unnamed (5)

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

10/12/2014

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλει να συμβάλει στην παράταση των αδιέξοδων και συντηρητικών πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης και γι’ αυτό δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών, όλοι οι βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τοποθετήθηκαν υπέρ της καταψήφισης της πρότασης των κυβερνητικών κομμάτων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσα, λοιπόν, είχαν δει το φως της δημοσιότητας, διαψεύδονται… Η απόφασή μας, η απόφαση και των δέκα βουλευτών μας για καταψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε εκλογές. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει, όμως, ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή στον τόπο, χρειάζεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος» σημειώνει.

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι «δεν υφίσταται θέμα» για υποψηφιότητα Κουβέλη στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος απαντά: «Η ΔΗΜΑΡ με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία, προσπαθεί να διαμορφώσει τις συνθήκες ύπαρξης μιας προοδευτικής κυβέρνησης για τον τόπο. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τις άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι για τις δυνατότητες ύπαρξης αυτής της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Αυτό συζητάμε και τίποτα περισσότερο».

Τέλος, ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει ενδεχόμενη συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Φ. Κουβέλη. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος προγραμματισμός για μια τέτοια συνάντηση, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει» λέει.

 

Η συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

 

ΔΗΜ: Η θέση να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναβεβαιώθηκε στην πολύωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μάλιστα ομόφωνα. Άρα θεωρείτε ότι κλείνει οριστικά ο κίνδυνος κάποιων διαρροών;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Η Δημοκρατική Αριστερά, τα μέλη  και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατέληξαν ομόφωνα στη θέση να καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για την προεδρική εκλογή και στις τρεις ψηφοφορίες. Το σκεπτικό είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να συμβάλει στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως ασκούνται σήμερα από την παρούσα κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών, όλοι οι βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ της καταψήφισης της πρότασης των κυβερνητικών κομμάτων για τον Προέδρο της Δημοκρατίας. Όσα, λοιπόν, είχαν δει το φως της δημοσιότητας, διαψεύδονται. Η Δημοκρατική Αριστερά πηγαίνει συλλογικά σε αυτή τη διαδικασία και όλα τα μέλη των ανωτάτων οργάνων σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις, που έχουν ληφθεί στο συνέδριό μας.

 

ΔΗΜ: Η απόφασή σας, θα έλεγα, ότι έχει μείζονα πολιτική σημασία, διότι αν δεν προκύψουν διαρροές εκ μέρους των δέκα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, η προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 ψήφων, τις οποίες αναζητεί η κυβέρνηση, καθίσταται πλέον πάρα πολύ δύσκολη…

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Η απόφασή μας, η απόφαση και των δέκα βουλευτών μας για καταψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε εκλογές. Η Δημοκρατική Αριστερά, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή στον τόπο, χρειάζεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες αλλαγές, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, από αυτή την κρίση που προκαλείται από τις αδιέξοδες πολιτικές που ασκούνται από την παρούσα κυβέρνηση και από το γεγονός ότι δεν αποκρούονται οι παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.

 

ΔΗΜ: Στην ανακοίνωσή σας υπογραμμίστηκε πως οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν «και στις τρεις ψηφοφορίες». Ακόμα και αν ενδεχομένως προταθεί ο κ. Κουβέλης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη  ψηφοφορία, η ΔΗΜΑΡ θα πει «όχι»;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Η απόφασή μας είναι για καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης και στις τρεις ψηφοφορίες. Επαναλαμβάνω ότι το σκεπτικό μας είναι σαφές: δεν θα δώσουμε παράταση στις αδιέξοδες πολιτικές που ασκούνται από τη σημερινή κυβέρνηση. Συνεπώς, η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη.

 

ΔΗΜ: Άρα οι εκλογές είναι αναπόφευκτες; Η δημοσκοπική εικόνα, όμως για το κόμμα σας είναι δύσκολη. Υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΗΜΑΡ, όπως πρόσφατα αποφάσισε στο συνέδριό της, με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία, προσπαθεί να διαμορφώσει τις συνθήκες ύπαρξης μιας προοδευτικής κυβέρνησης για τον τόπο. Η συζήτηση, που έχει ξεκινήσει με τις άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι για τις δυνατότητες ύπαρξης αυτής της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Αυτό συζητάμε και τίποτα περισσότερο.

 

ΔΗΜ: Είχατε επαφές με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων και ενημερώσατε μάλιστα χθες τα ηγετικά στελέχη και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Σε ποια φάση βρίσκονται αυτές οι επαφές;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συζητήσεις, που έγιναν, έδειξαν ότι υπήρχε συμφωνία σε αρκετά προγραμματικά σημεία. Βεβαίως, σε άλλα χρειάζεται ακόμη περισσότερη επεξεργασία. Βασικός στόχος είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, γιατί αν δεν υπάρχουν, η οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συμφωνία πέφτει την επόμενη ημέρα. Στις συναντήσεις, που κάναμε, υπήρξε για παράδειγμα συμφωνία ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο αυτή τη στιγμή, ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή ο τόπος. Είναι μια συζήτηση προγραμματική για να δούμε αν υπάρχουν οι δυνατότητες ύπαρξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, την οποία έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα, διότι ασφυκτιά μέσα σε μια οικονομική κατάσταση μη βιώσιμη.

 

ΔΗΜ: Επίκειται συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Φ. Κουβέλη; Ακούγεται ότι το ραντεβού κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί για τις αρχές του νέου έτους, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην πορεία της χώρας;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος προγραμματισμός για μια τέτοια συνάντηση, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει.

 

ΔΗΜ: Ποιο θα είναι το περιεχόμενο;

Θ.ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που εμείς συζητάμε επίσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων ύπαρξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο της συζήτησης των αντιπροσωπειών των κομμάτων είναι πάντα πρόθυμος και ο ίδιος να συναντήσει τους επικεφαλής των υπολοίπων συλλογικοτήτων, των δυνάμεων με τις οποίες συζητάμε με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη για οποιαδήποτε συζήτηση υπάρξει στην πορεία. Αυτή η συζήτηση που γίνεται, είναι για να δούμε προγραμματικά τις δυνατότητες ύπαρξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο, που θα έρθει στον αντίποδα των ασκούμενων σήμερα συντηρητικών και αδιέξοδων πολιτικών.