θεοχαροπουλος

Η κεντρική ομιλία του προεδρου της ΔΗΜΑΡ Θ Θεοχαρόπουλου:Τρίτη δύναμη η Συμπαράταξη

16/09/2015

«Οι εκλογές πρέπει να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου με μεταρρυθμιστική πνοή και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση. Ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του, .Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θα στείλουν με την ψήφο τους στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού».Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η σημερινή μας κεντρική συγκέντρωση εδώ στην Αθήνα αναδεικνύει μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε καθημερινά σε όλη την χώρα. Ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, που συγκροτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και κινήσεις πολιτών για την σοσιαλδημοκρατία, θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δίνει σήμερα το παρών και διεκδικεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή. Ένα προοδευτικό πόλο με ρεαλισμό και κοινωνικές ευαισθησίες, μακριά από το νέο-φιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.

Η ευρωπαϊκή άλλωστε εμπειρία, αλλά και η πρόσφατη στάση των σοσιαλιστικών κομμάτων στη σύνοδο ηγετών για το «Ελληνικό ζήτημα» δείχνει πως σήμερα η σοσιαλδημοκρατία και οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής δημοκρατικής Αριστεράς είναι ξανά στο προσκήνιο. Προτείνουν λύσεις και διεκδικούν μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη. Και θα ήθελα να τονίσω την αποφασιστική συμβολή της Πρόεδρου του  ΠΑΣΟΚ, της Φώφης Γεννηματά στην τελική στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που καθόρισε και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Δεν είναι δυνατόν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτές οι δυνάμεις να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καθοριστική και προωθητική δύναμη για την ΕΥΡΏΠΗ του 21ου αιώνα και εμείς εδώ στην Ελλάδα να συνεχίζουμε να είμαστε ασύνδετοι και πολυδιασπασμένοι. Για αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπογράψαμε Προγραμματική Συμφωνία 10+1 θέσεων με την Φώφη Γεννηματά, μία συμφωνία που αποτελεί την βάση της συμπαράταξης μας.  Σκοπός εξάλλου των δυνάμεων μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης και συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις.

Είμαστε εδώ. Είμαστε μαζί η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς.

Είμαστε εδώ. Με όλη την παράδοση των αξιών και των αγώνων της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η νηφαλιότητα του ηγέτη της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού, ο μαχητικός λόγος του ΚΚΕ εσωτερικού με τον Λεωνίδα Κύρκο. Οι φρέσκιες ιδέες, οι σύγχρονες αντιλήψεις του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Γρηγόρη Γιάνναρου θα αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για μια μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη.

Η δημοκρατική, ανανεωτική και μεταρρυθμιστική αριστερά επιθυμεί περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, επιδιώκει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν λαϊκίζει και δεν υποκύπτει σε ανεδαφικές υποσχέσεις. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική διέξοδος από την κρίση μέσα από ένα πλαίσιο μόνο δημοσιονομικής προσαρμογής. Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που οδηγεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα μηνύματα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και η θετικότατη ανταπόκριση των πολιτών αυτές τις ημέρες δείχνουν πως ο προοδευτικός πολίτης που προσέβλεπε και ζητούσε την ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια μας.

Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θα στείλουν με την ψήφο τους στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού. Επιδίωξη μας είναι να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, μία απαραίτητη αλλαγή στην οποία δυστυχώς δεν προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της αριστεράς.

Εμείς τολμήσαμε. Κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς.

Τώρα απαιτείται συσπείρωση των δυνάμεων της ανανέωσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό. Απευθύνουμε κάλεσμα σε κινήσεις πολιτών, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού ρεύματος ρεαλισμού και λογικής. Μία μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Εσείς θα επιβάλετε τις συνεργασίες με την ψήφο σας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι εκλογές πρέπει να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου με μεταρρυθμιστική πνοή και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση.

Ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική. Αρκεί  να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής πάντα στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα ακόμη και αν είναι κοινωνικά άδικα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Συντηρητική πολιτική είναι να προσπαθείς με πόλωση να συσπειρώσεις κομματικά ακροατήρια. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που θα κρατήσει την χώρα εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης και όχι αυτή που θα διακινδυνεύσει την παρουσία μας στον Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

Στις 20 Σεπτέμβρη με την ψήφο σας η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ γίνεται ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ για να γίνει στέρεη η ΕΛΠΙΔΑ. Μια ελπίδα που απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία.

Είμαστε η δύναμη η κρίσιμη, η χρήσιμη, η ευρωπαϊκή. Δύναμη καταλύτης για ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας που θα δώσε λύση στα προβλήματα της κοινωνίας.

ΜΑΖΙ θα προχωρήσουμε μπροστά.

ΜΑΖΙ χτίζουμε τη νέα Κεντροαριστερά που έχει ανάγκη η χώρα

ΜΑΖΙ προχωράμε για την αναγέννηση της χώρας

ΜΑΖΙ δίνουμε τη λύση.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.