Capture

Απόσπασμα συνέντευξης του Θ. Θεοχαρόπουλου, προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ

27/08/2015

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την δημιουργία μιας ισχυρής ευρείας προοδευτικής συμπαράταξης

ΔΗΜ.: Έχει κλείσει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Θ. Θεοχαρόπουλος: Όχι δεν έχει κλείσει. Πρώτα πρώτα δεν έχουν προκηρυχτεί οι εκλογές. Θα προκηρυχτούν οι εκλογές οπότε μπαίνουμε μετά σε μια τέτοια διαδικασία.

Είναι αλήθεια πως είμαστε σε συζητήσεις με στόχο να συμβάλλουμε αποφασιστικά, να είμαστε καταλύτες στη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Με την ύπαρξη πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των χώρων, συμπαρατάξεις και όχι προσχωρήσεις ή διευρύνσεις. Στόχος είναι να μπορέσει να δημιουργηθεί μία μεγάλη συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Τώρα απαιτείται η συσπείρωση όλων αυτών των δυνάμεων. Εμείς θέλουμε αυτή η συμπαράταξη να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρεία.

Η ανασυγκρότηση της δεξιάς είναι μέλημα της δεξιάς. Η δική μας ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ. Εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρχει με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όπως υπήρξε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Προεκλογικές συνεργασίες γίνονται με τους χώρους που είναι όμοροι. Τα ζητήματα μετεκλογικών συνεργασιών τα υποδεικνύουν τα αποτελέσματα και οι ανάγκες που υπάρχουν. Πρόθεση δική μας είναι να υπάρχει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Στην προοδευτική διακυβέρνηση και στις προοδευτικές θέσεις δεν μπορούν να συμπεριληφθούν απόψεις και θέσεις που παρουσιάζονται πολλές φορές από τη ΝΔ, όπως η δήλωση πρόθεσης του κ. Μεϊμαράκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής. Τέτοιες θέσεις δεν μπορούν να ακούγονται πουθενά.

Για την έλλειψη διάθεσης για συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Όσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο διάστημα, 2 φορές ζητήσαμε συνάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του και δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Όταν για την εθνική συνεννόηση και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα ήμασταν σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που αντιμετωπίσαμε από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς ήταν μια έλλειψη διάθεσης για συζήτηση προς τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τις επιλογές του είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά. Αν μετεκλογικά είναι πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί με τον κ. Λαφαζάνη; Τότε γιατί κάνουμε εκλογές; ή θα συνεργαστεί με τις προοδευτικές δυνάμεις και συμπαρατάξεις, οι οποίες θα τον τραβήξουν σε μια κατεύθυνση προοδευτική, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εντός της ευρωζώνης; Με τη χώρα μας πάντα να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις, προσπαθώντας βεβαίως να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες χρειάζονται γιατί υπάρχουν πολλά μέτρα που είναι και αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα, αλλά και να επανακτήσουμε ως χώρα την αξιοπιστία μας.

Για την κατάσταση στη χώρα μας

Η πραγματική οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση σήμερα. Έγιναν πολλά λάθη και από την ελληνική κυβέρνηση, πολλά από τα οποία τα έχει αποδεχθεί, να σας θυμίσω τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι υπήρχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Για να είμαι όμως ακριβής, και η Νέα Δημοκρατία, πριν από τις 25 Ιανουαρίου, είχε δημιουργήσει ένα τεχνητό success story, η ανεργία και η φτώχεια ήταν τα έντονα προβλήματα. Στο τελευταίο επτάμηνο δεν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, δεν υπάρχει το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να έχει η χώρα και είναι ζητήματα που αφορούν μόνο τη χώρα μας και δεν χρειάζεται να μας τα επιβάλλει κανένας άλλος. Ταυτόχρονα υπήρξαν πολλά μπρος πίσω, παλινδρομήσεις, που οδήγησαν σε μια κατάσταση με κλειστές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα και με capital controls στη συνέχεια. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και ερχόμαστε αντιμέτωπες όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πρέπει να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα. Το διακύβευμα μετά τις εκλογές είναι να επανέλθει η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα.

ΔΗΜ.: Ο στόχος σας, ο προσωπικός, με την ανάμειξη με την πολιτική, ποιος είναι; Θέλετε να γίνετε υπουργός;

Θ. Θεοχαρόπουλος: Αν θέλαμε αυτά τα πράγματα στη Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Να σας θυμίσω ότι ήμουν Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και παραιτήθηκα όταν η Δημοκρατική Αριστερά έφυγε από την κυβέρνηση. Και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό και συλλογικό επίπεδο δεν μας ενδιαφέρουν και δεν νοιαζόμαστε για τις καρέκλες. Είμαστε σε δύσκολες περιόδους. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε έτσι ώστε να επιλυθούν κάποια προβλήματα στη χώρα και στην κοινωνία. Ο άλλος ο δρόμος θα ήταν εύκολος και δεν τον έχουμε επιλέξει.