Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

 

Για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση βρίσκεται σε αυτό το καινούριο ξεκίνημα μέσω της επανεμφάνισης του σήματος της ΕΡΤ. Σε συμβολικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ουσιαστικά δημοκρατική κατάκτηση. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά  την πρόσφατη πολιτική ιστορία. Στην περίπτωση του μαύρου της ΕΡΤ, αποχωρήσαμε με αφορμή εκείνο το θέμα από την κυβέρνηση. Ήταν ένας αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο ήμασταν κάθετα αντίθετοι. Θέλουμε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να μπορέσει να προσφέρει στην πληροφόρηση, έτσι όπως το χρειάζεται η κοινωνία, μακριά όμως από τον τρόπο λειτουργίας που υπήρχε παλαιότερα.

 

Για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει μεν σε ορισμένες ενέργειες που ήταν σε θετική κατεύθυνση αλλά έχει κάνει και λάθη όλο αυτό χρονικό διάστημα. Είναι θετικό στοιχείο το ότι πολιτικοποίησε το ζήτημα, αλλά υποτίμησε το επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Η αποχώρηση ορισμένων μερών οφείλεται κυρίως στο γεγονός αυτό.

Τώρα πρέπει να έρθει η λύση. Η οποία βέβαια δεν θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, πραγματικά δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά θα περιέχει επιτέλους βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και τομές σε κάθε τομέα πολιτικής έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα η χώρα, δεν έχει χρόνο. Η πραγματική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα, ανησυχούμε πάρα πολύ να μην δημιουργηθούν μη αντιστρεπτές συνέπειες από όλη αυτή την καθυστέρηση που υπάρχει. Για αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία. Αυτό είναι το κρίσιμο, να υπάρξει συμφωνία για να μπορέσουμε να συζητήσουμε στη χώρα το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της καταπολέμησης της ανεργίας, της ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει μειώσεις μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, πρόκειται περί ιδεολογικών εμμονών των εταίρων, αλλά θα εμπεριέχει στοιχεία μεταρρυθμιστικά, τολμηρά.