θεοχαροπουλος

H ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη ΔΕΘ.

10/09/2015

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς
ΔΕΘ – Θεσσαλονίκη 10/09/2015
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα έχουμε την εξειδίκευση της Προγραμματικής συμφωνίας των 10+1,θέσεων που υπογράψαμε πριν περίπου 10 ημέρες. Μία προγραμματική συμφωνία που αποτέλεσε την βάση της συμπαράταξης μας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για εμάς τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, που σε ώρες ευθύνης για τη χώρα μας, με δυνατή φωνή και λόγο αλήθειας στεκόμαστε μπροστά στον ελληνικό λαό. Για να σας ζητήσουμε τη στήριξη, την συμπόρευση και συστράτευση, ώστε ΔΥΝΑΤΟΙ να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. ΜΑΖΙ.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις πολιτών, δίνει σήμερα το παρόν και διεκδικεί να αποτελέσει τον μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή. Ένα προοδευτικό πόλο με ρεαλισμό και κοινωνικές ευαισθησίες, ξεκάθαρα οριοθετημένο από το νέο-φιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.
Η μεγάλη ανάγκη ήταν να αφήσουμε στην άκρη το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά με στόχο την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Η ευρωπαϊκή άλλωστε εμπειρία, αλλά και η πρόσφατη στάση των σοσιαλιστικών κομμάτων στη σύνοδο ηγετών για το «Ελληνικό ζήτημα» δείχνει πως σήμερα η σοσιαλδημοκρατία και οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής δημοκρατικής Αριστεράς είναι ξανά στο προσκήνιο. Προτείνουν λύσεις και διεκδικούν μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι δυνατόν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτές οι δυνάμεις να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καθοριστική και προωθητική δύναμη για την ΕΥΡΏΠΗ του 21ου αιώνα και εμείς εδώ στην Ελλάδα να συνεχίζουμε να είμαστε ασύνδετοι και πολυδιασπασμένοι. Για αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Δέσμευση μας είναι ότι θα αγωνισθούμε ταυτόχρονα για τη συνέχιση και τη σταθεροποίηση στην αλλαγή πλεύσης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και στην αυτοκριτική αποτίμηση προηγούμενων πολιτικών επιλογών που σκιαγράφησαν μια πολιτική υποχώρησης στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Πρέπει να υπάρξουν θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα.
Σκοπός των δυνάμεων μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Συστατικά στοιχεία της συνεργασίας μας είναι πρώτον η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα..
Δεν μπορεί να υπάρξει οριστική διέξοδος από την κρίση μέσα από ένα πλαίσιο μόνο δημοσιονομικής προσαρμογής και συντηρητικών πολιτικών. Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που οδηγεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το σχέδιο παρουσιάσθηκε αναλυτικά πριν από λίγο από την Φώφη Γεννηματά.
Προωθούμε παράλληλα τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας, μέσα στο ευρώ με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.
Πιστεύουμε πως η ανάπτυξη ξεκινά από το ίδιο το κοινωνικό κράτος, συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας. Για την άσκηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής, δεν διεκδικούμε ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο, αλλά αποτελεσματικό κράτος. Απορρίπτουμε τόσο το συντεχνιακό κράτος, όσο και το κράτος που δεν παρέχει ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, και δεν εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.
Το νέο παραγωγικό σχέδιο είναι προϊόν ευρύτερων συναινέσεων και προγραμματισμένων επεξεργασιών που θα αλλάξει τα παραγωγικά πρότυπα της χώρας μας αλλά και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως μια αναγκαία βάση και προϋπόθεση για οποιαδήποτε σταθερή αλλαγή υπέρ της κοινωνίας και της χώρας.

Φίλες και φίλοι,
Τα μηνύματα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας και η θετική ανταπόκριση των πολιτών αυτές τις ημέρες δείχνουν πως ο προοδευτικός πολίτης που προσέβλεπε και ζητούσε την ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια μας.
Φιλοδοξούμε και ζητάμε από τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού. Αυτός ο στόχος δείχνει μέρα με τη μέρα να γίνεται απολύτως εφικτός. Η αναπαραγωγή ενός αναπαλαιωμένου διπολισμού δεν ωφελεί. Ο ισχυρός προοδευτικός πόλος είναι αναγκαίος.
Η συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού ρεύματος ρεαλισμού και λογικής. Μία μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Εμείς τολμήσαμε. Κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Η ανταπόκριση του κόσμου ήδη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται η αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας.
Οι εκλογές πρέπει να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου με μεταρρυθμιστική πνοή και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις μας οι οποίες έχουν ένα πρόγραμμα προοδευτικό, αποφασιστικότητα, γνώση, εμπειρία, και όραμα. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό την επόμενη μέρα.
Τώρα είναι η ώρα για την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας γύρω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κινήσεις πολιτών, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Απαιτείται συσπείρωση των δυνάμεων της ανανέωσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει διττό στόχο: Πρώτον, την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με αφετηρία την συμπαράταξη μας και δεύτερον να δώσει λύση την επόμενη ημέρα των εκλογών για τη διακυβέρνηση του τόπου μέσω της ισχυροποίησης του δικού μας προοδευτικού μεταρρυθμιστικού τρίτου πόλου.
Καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να ακυρώσουν το bonus των 50 εδρών υποχρεώνοντας όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου να δεσμευτούν από τώρα για κυβερνητική συνεργασία.

Φίλες και φίλοι,
Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά.
Μαζί δίνουμε τη λύση.
Μαζί στην συμπαράταξη για να υπερβεί η χώρα την κρίση με όραμα και μεταρρυθμίσεις.
Μαζί με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας με σχέδιο θα υπερβούμε την κρίση.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ!