ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 12

Συνέντευξη του Πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Εφημερίδα «Το Καρφί»

18/09/2015

 

Συνέντευξη του Πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Εφημερίδα «Tο Καρφί» και στον Δημοσιογράφο Γιώργο Γερόπουλο

- Θα αντέξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πόλωση των δυο μονομάχων ή ο φόβος της ακυβερνησίας θα πλήξει τα μικρά κόμματα;

Οι πολίτες έχουν αποφασίσει ότι η λύση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η αυτοδυναμία είναι άλλη μία αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαψευστεί στην κάλπη. Αυτοδύναμη κυβέρνηση τελευταία φορά είχε η χώρα το 2009, από τότε τρεις φορές σε βουλευτικές εκλογές δεν υπήρξε αυτοδυναμία.  Για να μην υπάρχει ακυβερνησία πρέπει να υποστηριχθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία θα επιβάλλει τις συνεργασίες. Συνεπώς όχι μόνο θα αντέξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών, η τρίτη δύναμη που θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων την επόμενη ημέρα.. Η συμπαράταξη μας είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα των πολιτών που θα επιβραβεύσουν τις δυνάμεις που συνεργάζονται για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση με προοπτική τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι θα  ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού  επιβάλλοντας με την ψήφο τους τις συνεργασίες.

- Τι επιλέγουμε σε αυτές τις εκλογές, πρωθυπουργό όπως υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ;

Επιλέγουμε πρόγραμμα, σχέδιο, τις δυνάμεις που συνεργάζονται και διαθέτουν εμπειρία, όραμα και αποφασιστικότητα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής οι πολίτες καλούνται να αντισταθούν στον δεξιό ή αριστερό λαϊκισμό. Να αφήσουν πίσω τους τα Ζάππεια και τα ανεδαφικά προγράμματα της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις εκλογές  δεν επιλέγουμε νεοδημοκράτη ή συριζαίο πρωθυπουργό αλλά πρόγραμμα και σταθερότητα. Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις  με προγραμματική συμφωνία, με χρονοδιαγράμματα και τακτικό έλεγχο.

-Δημοσκοπικά το σχήμα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ αντέχει, μετά τις εκλογές έως που μπορεί να πάει η συνεργασία των δυο κομμάτων;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη μεγάλη και θετική ανταπόκριση στους  πολίτες. Την επομένη ημέρα των εκλογών  θα είναι ο καταλύτης εξελίξεων για την αναγέννηση του χώρου και θα είναι ο εγγυητής ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης του τόπου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα είναι η μεγάλη έκπληξη της κάλπης ανοίγοντας νέους δρόμους για την κεντροαριστερά, τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς και τις κινήσεις πολιτών.

-Ακόμη και νέο κόμμα για να εκφράσει κοινωνικά και πολιτικά ποιους;

Η κοινή κάθοδος μας στις εκλογές είναι το πρώτο βήμα σύγκλισης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Καλούμε  τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, που πολλοί από αυτούς είχαν ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά ή ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, να συμπορευτούν μαζί μας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για συσπείρωση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό. Καλούμε τους πολίτες που αναζητούν εμπειρία, γνώση  αλλά και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.  Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια μας αυτή θα συνεχισθεί με πρωτοβουλίες και μετά τις εκλογές.  Εμείς το κάναμε πράξη, συνεργαζόμαστε για να χτίσουμε ΜΑΖΙ τη νέα Κεντροαριστερά.

-Είστε ανοικτοί σε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποιες προϋποθέσεις; «Χωράει» το προοδευτικό πρόσημο μιας προγραμματικής συμφωνίας με την συνεργασία με τη Ν.Δ;

Η  χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές. Η πραγματική οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση, τα προβλήματα της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας της ελληνικής οικογένειας είναι οξυμένα. Είναι απαραίτητη μία κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και σε αυτήν επιδιώκουμε να συμμετέχουν όσες περισσότερες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση. Δεν είναι δυνατόν και πάλι ορισμένοι να υπεκφεύγουν των ευθυνών τους. Εμείς είμαστε μέρος της λύσης για την επόμενη ημέρα και όχι μέρος ενός νέου αδιεξόδου. Η χώρα χρειάζεται αποτελεσματικές κυβερνήσεις με προοδευτικό πρόσημο. Αρκεί βέβαια  να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής πάντα στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα ακόμη και αν είναι κοινωνικά άδικα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Συντηρητική πολιτική είναι να προσπαθείς με πόλωση να συσπειρώσεις κομματικά ακροατήρια. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που θα κρατήσει την χώρα εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης και όχι αυτή που θα διακινδυνεύσει την παρουσία μας στην ευρωζώνη. Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο δεν γίνεται αν δεν λαμβάνει υπόψη αυτά τα στοιχεία.

-Ο «μεταμνημονιακός» Τσίπρας μήπως αλώνει τον χώρο της κεντροαριστεράς και σας στερεί ζωτικό χώρο;

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα όποιος υπογράφει μνημόνιο είναι μνημονιακός, συνεπώς σύμφωνα με την πολιτική του αντίληψη είναι μνημονιακός. Η παραπάνω επισήμανση δείχνει ότι ήταν πλαστό το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» βάσει του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας δεν προχώρησε ούτε σε μία μεταρρύθμιση στην χώρα, προχώρησε σε λαϊκισμό και παροχολογία για να έρθει στην εξουσία, δεν κατήργησε ούτε το μπόνους των 50 εδρών ενώ πάγιο αίτημα της αριστεράς είναι η απλή αναλογική. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την κεντροαριστερά της ευθύνης και της λογικής την οποία εμείς συγκροτούμε.  Είναι ξεκάθαρο ότι για πολλά χρόνια  οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ανέμεναν  μία τέτοια εξέλιξη, όπως την Δημοκρατική Συμπαράταξη, που θα  τους εξέφραζε. Τώρα το πρώτο βήμα έγινε.  Δεν είναι δυνατόν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτές οι δυνάμεις να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καθοριστική και προωθητική δύναμη για την ΕΥΡΏΠΗ του 21ου αιώνα και εμείς εδώ στην Ελλάδα να συνεχίζουμε να είμαστε ασύνδετοι και πολυδιασπασμένοι. Για αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Μαζί χτίζουμε τη νέα Κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.