θεοχαρόπουλος 2

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου, προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο Μega.

09/09/2015

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο Mega  και τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα  μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Σχετικά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη:

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται ο τόπος ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πόλο που θα μπορέσει να προχωρήσει τις αλλαγές με γνώση όραμα και σχέδιο. Έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Τα αφήνουμε πίσω, προχωρούμε μπροστά. Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε, η σύγκλιση των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας  γίνεται πραγματικότητα. Μετά τις εκλογές – και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά – η τρίτη θέση θα γίνει η αφετηρία ώστε να αποτελέσει την αναγέννηση του συγκεκριμένου χώρου.

Για τη συμμετοχή άλλων δυνάμεων:

Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα εάν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συμμετείχαν και δυνάμεις που είναι κεντροαριστερές μέσα από το Ποτάμι στο οποίο όμως συνυπάρχουν σε σημαντικό βαθμό και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Υπάρχει όμως σε αυτό το χώρο μια λογική μη συνεργασιών. Αυτοί οι μικρομεγαλισμοί πρέπει να σταματήσουν γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν αυτούς που μπορούν να συνεργάζονται, να αφήνουν στην άκρη τα προβλήματα και να προχωρούν μπροστά.

Το προσφυγικό:

Εμείς εκφράζουμε το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς  της μεταρρυθμιστικής και όχι της λαϊκίστικής που δεν μπορεί  ούτε καν να διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα το προσφυγικό. Θα έπρεπε μια κυβέρνηση με κύριο κορμό κόμμα της αριστεράς  να το έχει ως προτεραιότητα, να έχει σχέδιο. Αντί αυτού τι είδαμε; Κανένα σχέδιο, αυταπάτες. Οι χθεσινές δηλώσεις της πρώην υπουργού  είναι χαρακτηριστικές αυτών των αντιλήψεων. Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν είναι μόνο ζήτημα διεκδίκησης χρημάτων, χρειάζεται ο αρμόδιος υπουργός  να έχει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. Πρόκειται για διαχείριση κρίσης  και η προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτούς τους επτά μήνες αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματική.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες:

Για την επόμενη ημέρα εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε τη λύση. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές. Δεν τις αντέχει η ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να συμμετέχουν όσες περισσότερες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Παλιότερα είχαμε τα Ζάππεια της ΝΔ. Λαϊκισμός. Και μετά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι λαϊκισμός και παροχολογία. Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία, η χώρα και η πολιτική ζωή του τόπου νέα υποσχεσιολογία. Πρέπει λοιπόν να μην βγει κανένας από τις ευθύνες του. Μια κυβέρνηση των 152 βουλευτών δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με μια κυβέρνηση των 200 βουλευτών. Επίσης οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να εμπεριέχει προγραμματική ατζέντα όχι όπως έκαναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα.