machairas

Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

17/12/2014

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει με την κίνηση των 8 ή σε μια επαναδιατύπωση της πρότασης τους τις επόμενες ημέρες, πει τελικά ναι, τι θα κάνετε; Το θεωρώ απίθανο, το θέτω ως υποθετικό ερώτημα..

Μην με καλέσετε να σχολιάσω απίθανο μελλοντολογικό σενάριο. Έχουμε αρκετά της πραγματικότητας να συζητήσουμε.

Γιατί η ΔΗΜΑΡ συναρτά την στάση της απέναντι στην προεδρική εκλογή με το τι θα πει ή δεν θα πει  ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν συναρτά την στάση της με το τι θα πει ή δεν θα πει  ο ΣΥΡΙΖΑ. Σας είπα, απλώς ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην κίνηση των 8 θέτουν ως προϋπόθεση τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πρόταση δεν είναι δική μας. Δεν είναι πρόταση της ΔΗΜΑΡ.  Είναι πρόταση 8 βουλευτών που βάζει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει την συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί, άρα αυτή η πρόταση, πέρα των άλλων δεν έχει ρεαλιστική βάση. Αν με ρωτάτε τι λέει η ΔΗΜΑΡ, λέει κάτι εντελώς διαφορετικό και το λέει με συνέπεια και σαφήνεια, εδώ και καιρό. Λέει, δεν ψηφίζει – με απόφαση του Συνεδρίου της και με πρόσφατη απόφαση των οργάνων της- καμία πρόταση από την παρούσα βουλή για ΠτΔ. Με το σκεπτικό ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές, γιατί είναι πολιτικές που βυθίζουν τη κοινωνία και την οικονομία  σε τέλμα. Κάθε πρόταση παράτασης του βίου αυτής της κυβέρνησης είναι πρόταση που σηματοδοτεί και την παράταση αυτών των πολιτικών. Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση και σε αυτή τη βάση, λέμε ότι δεν ψηφίζουμε. Και δεν θα ψηφίσουμε και στις τρεις ψηφοφορίες.

Ελπίζετε ότι μετά τις εκλογές μπορεί να υπάρξει άλλη πολιτική;

Πρέπει να υπάρξει άλλη πολιτική μετά τις εκλογές. Πρέπει να υπάρξει, διαφορετικά η κοινωνία και η οικονομία θα βρεθούν σε ασφυξία. Κι αυτή η πολιτική πρέπει να κινείται σε  μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, που θα μας απεγκλωβίσει από τον κλοιό που ζούμε όλοι την τελευταία πενταετία.

Συμφωνώ μαζί σας, αλλά πόσα περιθώρια αληθινής αλλαγής έχουμε;

Κοιτάξτε, συνηθίσαμε αυτά τα χρόνια να ζούμε – πολίτες, πολιτικοί, κόμματα και παράγοντες του δημοσίου βίου – μέσα στον  ασφυκτικό κλοιό ενός φοβικού πραγματισμού, ο οποίος παράγει μονοδρόμους. Τι λέει αυτή η άποψη; Υποδεικνύει να σηκώσουμε τα χέρια, επειδή δεν υπάρχουν τα κατάλληλα περιθώρια. Στην πραγματικότητα δεν αποφασίζουμε, διαχειριζόμαστε τα εντελλόμενα. Εμείς λέμε ότι υπάρχει  δυνατότητα για μια άλλη πολιτική. Ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ελλάδα ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Είναι και θα παραμείνει χώρα της Ευρωζώνης αλλά μια Ελλάδα σκληρά διαπραγματευόμενη πάνω σε ένα πλαίσιο που θα προσπαθεί να δείξει στους εταίρους της  ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη απέτυχε. Βύθισε την οικονομία και παρήγαγε ανθρωπιστική κρίση. Αυτά τα στοιχεί πρέπει να τα βάλει μια καινούργια κυβέρνηση. Και πρέπει να τα βάλει με αποφασιστικότητα, χωρίς μονομερείς ενέργειες συνεργαζόμενη με τους εταίρους και   δημιουργώντας ένα εσωτερικό εθνικό μέτωπο.

Σας θυμίζω ότι πριν λίγο καιρό ο κ. Κουβέλης είχε καταθέσει μια πρόταση  και το λέω γιατί τώρα  πάρα πολύς λόγος γίνεται περί συναίνεσης και εμφανίζονται ως συναινετικοί αυτοί που πριν λίγο καιρό, γυρίζανε την πλάτη στις συναινέσεις. Ο κ. Κουβέλης πρότεινε λοιπόν μία εθνική συνεννόηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Να καθίσουν, δηλαδή, στο ίδιο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί και να χαράξουν τις κόκκινες γραμμές. Δεν το δέχτηκε ο κ. Σαμαράς, όμως. Θα είχε ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί, ένα όπλο αυτή η κυβέρνηση και η αυριανή και όποια προκύψει αν όλοι, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, καταλήξουν σε ένα  μίνιμουμ πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός τόπος σε ένα εθνικό θέμα όπως είναι το χρέος.

Βλέπετε πιθανότητα να γίνει και μια παραπάνω κίνηση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης και τις επόμενες μέρες; Γιατί προφανώς αύριο στη ψηφοφορία 180 δεν θα προκύψουν.

Δεν το εκτιμώ. Στα περισσότερα ρεπορτάζ, άλλωστε καταγράφεται ότι  το αδιέξοδο των 160 ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να φέρει νωρίτερα αυτή τη πρόταση που κατέθεσε χθες και την οποία  προόριζε για την τρίτη ψηφοφορία, υπό τον φόβο μήπως αύριο δεν συγκεντρωθούν καν οι 160

Κυκλοφορεί σήμερα ένα σενάριο ότι όταν η ΔΗΜΑΡ προχωρήσει στη προγραμματική της συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για κάποια μορφή εκλογικής συνεργασίας το  μαγαζί θα διαλύσει..

Έχει διαλύσει τόσες φορές το μαγαζί που μάλλον τελικά είναι πολύ περισσότερο ανθεκτικό από όσο κάποιοι θα εύχονταν ή φαντάζονταν. Δεν πρόκειται να διαλύσει  κανένα μαγαζί διότι, πρώτον δεν είναι μαγαζί…Θα μου επιτρέψετε τη θέση, ότι είναι ένας χώρος πολύτιμος για την κοινωνία και για τις πολιτικές ισορροπίες. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει αποφασίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια. Το είχε αποφασίσει και συνεδριακά και το επαναλαμβάνει με αποφάσεις των οργάνων της. Έχουμε αποφασίσει επίσης ότι μας ενδιαφέρει η προγραμματική συζήτηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την πολιτική Οικολογία και με τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού για το σχηματισμό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Τις κάνουμε αυτές τις συζητήσεις στο φως και όχι στο παρασκήνιο. Την εκλογική μας τακτική που θα την προσδιορίσουμε μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας και επειδή θα υπάρχει πια η εκλογική προοπτική, σας διαβεβαιώνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα την αποφασίσουμε διατηρώντας την πολιτική αυτονομία μας. Δηλαδή ότι και αν αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ, θα το αποφασίσει ως αυτοτελής πολιτικός οργανισμός, ως αυτοτελές κόμμα. Δεν διαχεόμαστε όπως κάποιοι προεξοφλούν, ούτε διαλυόμαστε.

Δεν θα μου διαψεύσετε πάντως ότι υπάρχει και συζήτηση ανοικτή και διαφωνία. Ότι υπάρχουν σύντροφοί σας που λένε «όχι, δεν μπορούμε να πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», άλλοι που λένε «ναι, πρέπει να πάμε»…

Το κόμμα μας έχει οικοδομηθεί πάνω στην πολυφωνία. Όλες οι απόψεις, δεν είναι απλά σεβαστές είναι ευπρόσδεκτες. Στο τέλος αυτό που είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε και θα κάνουμε, είναι να περιφρουρήσουμε τη συλλογικότητα μας.

 

Πείτε μου και μια κουβέντα για αυτό που κυκλοφορεί πολύ από χθες, το ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κουβέλης είχε δεχθεί το καλοκαίρι πρόταση να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, το είχε δεχθεί και μετά μετάνιωσε. Διαψεύδετε;

Υπάρχει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου από χθες.

Η απορία μου είναι αν η διάψευση αφορά αν έγινε η πρόταση και δεν έγινε δεκτή ή αν δεν έγινε ποτέ καν πρόταση;

 

Δεν έγινε ποτέ καμία πρόταση  στον κ. Κουβέλη, το έχει διαψεύσει ο ίδιος σε δημοσιεύματα εκείνης της εποχής και όχι για το χθεσινό. Δεν έγινε ποτέ τέτοια πρόταση. Ο κ. Κουβέλης το καλοκαίρι και αμέσως μετά  το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για εμάς, είχε προσδιορίσει τη θέση του για την προεδρική εκλογή. Την είχε συνδέσει για με τις ασκούμενες πολιτικές και με την ανάγκη αυτές να τερματισθούν. Ευτυχώς, που scripta manent, τα γραπτά μένουν, κ. Τσίμα. Εννοώ τις συνεντεύξεις εκείνης της περιόδου. Όποιος δυσπιστεί  μπορεί να ανατρέξει σε αυτές. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε εσάς.