Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ

17/12/2014

Ακούω τα διάφορα σενάρια, κύριε πρόεδρε ότι μπορεί στην τρίτη εκλογή να εμφανιστούν διάφορες πολιτικές προτάσεις, ας πούμε μια κυβέρνηση μεταβατικής περιόδου, ειδικού σκοπού. Η ΔΗΜΑΡ  είτε έτσι, είτε αλλιώς παραμένει συνεπής στην άποψή της; Λέει, δηλαδή,  ότι σήμερα δεν υπάρχει διέξοδος με την υπάρχουσα κυβέρνηση, με τους υπάρχοντες συσχετισμούς και επομένως δεν ψηφίζει πρόεδρο, γιατί θέλει να  πάμε σε εκλογές;

Ναι, εμείς επιμένουμε ότι η αρνητική μας ψήφος δεν είναι γενική και αόριστη, αλλά έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Εμείς θέλουμε να πορευτεί η χώρα προς εκλογές, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τις εκλογές, θα δοθεί η δυνατότητα  στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ποιες πολιτικές επιλέγει. Και, επιτέλους, η διαδικασία των εκλογών θα λειτουργήσει λυτρωτικά και για την ίδια την κοινωνία. Βλέπουμε ένα πολωμένο πολιτικό κλίμα, βλέπουμε μια πόλωση, η οποία δεν είναι γνήσια. Είναι αρνητικό να πορεύεται η χώρα με αυτή την πόλωση και με αυτόν τον τεμαχισμό  της πολιτικοκοινωνικής ζωής.

Ποια είναι η γνώμη σας για την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα

Λαθεμένα και απαράδεκτα παρενέβη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακούω ένα επιχείρημα από την άλλη πλευρά που λέει: Mα γιατί δεν θα έπρεπε να ενημερώνει την κοινωνία και του πολιτικούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία;

Μα η «ενημερωτική» παρέμβαση του κ. Στουρνάρα – για να χρησιμοποιήσω τον όρο όσων υπερασπίζονται αυτή την άποψη- ουσιαστικά τι ήταν; Ένα στοιχείο στην περαιτέρω πόλωση η οποία υπάρχει. Η δήωση του κ. Στουρνάρα, εξ αντικειμένου διαμορφώνει ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και ενδεχομένως να διαμορφώνει και μια τάση και ροπή κάποιων συμπολιτών μας και χρήματα να πάρουν από τις τράπεζες και να δημιουργηθεί μια αναστάτωση στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι πραγματικό το κλίμα που ζούμε κ. πρόεδρε ;

Εάν το κλίμα είναι πραγματικό κ. Οικονόμου για φανταστείτε να εμφανίζεται ο διοικητής της ΤτΕ και να τροφοδοτεί αυτό κλίμα. Δεν θέλω να σας πω τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Σήμερα, άκουγα την δήλωση του κ. Προβόπουλου του προηγουμένου διοικητή της ΤτΕ να λέει μην με ρωτάτε τι θα έκανα εγώ, σας παραπέμπω σε εκείνο που έκανα όταν συνέπεσε να είμαι διοικητής της ΤτΕ και να γίνονται και εκλογές…

 

Είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε πει τα πραγματικά στοιχεία…

Όπως, θεωρώ και απαράδεκτη αυτή την παρέμβαση η οποία  γίνεται από κάποιους θεσμικούς αξιωματούχους της Ε.Ε οι οποίοι, βέβαια,  εκ των υστέρων σπεύδουν να διορθώσουν. Κοιτάξτε, όλη αυτή η κατάσταση είναι σε βάρος της χώρας και θα πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι χρειάζεται και σύνεση και ψυχραιμία και πολιτική νηφαλιότητα. Βεβαίως με την αντιπαράθεση προγραμμάτων, θέσεων, ιδεών  και  προτάσεων για τη πορεία της χώρας. Αλλά όλα αυτά δεν εξυπηρετούν την ίδια τη  χώρα. Όλο αυτό το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό. Και ερωτώ: Ποιός έχει το δικαίωμα να θυσιάζει την ηρεμία  ή και το δικαίωμα, ακόμα, του πολίτη με εκλογές να αποφασίζει χάριν των δικών του κομματικών σκοπιμοτήτων;

Υπάρχει και το θέμα της αβεβαιότητας που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ..

Η ασάφεια και η αβεβαιότητα του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του οποιουδήποτε άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης, ας κριθεί με όρους πολιτικής ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και σύνεσης. Και ας αντιπαρατεθεί ο ρεαλισμός του όποιου άλλου προγράμματος  στην αβεβαιότητα κάποιου άλλου προγράμματος. Η πολιτική κομματική αντιπαράθεση δεν είναι δυνατόν να συγκροτείται στη βάση αυτού του εμφυλιοπολεμικού λόγου και της τρομοκρατίας, η οποία απλώνεται στην ελληνική κοινωνία.

Είμαστε  σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο και η χώρα είναι ακόμα σε βαθιά κρίση…

Βεβαίως. Κοιτάξτε, χρειάζεται ένα άλλο κλίμα. Και τούτο ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη και θέση την οποία έχω για αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση ή για το γεγονός ότι δεν διαπραγματεύτηκε ή γιατί άσκησε αντικοινωνικές πολιτικές. Κριτική ασκώ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι οφείλει να μετακινηθεί σε ρεαλιστικές θέσεις, ότι πρέπει να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και άλλα συναφή. Αλλά, πέρα από αυτό, αυτός ο εμφυλιοπολεμικός λόγος κυρίως προσβάλλει κα την πορεία της χώρας και τους ίδιους του πολίτες, καθώς αυτή η αντιπαράθεση απειλεί να τους εγκλωβίσει σε ένα διχαστικό λόγο.

 

 

 

Η δική σας εκτίμηση, απ’ ότι καταλαβαίνω, είναι ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί ΠτΔ;

Ναι, κατά την πορεία των πραγμάτων δεν το βλέπω.

Έχετε πάρει μία απόφαση στο συνέδριό σας ότι παραμένετε, αυτοτελείς και αυτοδύναμοι. Δεν έχετε πάρει όμως μια απόφαση, τι θα κάνετε στις εκλογές. Δηλαδή, αν θα κατέβετε αυτόνομα, εάν θα συνεργαστείτε προγραμματικά με κάποιο άλλο κόμμα κτλ. Βλέπω και ακούω ότι συζητάτε με τους Οικολόγους, με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχετε διακόψει τις επαφές με το ΠΑΣΟΚ. Έχετε αποφασίσει κ. πρόεδρε να έχετε κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς έχουμε αποφασίσει συλλογικά, στο τρίτο συνέδριό μας το οποίο τέλειωσε πριν από περίπου δύο μήνες, ότι εργαζόμαστε για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Και μάλιστα προσδιορίσαμε με ποιους πρέπει να αναζητήσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση. Είπαμε, με τις δυνάμεις τις πολιτικής οικολογίας – Οικολόγους Πράσινους – με δυνάμεις ή συλλογικότητες ή μεμονωμένα πρόσωπα από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, για το παρόν και το μετά της χώρας.

Άρα θα πάτε με προγραμματική συμφωνία…

Βεβαίως.

Δηλαδή, αυτό θα το ζήσουμε τώρα; Θα ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατική Αριστερά; Θα κατέβει στις εκλογές αυτόνομα και θα γίνει μετά; Πώς θα γίνει;

Δε μίλησα για καμία ενσωμάτωση. Να θυμίσω ότι η ομόφωνη απόφασή μας είναι ότι ή όποια εκλογική μας τακτική προϋποθέτει την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία αλλά και την οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 

Αυτό σημαίνει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές; Δηλαδή θα δούμε ψηφοδέλτιο Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογές ή όχι;

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετά το πέρας της διαδικασίας για την εκλογή ή μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεδριάσει με την Κεντρική της Επιτροπή με το Διαρκές της Συνέδριο και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχει αποφασίσει με σαφή τρόπο τι θα κάνει.

 

Εσείς στην πραγματικότητα αφού έχετε κόψει τις επαφές με το ΠΑΣΟΚ έχετε δύο επιλογές. Η μία είναι η αυτόνομη κάθοδος ως κόμμα υπαρκτό και από την άλλη να κατέβετε συνεργαζόμενοι στις εκλογές. Σε περίπτωση που αποφασίσετε εκλογική συνεργασία, αυτή η συνεργασία υπάρχει ανάμεσα σε κόμματα με προγραμματική συμφωνία ή με άλλο τρόπο;

Προφανέστατα θα υπάρχει με κόμματα. Διότι για παράδειγμα εάν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε με τους Οικολόγους Πράσινους, είναι κόμμα, εάν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε με τους Οικολόγους Πράσινους και με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης κόμματα. Και, βεβαίως, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εκλογικής τακτικής μπορεί να προστίθενται, να αριθμούνται, να έρχονται και επί μέρους συλλογικότητες που δεν έχουν τη μορφή του κόμματος αλλά και επί μέρους πρόσωπα…

Άρα στις πολιτικές συνεργασίες εσείς θα επιμείνετε, να διατηρηθεί η ύπαρξη και η αυτονομία και η αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς και στο πλαίσιο των πολιτικών συνεργασιών.

Βεβαίως. Και πρέπει να σας πω ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, με την έννοια ότι το Διαρκές Συνέδριο του κόμματός μας θα αποφασίσει, δεν θα είναι και εξαιρετικά πρωτότυπο. Στην Ευρώπη συμβαίνει συνηθέστατα. Στο παρελθόν στη χώρα είχε συμβεί.

Υπάρχουν αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρόεδρε. Καταλαβαίνω τα άλλα που λέτε, την αντίληψή σας ευρύτερα, αλλά το θέμα μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακούω φωνές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ  που δεν θέλουν προγραμματική συμφωνία.

Κοιτάξτε, η όποια συνεργασία σας επαναλαμβάνω, δεν σημαίνει προσχώρηση. Και από την ώρα που δεν σημαίνει προσχώρηση, δεν είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά με όποιες δυνάμεις, με όποια πρόσωπα διαθέτει να προσέλθει χωρίς μία προγραμματική συμφωνία. Λίγο πριν συζητώντας τα άλλα ζητήματα, σας έλεγα ότι είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ,  είναι αναγκαίο στοιχείο η όποια προγραμματική θέση και η όποια πολιτική προγραμματική διεκδίκηση πρέπει να εξασφαλίζει, αναγκαία, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Από την άποψη αυτή δεν θα υπογράφατε μια προγραμματική συμφωνία που θα είχε μέσα νταούλια και ζουρνάδες.

Προφανώς, όχι. Τι θα πει νταούλια και ζουρνάδες; Μπορώ να το εκλάβω μόνο ως φραστικό σχήμα. Τίποτε άλλο.

 

 

Στο σενάριο της επόμενης ημέρας, εσείς προσωπικά θα είστε υποψήφιος;

Εννοείτε  μετά την απόφασή για την εκλογική μας τακτική;

Στην  όποια εκλογική τακτική διαλέξετε, θα είστε υποψήφιος;

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσουμε με τον όποιο τρόπο κάθοδό μας στις εκλογές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα είναι και πάλι υποψήφιος.