ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

26/06/2015

Η απόφαση της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ: «Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Χρειάζεται να κυβερνηθεί υπεύθυνα από μία κυβέρνηση που μόλις πριν 5 μήνες πήρε νωπή λαϊκή εντολή.  Όταν υπάρχουν σοβαρά διλήμματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με μία δημοψηφισματική λογική. Οποιοδήποτε ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ερμηνευθεί εξ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση μόλις πριν 5 μήνες πήρε ξεκάθαρη εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς δεν πρέπει να εγκλωβίζεσαι αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι με βάση τις καινούριες συνθήκες για να μην έρθεις σε αδιέξοδα. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί σήμερα από τη Βουλή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα της ΔΗΜΑΡ για τη θέση του κόμματος.»

Η παραπάνω απόφαση της Ε.Ε λήφθηκε μετά από ψηφοφορία με 8 ψήφους υπέρ έναντι 4 που μειοψήφησαν καταθέτοντας το παρακάτω κείμενο:

«Η κυβέρνηση ορθά απευθύνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, στον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του Συντάγματος,  προκειμένου αυτός κυρίαρχα να αποφασίσει, να καταψηφίσει ή να υπερψηφίσει την πρόταση των θεσμών, με εκπεφρασμένη τη θέση της, όπως αυτή δηλώθηκε από τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει με κατηγορηματικό τρόπο και με σαφήνεια να θέσει το ερώτημα  του δημοψηφίσματος   και να δηλώσει ότι το όχι στα μέτρα των θεσμών σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί  με έξοδο της Χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη. Οι εταίροι έστω και την ύστατη  στιγμή οφείλουν να αρθούν στο ύψος των ιστορικών τους ευθυνών για να περιφρουρηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να προχωρήσουν σε έντιμο συμβιβασμό. Η πρόταση των θεσμών, όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί πρέπει να καταψηφιστεί».