Τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, βουλευτή Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό (24/07/2014).

Τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, βουλευτή Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό (24/07/2014).

24/07/2014

Ν. Τσούκαλης: Ο αγροτουρισμός- μία κορυφαία θεσμική μεταρρύθμιση- έρχεται με τροπολογία, αποσπασματικά και χωρίς τη συμμετοχή των κατά τόπων φορέων! Απαιτούμε ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για τον τουρισμό υπαίθρου!

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλη στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειας, ο κ. Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι εδώ ο κ. Κουκουλόπουλος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όλους να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία η οποία συνιστά μια κορυφαία θεσμική μεταρρύθμιση σε σχέση με τον τουρισμό μας και κυρίως με τον τουρισμό της υπαίθρου.

Πρώτα απ’ όλα –απευθύνομαι στον απόντα κ. Κουκουλόπουλο- είναι πραγματικά απαξιωτικό, υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της προσπάθειας, όταν αυτή, όπως ο ίδιος την ονομάζει, «κορυφαία» μεταρρύθμιση μας έρχεται με μια τροπολογία. Είπαμε χθες ότι αυτή η τροπολογία πρέπει να έρθει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο και μάλιστα ως ξεχωριστό νομοσχέδιο που δεν θα ασχολείται μόνο με τον αγροτουρισμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρομαι στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης, όπου γράφει ότι η τροπολογία αφορά τον αγροτουρισμό, ο οποίος αποτελεί επιμέρους κατηγορία του τουρισμού υπαίθρου. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-πλαίσιο που να αφορά τον τουρισμό υπαίθρου.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κουκουλόπουλο, ως αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Πού, σε ποιο σημείο σε αυτήν εδώ την τροπολογία αναφέρεται ο αγρότης; Πού σε αυτήν την τροπολογία αναφέρεται ο αγροτικός συνεταιρισμός; Πού σε αυτήν την τροπολογία αναφέρονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οι Περιφέρειες; Κι αν είναι δυνατόν να έχουμε ανάπτυξη αγροτουρισμού, χωρίς να εμπλέκονται όλοι αυτοί οι κατά τόπους φορείς.

Αυτό, λοιπόν, το είπαμε –και θα το επαναλάβουμε, αφού η έκκληση μας δεν εισακούστηκε– είναι, για να μην υποβαθμίσουμε αυτήν την τόσο σοβαρή πρωτοβουλία, θα έπρεπε να έρθει με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ως συνολικό σχέδιο τουρισμού υπαίθρου, που θα περιλαμβάνει τον οινοτουρισμό, να ακούσουμε το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου που έχουν καταπληκτικές ιδέες για την ανάπτυξη, να μιλήσουμε για τη γαστρονομία, να μιλήσουμε για το γεωλογικό τουρισμό, να μιλήσουμε για τη λαογραφία, να μιλήσουμε για τη μουσική, να μιλήσουμε για τα μουσεία τα περιφερειακά, πώς θα υπάρχουν συνέργειες μεταξύ όλων αυτών, πώς, σε τελευταία ανάλυση, θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των αγροτών, πώς θα αναζωογονηθεί η ύπαιθρος.

Τη στιγμή που συζητούμε για τον αγροτουρισμό και, υποτίθεται, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, έχουμε ακρόαση φορέων για το άλλο νομοσχέδιο για τα δάση. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση ανταλλαγής των μετόχων οικοδομικών συνεταιρισμών με ακίνητα των εγκαταλελειμμένων οικισμών σε όλη την Ελλάδα, έξι χιλιάδων εγκαταλελειμμένων οικισμών. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση με ενστάσεις και εκεί.

Όμως, δεν πρέπει να συνδυαστεί αυτή η πρωτοβουλία ανάπτυξής όλων αυτών των οικισμών με τον αγροτουρισμό και όλα αυτά; Θα μου πει κάποιος: «Δες αυτό ξεκομμένα, να διαπιστώσεις αν είναι καλό και βοηθάει. Αν βοηθάει, ψήφισέ το». Εγώ θα πω ότι δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί αυτό δεν προσθέτει, δεν δίνει αυτό, το οποίο χρειάζεται ο τόπος αυτή τη στιγμή για τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την αποτελεσματικότητα.»