ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

17/06/2015

Η Δημοκρατική Αριστερά, ήδη από την περίοδο που συμμετείχε στο κοινοβουλευτικό έργο στις αρμόδιες επιτροπές είχε καταθέσει υπόμνημα, στο οποίο πρότεινε, πέραν του προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτων με τον ν.4178 να επιβληθεί στους «αυθαιρετούχους», η πρόσθετη υποχρέωση (με δικά τους έξοδα) να αναβαθμίσουν ενεργειακά (κατά μία τουλάχιστον κατηγορία) τα προς τακτοποίηση κτίσματα, στη λογική μίας ελάχιστης αποζημίωσης προς την κοινωνία για την περιβαλλοντική ζημία που έχουν προκαλέσει και μία ελάχιστη οικολογική «αντιστάθμιση». Επί πλέον, η διαδικασία αυτή θα «άνοιγε» και θέσεις εργασίας με την σχετική αναθέρμανση του τομέα των οικοδομικών κατασκευών και ανακατασκευών.

Η έναρξη εφαρμογής του πληροφ. συστήματος του Τ.Ε.Ε. για συμψηφισμό έως και του 50% των προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες και υλικά ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης κινείται σωστά προς την γενική κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της ασφάλειας των κτηρίων.

Παράλληλα θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε τροποποίηση της νομοθεσίας που αφαιρεί από το «πράσινο ταμείο» το σύνολο σχεδόν των εσόδων του και ουσιαστικά ακυρώνει και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου 3843/2010 αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ.