Α. Γκόρου: «Διαγωνισμός ….. λαθών»

Α. Γκόρου: «Διαγωνισμός ….. λαθών»

04/12/2014

Το χαμηλό σκορ  στην πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη  Προέδρου της Δημοκρατίας,  φέρνει πιο κοντά την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και  αναγκάζει  συμπολίτευση  και αξιωματική αντιπολίτευση  να  αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους. Να διορθώσουν δηλαδή άμεσα τα λάθη που οδήγησαν τη μεν κυβέρνηση στο απόλυτο αδιέξοδο, τη δε αξιωματική αντιπολίτευση  στο να μην μπορεί  να κεφαλαιοποιήσει, σε ικανοποιητικό βαθμό,  την κυβερνητική φθορά.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναζητούν κινήσεις ανατροπής των συσχετισμών εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή, αφού η κινδυνολογία οδήγησε στο ναυάγιο των 160 ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, θορυβημένος από τις επιθέσεις που δέχεται κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό,  αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης, αναδεικνύοντας το ρεαλιστικό προφίλ του ή εφευρίσκοντας το.

Στη δυσκολότερη θέση, ωστόσο βρίσκεται σαφώς ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μετά από μια σειρά όχι απλώς λανθασμένων αλλά και ακατανόητων πολιτικών κινήσεων, έχει μείνει απολύτως εκτεθειμένος. Υπονόμευσε ο ίδιος την αξιοπιστία της κυβέρνησής του, αφού ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε με την  επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αιφνιδίασε κυρίως το χώρο του, ενώ η αρνητική αντίδραση των αγορών στα περί εξόδου από το μνημόνιο και οι επιταγές της τρόικας για νέα επαχθή  μέτρα, ακύρωσαν τη ρητορική του περί ανάκαμψης της οικονομίας και success story.

Στη συνέχεια η επιλογή της ακραίας πόλωσης (με τη στήριξη βεβαίως του ΠΑΣΟΚ), των πιεστικών διλημμάτων και η επίκληση του Grexit, αφαίρεσε αντί να προσθέσει υπογραφές για την εκλογή Προέδρου. Είτε «τρόμαξε» κάποιους  βουλευτές είτε συσπείρωσε στα κόμματά τους άλλους, το γεγονός είναι ότι έφερε την κυβέρνηση ένα βήμα πριν την έξοδό της και μάλιστα καθόλου ηρωική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του δεν προέταξε τη στροφή του επί το ρεαλιστικότερο, ώστε να προσεγγίσει όσους  παραμένουν  επιφυλακτικοί απέναντί του και ταυτόχρονα να αφαιρέσει επιχειρήματα από τους διεθνείς παράγοντες που δεν βλέπουν με  καλό μάτι το ενδεχόμενο έλευσής του στην εξουσία.

Αναδείχτηκε ισχυρός παίκτης στο παιχνίδι της πόλωσης και,  υποκύπτοντας σε μια μαξιμαλιστική ρητορική, έδειξε να εξαντλεί την ανοδική δυναμική του, μη βρίσκοντας  ανταπόκριση στη δεξαμενή των μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Η δήλωση άλλωστε του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters «αν εκλεγούμε, δεσμευόμαστε ότι θα κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ, διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους χωρίς «μονομερείς» ενέργειες», αποσκοπεί ακριβώς στο να καθησυχάσει όσους… ξεκούφανε πριν από λίγες μέρες με τη λύρα και τον πεντοζάλη.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τελευταία αποστάσεις από την ΝΔ, εμμέσως την κατηγορεί για την πόλωση των προηγούμενων ημερών και το αρνητικό αποτέλεσμα της  πρώτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη ΠτΔ, ενώ οι δηλώσεις Βενιζέλου περί συναίνεσης και εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (εν αναμονή των κινήσεων Παπανδρέου) ερμηνεύονται ως προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης να βάλει πόδι στο μέλλον, σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώντας ίσως και το γνωστό σύνθημα στους τοίχους της Αθήνας «ό,τι και να ψηφίσει κανείς, κυβέρνηση βγαίνει το ΠΑΣΟΚ»

– See more at: http://www.badiera.gr/?p=30782#sthash.FmNmJnvM.dpuf