t.theocharopoulos

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Ρ/Σ ΣΚΑΙ

01/09/2015

 

O Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 στην εκπομπή “Ακραίως” με τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για την εφαρμογή του μνημονίου

Έρχεται μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά πολλά μέτρα αλλά από αυτά που έχουν συμβεί όλο το καλοκαίρι – capital controls, δημοψήφισμα- η πραγματική οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση, οι συνέπειες θα εμφανιστούν τώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι μέχρι τώρα μας βοήθησε και ο τουρισμός. Συνεπώς για αυτή τη διαχείριση χρειάζονται δυνάμεις και συμπαρατάξεις δυνάμεων που έχουν αποφασιστικότητα, γνώση και όραμα. Έχουν ένα σχέδιο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και για αυτό προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ, με κινήσεις πολιτών  και δυνάμεις της οικολογίας.

Για την απόφαση συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ

Η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε με πλειοψηφία την συγκρότηση της δημοκρατικής συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ, κινήσεις πολιτών, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας. Η ΔΗΜΑΡ διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία. Στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει ο τίτλος Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως και τα ονόματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καθώς και τα σύμβολα των κομμάτων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων την επόμενη μέρα των εκλογών για τη δημιουργία της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Για την στάση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη

Ακολουθήσαμε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, το προεδρείο της συνεδρίασης της Κ.Ε. ανακοίνωσε τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία και η πλειοψηφία ήταν σαφέστατη τόσο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπως και στην Εκτελεστική Επιτροπή που είχε εισηγηθεί. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που συνεδρίασε η Κ.Ε. τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, τέσσερα συνέδρια τους τελευταίους δέκα μήνες. Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε να μην κατέβει το κόμμα στις εκλογές, να κρατήσει στάση αναμονής, αυτό θα ήταν το τέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς.  Η εκλογή της νέας ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, Κ.Ε. και Προέδρου έγινε μόλις πριν τρεις μήνες από το Συνέδριο του κόμματος με συμμετοχή μεγάλου αριθμού συνέδρων από όλη την χώρα. Οι ατομικές επιλογές δεν αφορούν το κόμμα. Είναι πρόδηλη η προσπάθεια δικαιολόγησης ατομικών πολιτικών επιλογών μέσα από ανυπόστατα επιχειρήματα.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες 

Το ποιος θα έρθει πρώτος θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα λάθος, δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη διακυβέρνησης όταν οι άλλες δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν την χώρα από την έξοδο από το ευρώ, με αποτέλεσμα να έρθει και να κατανοήσει βίαια τι συμβαίνει στην οικονομία και την χώρα. Εμείς η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να τραβήξουμε ως τρίτος πόλος- τρίτη δύναμη- μετά από αυτές τις εκλογές, τη διακυβέρνηση του τόπου προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Πρέπει να αναλάβουν και άλλες δυνάμεις τις ευθύνες τους. Δεν είναι δυνατόν πάντοτε να υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι να κάθονται στην αντιπολίτευση και να λένε πάρτε εσείς τις ευθύνες και να έρχονται μετά από 2-3 χρόνια και να βλέπουν αυτά τα ζητήματα. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι εθνική συνεννόηση, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές δεν προσπάθησε να την επιτύχει, όμως και μετά τις εκλογές θα έχει τα ίδια διλήμματα. Θα συνεργαστεί με τον κ. Λαφαζάνη που τον διέσπασε και που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ ή με άλλες δυνάμεις όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και άλλες δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εντός ευρώ και Ε.Ε.;