Γ. Κακουλίδης: «Κοινός παρονομαστής»

Γ. Κακουλίδης: «Κοινός παρονομαστής»

04/12/2014

Ο ΤΙΤΛΟΣ του παρόντος κειμένου δεν παραπέμπει στην εξόχως ενδιαφέρουσα ταινία του νεοτάτου Σωτήρη Τσαφούλια που παρακολούθησα προχτές, αλλά στα όσα συνθέτουν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία μετά την αιφνιδιαστική ενέργεια του πρωθυπουργού να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από το τέλος της θητείας του. Λέω αιφνιδιαστικά, όχι διότι κανείς δεν την επιθυμούσε -κάθε άλλο, μάλιστα- αλλά διότι μέχρι και λίγες ώρες πριν, ο ίδιος εδήλωνε ότι θέμα επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου αποκλειόταν.

Τι μεσολάβησε και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να… αποδεχθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, για επίσπευση της εκλογής Προέδρου, μόνον αν αναζητηθεί ο… κοινός παρονομαστής θα γίνει γνωστό και κατανοητό. Κι αυτό, νομίζω πως είναι η «ευθύνη» που κάποιοι θέλουν να αναλάβουν και κάποιοι θέλουν να… διώξουν από πάνω τους. Ευθύνη για την αντιμετώπιση της επερχόμενης λαίλαπας κατά της χώρας και της κοινωνίας από τα όσα φανερά ή μυστικά συμφωνήθηκαν μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης και των δανειστών μας. Είναι προφανές ότι νέα μέτρα «δεν περνάνε» από τη Βουλή, μιας και κανένας βουλευτής δεν βάζει… το κεφάλι του στον ντορβά, αφού οι λαβωμένοι ψηφοφόροι του είναι σίγουρο πως του την έχουν φυλαγμένη, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Εξάλλου, όταν κατ’ επανάληψη με κομπασμό δηλώνεις ότι… σκίζεις τα μνημόνια και μετά από λίγο παίρνεις σελοτέιπ για να τα ξανακολλήσεις, το μόνο που κάνεις είναι να αυτοακυρώνεσαι, καθιστάμενος αναξιόπιστος σ’ αυτούς από τους οποίους ζητάς να σε εμπιστευτούν. Οι εκλογές για το εθνικό Κοινοβούλιο είναι πλέον δρομολογημένες, διότι την προσεχή Τετάρτη ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να έχουμε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, όπως δεν θα έχουμε και την μεταπροσεχή Τρίτη, αφού πρακτικώς και λογικώς δεν υπάρχουν οι 200 βουλευτές που κατά το Σύνταγμα απαιτούνται για την εκλογή. Αποτολμώ την πρόβλεψη ότι ούτε τη Δευτέρα 29 του μηνός (οπότε και η τρίτη ψηφοφορία) θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών, αυτή τη φορά.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος κύριος Δήμας, όση και όποια αξία έχει η προσωπικότητά του, δεν θα εκλεγεί -κατά την άποψή μου- διότι (παρά τις προσπάθειες που έγιναν) τα… κουκιά δεν βγαίνουν. Και δεν βγαίνουν, διότι όλα οδηγούν στον… κοινό παρονομαστή εκείνων που θα συναπαρτίσουν τους 120 που θα «μπλοκάρουν» την εκλογή του και που είναι οι εθνικές εκλογές. Προφανώς, τα φετινά κάλαντα θα είναι προεκλογικά!