ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

10/09/2015

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ παρουσιάστηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ .

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης:

«Σήμερα γίνεται πραγματικότητα η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Αριστεράς και κινήσεων πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία επιτεύχθηκε μετά από πολλά χρόνια. θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τη Φώφη Γεννηματά, γιατί πραγματικά το πιστέψαμε, προσπαθήσαμε αυτή την περίοδο και έγινε πραγματικότητα κάτι το οποίο για πολλά χρόνια δεν προχωρούσε. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς.

Είναι ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο έχει τις ιστορικές του καταβολές, με αναφορές στην κοινωνία, έχει ανθρώπους που έχουν επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, έχει το στοιχείο της ανανέωσης, ένα βασικό στοιχείο το οποίο το χρειαζόμαστε, γιατί η διάκριση του παλαιού και του νέου, δεν είναι αυτή που κάποιοι αναφέρουν.

Το νέο είναι εδώ σήμερα, το νέο με βάση την πολιτική διαδρομή, με βάση την ιστορική διαδρομή και με βάση τις προγραμματικές πολιτικές θέσεις. Αυτό παρουσιάστηκε σήμερα και είμαι σίγουρος ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Κινήσεις Πολιτών, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, η τρίτη δύναμη, ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός τρίτος πόλος που χρειάζεται η χώρα. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλοι σε αυτή τη συμπαράταξη την οποία έχουμε προχωρήσει και να σας πω ότι είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάει πολύ καλά και θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναγέννηση του χώρου».

Νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μίλησε για τους δώδεκα υποψηφίους:

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέτει σήμερα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με ιδιαίτερη αισιοδοξία. Αυτό το ψηφοδέλτιο απεικονίζει και προβάλει τη φιλόδοξη και δυναμική προσπάθεια να συμπορευτούν πρόσωπα με πολιτικές αναφορές σε διαφορετικά κόμματα, από διαφορετικές κινήσεις και κινήματα. Πρόσωπα με δημιουργική δράση στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην πολιτική και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα 12 πρόσωπα του ψηφοδελτίου Επικρατείας σηματοδοτούν την πίστη, τον αγώνα και την ελπίδα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αναδειχθεί με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών σε ένα τρίτο πόλο με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.

Δύναμη αναφοράς, σύνθεσης και σύμπραξης ενός υπαρκτού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ρεύματος που εκφράζει το δημοκρατικό σοσιαλισμό, το ριζοσπαστικό κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δημιουργήθηκε με την αποφασιστική πρωτοβουλία και καθοριστική στάση του ΠΑΣΟΚ, τη σημαντική και ουσιαστική παρουσία της ΔΗΜΑΡ, με το διακριτό και αξιοσημείωτο στίγμα των κινήσεων πολιτών.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αναδειχθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού σε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη και δημιουργική. Μπορεί να παίξει έναν εγγυητικό ρόλο. Ένα ρόλο καταλύτη για να είναι αδιαπραγμάτευτο το ιστορικό κεκτημένο της παραμονής της χώρας μας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί ακόμη να εγγυηθεί ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ανάπτυξης, απασχόλησης με αιχμή το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία και κυρίως τη νέα γενιά. Ένα ιεραρχημένο σχέδιο για να βγάλουμε ασφάλεια την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα μνημόνια και την πολύχρονη κρίση.

Εμείς με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τη λέξη μαζί την έχουμε κάνει πράξη. Το μήνυμά μας είναι μόνο μαζί μπορούμε. Η ελπίδα απαιτεί συνεργασίες. Τώρα δυνατοί μαζί δίνουμε λύσεις.

Και έρχομαι στο Θανάση Θεοχαρόπουλο. Είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας. Ως Γραμματέας τα προηγούμενα χρόνια και τους τελευταίους μήνες ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, έδωσε με τόλμη τις δύσκολες, αλλά δημιουργικές και επιτυχείς μάχες για την ανανέωση της ΔΗΜΑΡ και τη νέα προοπτική της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει διαχρονικά ένα ξεχωριστό ιστορικό πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα, με προσήλωση στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, που έρχεται από μακριά και θέλει να πάει μακριά. Ο Θανάσης εκτός από τη θεσμική πολιτική αναφορά του, είναι ένας νέος επιστήμονας με ξεχωριστές ακαδημαϊκές διακρίσεις στα προγράμματα και στις έρευνες για την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Πιστεύω ότι αυτή η φιλική και συντροφική σχέση που έχει αναπτυχθεί, θα είναι σταθερή, θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή, θα είναι για τα επόμενα χρόνια δυνατή, γιατί η φάση που περνάει η χώρα είναι πρωτοφανής, είναι δύσκολη και νομίζω ότι αυτές οι συνεργασίες αποτελούν πια εθνική ανάγκη.

Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου είναι ο Ξενοφών Κοντιάδης. Ένας διακεκριμένος νέος, ακαδημαϊκός δάσκαλος με μια ξεχωριστή αναγνώριση και αξιοζήλευτη διαδρομή, ένα πρόσωπο προβεβλημένο με επιστημονικές περγαμηνές.

Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, πρόεδρος στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και μέλος σε πολλά επιστημονικά συμβούλια Ινστιτούτων στην Ευρώπη.

Με τις επιστημονικές γνώσεις του, με τις πλούσιες εμπειρίες, με τις πολλαπλές σχέσεις του με ευρωπαϊκούς, θεσμικούς, επιστημονικούς φορείς, θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμβουλος για το παρόν και το μέλλον της κοινής μας προσπάθειας.

Με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας τιμά, αλλά και εμείς τιμούμε την επιστημονική και κοινωνική συμβολή του. Ξενοφών σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Στην τρίτη ψηφοδελτίου είναι ο Θάνος Μωραϊτης. Έχει σπουδάσει οικονομία και διοίκηση και επαγγελματικά έχει με επιτυχία δραστηριοποιηθεί ως στέλεχος για πολλά χρόνια στο χώρο της διαφήμισης. Ο Θάνος είναι ένας άξιος και δημιουργικός πολιτικός, που έχει σηματοδοτήσει με εμβληματικό τρόπο τη νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με ισχυρή πολιτική παρουσία, με έντονη δράση στους κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς αγώνες.

Θα μπορούσα να μιλάω πάρα πολύ ώρα. Είναι μακρύς ο κοινός μας δρόμος. Στις εκλογές του 2014 ο Θάνος ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Β’ Αθηνών με το ΚΙΔΗΣΟ. Με δεδομένους τους άρρηκτους συναισθηματικούς και πολιτικούς δεσμούς, με ιδιαίτερη χαρά σε υποδεχόμαστε με μια ανοιχτή αγκαλιά Θάνο.

Αγαπητέ μου φίλε και σύντροφε Θάνο σε καλωσορίζουμε πίσω στο σπίτι σου, με την ελπίδα ότι τα καλύτερα χρόνια είναι αυτά που έχουμε μπροστά μας, αυτά που έρχονται και να θυμάσαι πάντα ότι το αίμα νερό δεν γίνεται.

Στην τέταρτη θέση είναι η αγαπημένη μου Μαρία Παπουτσάκη. Δεν χρειάζεται να πω πάρα πολλά. Είναι πάρα πολύ γνωστή και διακεκριμένη δημοσιογράφος. Υπηρέτησε 35 χρόνια το εκπαιδευτικό και εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, συμμετείχε σε δεκάδες αποστολές στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Αφρική. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα και έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Είναι πάρα πολύ γνωστή για τα αξιόπιστα ρεπορτάζ της όλα αυτά τα χρόνια. Εκπρόσωπος των εργαζομένων, την έχουν εμπιστευθεί οι συνάδελφοί της για πάρα πολλά χρόνια.

Στην πέμπτη θέση ο Μιχάλης Κατρίνης. Είναι ένας νέος επιστήμονας, οδοντίατρος κάτοχος δυο μεταπτυχιακών. Στις εκλογές του 2007 και του 2009 εξελέγη βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ. Έχει μεγάλη δράση, ξεχωριστή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών. Ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και είμαι σίγουρη ότι θα δώσει αυτή τη μάχη με μεγάλη πίστη, πριν απ’ όλα στην Ηλεία που τον έχει τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως σε όλη την Ελλάδα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στην έκτη θέση η Λίλιαν Μήτρου. Είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ επίσης διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά  και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή της στον τομέα της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ασκεί συμβουλευτική δικηγορία ως δικηγόρος Αθηνών από το 1994.

Από το 1996 έως το 2004 υπηρέτησε ως Σύμβουλος και Διευθύντρια Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης στο πολιτικό γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη.

Βαθιά πολιτικοποιημένη από τα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια, μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και στις φοιτητικές παρατάξεις Δημοκρατικός Αγώνας. Το 1996 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συμμετείχε δραστήρια στην πρωτοβουλία των 58 και είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία.

Στην έβδομη θέση ο Συμεών Κεδίκογλου. Είναι ένας επιστήμονας, γιατρός του ΕΣΥ, στις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Εύβοιας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2012. Το 2013 και το 2014 συμμετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Εύβοια. Αγαπητέ φίλε και σύντροφε Συμεών με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτισης σε υποδεχόμαστε. Όλα όσα είπα για το Θάνο ισχύουν πραγματικά και για σένα και ελπίζω να έχουμε πολλές νικηφόρες μάχες στο μέλλον για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και για το λαό της Εύβοιας που όλα τα προηγούμενα χρόνια σε τίμησαν.

Στην όγδοη θέση η Χαριτίνη Καρακωστάκη. Είναι η νεώτερη σε ηλικία συμμετέχουσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων φιλοσοφίας από τη Σορβόνη και κοινωνιολογίας.

Έχει διδάξει ανθρωπολογία και κοινωνιολογία. Έχει ένα τεράστιο βιογραφικό που λόγω της στενότητας του χρόνου δεν μπορώ να το αναφέρω ολόκληρο, παρά το γεγονός ότι είναι τόσο νέα κοπέλα έχει κάνει πολύ σημαντικά πράγματα. Αρθρογραφεί.

 

Στην ένατη θέση είναι ο Σπύρος Γαρυφάλλης. Εκπροσωπεί τους απόδημους Έλληνες. Δεν είναι εδώ μαζί μας αυτή τη στιγμή, είναι στην Αμερική και δεν μπορούσε να έρθει δυστυχώς σήμερα. Είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Υόρκη με ενεργή συμμετοχή στα θεσμικά όργανα του Κινήματος. Είναι μέλος της Κεντρικής μας Επιτροπής για πάρα πολλά χρόνια. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλούς αγώνες της ομογένειας. Την προσπάθεια για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

 

Στη δέκατη θέση είναι ο Γιάννης Βαρδακαστάνης. Έχει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και με περιμένει στη ΔΕΘ που θα είμαι το βράδυ, γι’ αυτό δεν μπορούσε να είναι αυτή τη στιγμή μαζί μας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πάρα πολλά λόγια για τον Γιάννη Βαρδακαστάνη, είναι πάρα πολύ γνωστός, έχει δώσει αγώνες για το αναπηρικό κίνημα και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγνωρίζεται η δυναμική του από όλο το αναπηρικό κίνημα, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα.

Αγαπητέ μου Γιάννη ο αγώνας και η προσφορά σου, η εμπειρία και η ευαισθησία σου είναι αδιαμφισβήτητη και η παρουσία σου κοσμεί το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην ενδέκατη θέση είναι ο Νίκος Τσούκαλης. Ως νηφάλιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ με τη νομική του παιδεία, αλλά και με τον ιδεολογικό πολιτικό εξοπλισμό του, για πολλά χρόνια υπήρξε μια κυρίαρχη και φωτεινή και αξιόπιστη αξιοσέβαστη παρουσία.

Ένας ικανός και νηφάλιος ρήτορας με αναγνώριση από όλους και φίλους και αντιπάλους. Στις εκλογές του 2007, του 2009 και του 2012 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Αχαϊα, τα πρώτα χρόνια με τον Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και μετά με τη ΔΗΜΑΡ. Έχει αφήσει σημαντικές υποθήκες με θεσμικό κοινοβουλευτικό  έργο σε πολλές διαρκείς επιτροπές. Με ενδεικτική αναφορά στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Επιτροπή Οικονομικών, στην Επιτροπή Περιφερειών, στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Νίκος Τσούκαλης ως συνεπής αγωνιστής με τη φλόγα των ιδεών του και την πίστη στη στράτευσή του στη Δημοκρατική Αριστερά, έχει τις αναφορές του σε όλες τις διαχρονικές εκφράσεις της, στο ΚΚΕ, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ, στο Συνασπισμό, στο ΣΥΡΙΖΑ και στον ιδρυτικό πυρήνα της ΔΗΜΑΡ. Ο Νίκος ήταν και είναι μια πολύτιμη μονάδα, ένα πολύτιμο στέλεχος, παντός καιρού θα έλεγα για τις δύσκολες στιγμές σε όλα τα μετερίζια της πολιτικής και της κοινωνίας. Νίκο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Στην δωδέκατη θέση του ψηφοδελτίου είναι ο Κώστας Λαλιώτης. Δεν είναι σήμερα κοντά μας, γιατί έχει άλλη υποχρέωση που σχετίζεται με τον προεκλογικό μας αγώνα. Για τον Κώστα Λαλιώτη νομίζω ότι τα πολλά λόγια είναι περιττά. Αποτελεί ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για το ΠΑΣΟΚ, σε όλη του την ιστορική διαδρομή. Σημείο ιδεολογικής, πολιτικής, αλλά και συναισθηματικής αναφοράς της πολιτικής και της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται και ενώνεται το χθες, το σήμερα και το μέλλον για το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη κεντροαριστερά. Συμβολίζει και σηματοδοτεί τους αγώνες, τις νίκες, τα κεκτημένα, τις παρακαταθήκες του διαχρονικού ΠΑΣΟΚ, την πολύτιμη γνώση και εμπειρία για όσα πρέπει και μπορούμε να αγωνιστούμε σήμερα, αλλά και την οραματική ματιά για τους στόχους και τις προσδοκίες του κοινού μας αγώνα.

Είναι μεγάλη τιμή για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και για εμένα προσωπικά, η συστράτευσή του ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια στην τιμητική θέση, την δωδέκατη, την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που ήσασταν σήμερα εδώ. Να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας και να ευχηθώ καλό αγώνα και καλά αποτελέσματα, γιατί νομίζω ότι εμείς μπορούμε και το πιστεύω ότι θα γίνουμε, ο καταλύτης για τη συνεργασία και τη σταθερότητα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα».

 

10/09/2015