Συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1

 

Για την επιλογή της κυβέρνησης για δημοψήφισμα

Έπρεπε ο συγκερασμός των διαφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων να γίνει. Είχε κάνει μια πρόταση η ελληνική κυβέρνηση, υπήρξε μια αντιπρόταση και σε αυτές τις συνθήκες που είχε φτάσει η διαπραγμάτευση δεν δικαιολογείται η σημερινή κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Η επιλογή της ρήξης, στην ουσία, είναι ακατανόητη. Και είναι ακατανόητη με βάση την εντολή την οποία είχε πάρει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν για αποτελεσματική διαπραγμάτευση εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, για λύση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς πρέπει να μην εγκλωβίζεσαι σε αδιέξοδα, να δίνεις λύσεις. Δεν μπορεί να κάνεις ηρωικές εξόδους, γιατί αυτό διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι επιχειρεί ο πρωθυπουργός. Το δημοψήφισμα στη συνέχεια δεν χρειαζόταν, ήταν μια λάθος κίνηση. Εμείς καλέσαμε και αυτή τη βδομάδα, την Τρίτη, την Τετάρτη, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύση, σε συγκερασμό των διαφορών. Δεν έγινε αυτό δυνατόν και τώρα πάμε σε ένα δημοψήφισμα. Όλη αυτή την περίοδο είχαμε και ιδεολογικές εμμονές των εταίρων, συντηρητικοί κύκλοι στην ευρωπαϊκή ένωση πίεζαν σε αυτή την κατεύθυνση. Με την απόφαση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος όμως η ελληνική κυβέρνηση βοηθάει ακριβώς αυτούς τους συντηρητικούς κύκλους. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η επιλογή του “ΟΧΙ” θα δημιουργήσει δυσκολότερες συνθήκες για την διαπραγμάτευση την επόμενη ημέρα και ότι η επιλογή του “ΟΧΙ” αποτελεί διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του “ΝΑΙ” στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά την ρήξη.

Για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος

Έχουμε δύο επιλογές εδώ που έχουμε φτάσει. Έχουμε την επιλογή της ρήξης και ουσιαστικά της διακινδύνευσης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, η οποία είναι το “ΟΧΙ”  και από την άλλη έχουμε την επιλογή του “ΝΑΙ” η οποία είναι επιλογή που κρατά τη χώρα στην Ευρωζώνη και Ε.Ε, και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη συνέχεια έτσι ώστε να υπάρχουν βελτιώσεις και ρυθμίσεις.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το “ΝΑΙ” την επόμενη ημέρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση ότι αυτό είναι ένα “ΝΑΙ” στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Αυτό οδηγεί σε μια διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις βελτιωτικές έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει μια άμεση συμφωνία μεταβατική αρχικά και οριστική στη συνέχεια με ορίζοντα τριετίας, με στόχο στην πορεία να σταματήσει αυτή η πολιτική της διαρκούς λιτότητας η οποία οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Στη Δημοκρατική Αριστερά δεν συμφωνούσαμε και δεν συμφωνούμε με σενάρια αριστερής παρένθεσης και θέλαμε η κυβέρνηση να μπορέσει να έχει την εντολή για να λειτουργήσει, την οποία εξάλλου την είχε και ήταν ξεκάθαρη στις εκλογές. Για αυτό τον λόγο πήραμε μια πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης. Σε αυτή τη συζήτηση βλέπουμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε, για να βοηθηθεί η υπάρχουσα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως βάζει η ίδια το ερώτημα της συνέχειας της ύπαρξής της ή όχι. Γιατί αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το “ΝΑΙ” στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., η ίδια η κυβέρνηση, βάζοντας αυτό το ερώτημα στους πολίτες και υποστηρίζοντας το “ΟΧΙ”, δημιουργεί ερωτήματα για το αν θα μπορεί την επόμενη ημέρα να συνεχίσει. Αυτή η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση δημιουργεί το πρόβλημα της “αριστερής παρένθεσης”. Η ελληνική κυβέρνηση βάζει μόνη της αυτό το ζήτημα, χωρίς να το έχει θέσει κανένας. Επομένως την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος θα υπάρχουν εξελίξεις με αυτές τις συνθήκες τις οποίες έχουμε τώρα.

Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον. Όταν διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός πριν ένα μήνα, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα υπάρχει δημοψήφισμα, όταν διαβεβαίωνε ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, ότι δεν θα υπάρχουν έλεγχοι κεφαλαίων και περιορισμοί στις αναλήψεις, και σήμερα ζούμε αυτές τις καταστάσεις τότε είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είναι δύσκολο να ανακτηθεί. Θα ανακτηθεί μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, μέσω μιας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ένα οριστικό πρόγραμμα της επόμενη ημέρα, το οποίο Ελλάδα και εταίροι θα συμφωνήσουν ότι πάμε μπροστά μαζί και δίνουμε εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το “ΝΑΙ” θα πρέπει να συνοδευτεί την επόμενη ημέρα από μία τέτοια διαδικασία.