Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το νόμο για την ιθαγένεια

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το νόμο για την ιθαγένεια

04/06/2015

Υποστηρίζουμε το νόμο για την ιθαγένεια και ελπίζουμε στη μεγαλύτερη το δυνατό συναίνεση σε ένα θέμα καυτό για χιλιάδες συμπολίτες μας και μάλιστα παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, μακριά από μικροκομματικές και εθνικολαϊκιστικές κορώνες. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να πάψουμε να αποτελούμε το αρνητικό παράδειγμα ως τη μόνη χώρα στη σύγχρονη ιστορία που έδωσε και πήρε πίσω άμεσα το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στους ΟΤΑ, που ψήφισε νόμο για την ιθαγένεια και τον κατήργησε, που σε υπαρκτό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα απλά κωφεύει ή το χειρότερο ψηφοθηρεί.

Επισημαίνεται η ανάγκη της Ελληνικής Πολιτείας να έχει ένα σύγχρονο και δημοκρατικό νόμο για την ιθαγένεια με στόχο την ένταξη και όχι τη διαίρεση. Οι περιπέτειες παλαιότερων προσπαθειών αφήνει χιλιάδες συμπολίτες μας απροστάτευτους από το νόμο και επί της ουσίας ανεπιθύμητους.

Δεν πρέπει να υπάρξουν κενά στο νόμο για κατηγορίες συνανθρώπων μας ιδίως στην μακρά περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ο κίνδυνος το σχολείο να μετατραπεί από χώρος μάθησης σε μία ακόμη “νομιμοποιητική” γραφειοκρατική διαδικασία. Το δικαίωμα στην μάθηση είναι αναφαίρετο για όλα τα παιδιά.

Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερή και με συγκεκριμένες προτάσεις στη μεταναστευτική πολιτική, την ιθαγένεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν και είναι πάντα στο πλευρό εκείνων των πολιτικών που δημιουργούν μία εύνομη και σύγχρονη Πολιτεία με γνώμονα την κοινωνική συνοχή.