14-3--4-thumb-large

Συνέντευξη Θανάση Θεοχαρόπουλου στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

25/04/2015

κ. Θεοχαρόπουλε θέτετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Για ποιο λόγο;
Επειδή η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ως δύναμη της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, έχει να προσφέρει στην χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Η Δημοκρατική Αριστερά αξίζει να ξαναπροσπαθήσει. Ο ρόλος της είναι σημαντικός στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Για να γίνει το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.
Στις δύο επίσημες εκλογικές αναμετρήσεις, στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές η ΔΗΜΑΡ συρρικνώθηκε εκλογικά. Ποιος ήταν ο λόγος κατά τη γνώμη σας;
Από τον Ιούνιο του 2012 έγιναν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαϊου του 2014, το οποίο ήταν πλέον μη αναστρέψιμο και σε αυτό συνέτεινε και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Αν και δεν ήμουν Γραμματέας στην κρίσιμη περίοδο που καθόρισε το αποτέλεσμα θα σας έλεγα ότι αν και η Δημοκρατική Αριστερά επεδίωκε την επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων, παρόλα αυτά συμμετείχε σε μία κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική εφαρμογή των θέσεών της στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο σχεδιασμός δε της αποχώρησης από την κυβέρνηση ήταν ανύπαρκτος. Με την είσοδο στην κυβέρνηση χάθηκε το μισό ακροατήριο και με την έξοδο το υπόλοιπο. Έγιναν βέβαια και επιπρόσθετα λάθη, όπως ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση. Επιπλέον οι πολίτες μπερδεύτηκαν από τις διαφορετικές θέσεις που εξέφραζαν δημόσια τα στελέχη της με αποτέλεσμα να θολώνει το στίγμα.
Πιστεύετε ότι σήμερα έχει λόγο ύπαρξης η ΔΗΜΑΡ ή άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί κάλυψαν τον πολιτικό χώρο στον οποίο απευθυνόταν;

Υπάρχει ζωτικός χώρος για την ανανεωτική αριστερά και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε απορρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση έχει πολλά αντιμεταρρυθμιστικά στοιχεία στην πολιτική της. Εδώ ακριβώς είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως μεταρρυθμιστική δύναμη της αριστεράς. Αρχικά η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αποκτήσει ξανά το διακριτό της πολιτικό πλαίσιο. Να υπάρξει επαναφορά του ανανεωτικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Οι καθημερινές παρεμβάσεις και οι συστηματικές δράσεις θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Απαιτείται το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών.
Γιατί οι πολίτες πιστεύετε πως μπορούν να εμπιστευτούν ξανά την Δημοκρατική Αριστερά;
Πρώτον γιατί σε όλη την περίοδο εμείς δεν υποσχεθήκαμε μη εφικτές λύσεις για τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Η Δημοκρατική Αριστερά ανέλαβε ευθύνες σε δύσκολη περίοδο για την χώρα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το κομματικό κόστος και το πλήρωσε εκλογικά. Σήμερα απαιτείται μία προοδευτική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Αρκεί να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Δεν έχει θέση στην χώρα ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην προηγούμενη προβληματική κατάσταση. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που δεν δέχεται νέες μειώσεις μισθών. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις, να διεκδικείς την ύπαρξη ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Προοδευτικό είναι να κρατήσεις την χώρα εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης. Συντηρητικό είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα τα αιτήματα ακόμη και αν είναι απλώς συντεχνιακά και όχι κοινωνικά δίκαια. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να ξεφύγουμε οριστικά από αυτές τις παθογένειες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν αυτή τη νέα προσπάθεια ανανέωσης και επανεκκίνησης με βάση το παραπάνω πλαίσιο.