Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ : Αξιολόγηση… μεταρρυθμίσεων!

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ : Αξιολόγηση… μεταρρυθμίσεων!

29/07/2014

Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει και η… αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν. Τι τελικά απέδωσαν σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς και τις αντίστοιχες αιτιολογικές εκθέσεις. Πέτυχαν οι στόχοι τους ή όχι; Οι αφορμές είναι πολλές. Οι αλλαγές λ.χ. με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, που με τόσες τυμπανοκρουσίες έγιναν, τι απέδωσαν; Πάντως ούτε το γάλα, ούτε το ψωμί, ούτε τα βιβλία έγιναν φθηνότερα…
Η αδικαιολόγητη ακρίβεια σε αγαθά καθημερινής χρήσης εξακολουθεί να βαρύνει το «κουρεμένο» εισόδημα των πολιτών. Τα καρτέλ, οι μεσάζοντες και οι «συντονισμένες πρακτικές» εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους σχεδόν ανενόχλητα, εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ελάχιστα έχουν γίνει… Ενώ οι αγορές δεν δείχνουν αυτή την περιβόητη διάθεση αυτορρύθμισης που… επιβάλλει ο ανταγωνισμός! Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μείωση του βασικού μισθού έγιναν στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι σχετικές προσδοκίες, καθώς άλλες ήταν και είναι οι προτεραιότητες των αγορών (π.χ. ρευστότητα, ενίσχυση ζήτησης, μείωση ενεργειακού κόστους, σταθερή και εκλογικευμένη φορολογία κ.λπ.).
Τελικά με αυτή την «ποιότητα» ορισμένων μεταρρυθμίσεων ενισχύθηκε η απορρυθμιστική λειτουργία των αγορών, χωρίς κάποια χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα.
Το ίδιο συνέβη και με διάφορες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πόδι και ταλαιπωρούν την αγορά και τους πολίτες, χωρίς να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα (υπερφορολόγηση καυσίμων, ακινήτων μόνιμες… έκτακτες εισφορές, συνεχείς αλλαγές κ.λπ.).
Αυτές οι «μεταρρυθμιστικές» αποτυχίες (ενδεικτικά αναφέραμε κάποιες, γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερες και αναφέρονται και στην Υγεία, και στην Παιδεία και στη Δημόσια Διοίκηση) δυσφημούν την πραγματική ανάγκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει η χώρα. Δημιούργησαν αρνητικά κοινωνικά αντανακλαστικά, γιατί συνδέθηκαν στενά είτε με μια «καρικατούρα» των νεοφιλελεύθερων μοντέλων, είτε με «ταμειακά οριζόντια μέτρα της στιγμής», χωρίς εύρος και βάθος σχεδιασμού, ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. Αυτά σήμερα πληρώνονται και θα πληρωθούν ακριβά, όσο και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος, εάν δεν διορθωθούν τάχιστα…