ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ  ΣKAΊ΄ 100,3

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΣKAΊ΄ 100,3

10/12/2014

Ένα επίσης θέμα ευαίσθητο που σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Καταλαβαίνω ότι  υπάρχει μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να βρεθεί μια νομοθετική φόρμουλα που να επιτρέψει στον Ν. Ρωμανό  να διακόψει την απεργία πείνας. Ελπίζετε ότι αυτό μπορεί να αποδώσει;

Κοιτάξτε, μέχρι, χθες το βράδυ, αργά έγινε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συνθετική λύση, στην βάση μιας τροπολογίας,  που πράγματι έχουμε καταθέσει και εμείς ως ΔΗΜΑΡ και μάλιστα δια του ειδικού αγορητή μας, του κ. Πανούση. Μια πρόταση η οποία έχει στηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, χθες, το βράδυ, αργά επιφυλάχτηκε να την μελετήσει και σήμερα, πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στις 12 , θα πει πως αντιμετωπίζει αυτή την κοινή, πλέον, τροπολογία, η οποία έχει κατατεθεί. Πιστεύω ότι δίνει μια λύση, η οποία καλύπτει και τα ζητήματα τα δικαιικά  αλλά ταυτόχρονα δίνει και διέξοδο, αναφορικά και με την στάση του νεαρού απεργού πείνας του Ν. Ρωμανού αλλά και συνολικότερα υπηρετεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση ενός καταδικασμένου και κρατουμένου κατά τα άλλα.

Το κλειδί είναι η μέθοδος του βιοεντοπισμού, το περίφημο βραχιολάκι..

Και, όχι, μόνο αυτό αλλά και η δυνατότητα της εξόδου από τις φυλακές, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες περιφρούρησης, έτσι ώστε  να μην απεμπολείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Διότι, κοιτάξτε, αυτή την ώρα έχουμε και μία αντίφαση. Από την μία πλευρά, δίδεται στον κρατούμενο – τον όποιο κρατούμενο, εν προκειμένω στον νεαρό Ρωμανό το δικαίωμα να μετέχει των εξετάσεων. Έδωσε εξετάσεις , επέτυχε αλλά το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να το ολοκληρώσει. Ουσιαστικά, καταστρέφεται. Νομίζω ότι εάν υπάρξει καλή θέληση είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ως ρύθμιση που αφορά την εξάλλου, ιδιαίτερη κατάσταση του νεαρού Ρωμανού αλλά συνολικότερα να αντιμετωπίσει αυτό το δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλίζεται για την εκπαίδευση του όποιου κρατουμένου στη βάση, βεβαίως συγκεκριμένων δικλίδων, περιφρούρησης και ασφάλειας.

Πως ερμηνεύετε την απόφαση της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει, φέρνοντας τις προεδρικές εκλογές  τόσο κοντά; 

Εκτιμώ ότι επελέγη η εκλογή του ΠτΔ και μάλιστα με μία παρέκταση του συνταγματικού χρόνου- κατά την γνώμη μου-  για την εκλογή μέσα στον μήνα Δεκέμβριο για να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Προτάσσεται, κατά συνέπεια μια θεσμική λειτουργία και η κυβέρνηση εκτιμώ ότι υπολογίζει πως είναι δυνατόν να μην υπάρξει αποτέλεσμα για την εκλογή του ΠτΔ, δηλαδή να μην υπάρξουν οι 180 ψήφοι και να προχωρήσει μετά η χώρα σε εκλογές.

Χωρίς, όμως, να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Γιατί αυτό είναι  το κλειδί. Όλοι είχαμε την εντύπωση η  στρατηγική της κυβέρνησης ήταν : κάνω μια συμφωνία και μετά θέτω την βουλή προ του διλλήματος να την εγκρίνει και να εκλέξει πρόεδρο ή να μην την εγκρίνει και να πάμε σε κενό. Η επιλογή να πάμε σε διαδικασίες εκλογής ΠτΔ και μετά εκλογών, χωρίς καμία συμφωνία και  δίχτυ ασφαλείας κάτω από την χώρα. Αυτό είναι ένας αιφνιδιασμός που ζητάει εξήγηση;

Η εξήγηση νομίζω ότι βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να αποδεχθεί αξιώσεις της τρόικας και, όπως αυτές έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με νέα επαχθή μέτρα. Διότι, αυτό θα αποτελούσε μια περαιτέρω αποδυνάμωση της εκλογικής δύναμης που διεκδικεί να έχει στις προσεχείς εκλογές.

Άρα κι εσείς νομίζετε ότι μάλλον είναι μια κίνηση που βλέπει τις εκλογές παρά την δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος από αυτή την Βουλή…

Νομίζω πως ναι.

Εσείς τι θα κάνετε;

Εμείς, έχουμε την συλλογική μας απόφαση, ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ , πέρα και ανεξάρτητα από πρόσωπα και από το πρόσωπο του κ. Δήμα δεν θα ψηφίσουμε για την εκλογή του ΠτΔ με την πολιτική μας εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μια συναινετικής διαδικασίας και η απουσία της οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασκούμενες πολιτικές διαμορφώνουν μη συναινετικό πολιτικό κλίμα.

Ωστόσο, εσείς είχατε απορρίψει και τις απόπειρες ή τις γνώμες που είχαν διατυπωθεί για να διαμορφωθεί ένα συναινετικό κλίμα έστω και περιορισμένο. Δηλαδή να συμφωνηθεί για να βγει συναινετικά ο ΠτΔ, να συμφωνηθεί ένας χρόνος εκλογών, σχετικά κοντινός και να ξεκινήσει η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, ιδέες που από το κόμμα σας προήλθανε αλλά εσείς τις είχατε απορρίψει…

Ναι, τρεις βουλευτές της Κ.Ο μας είχαν διατυπώσει αυτή την άποψη με πυρήνα τα εξής ζητήματα: Πρώτον, μια συναινετική διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ., ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία ειρήσθω εν  παρόδω,  βλέπω ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, και συγκεκριμένο χρονικό σημείο για την προσφυγή της χώρας  στις εκλογές. Εστερείτο  ρεαλισμού κατά την εκτίμηση μου αυτή η πρόταση, ανεξάρτητα από το τι καλοπροαίρετα πολιτικά μπορούσε να αναδεικνύει.

 

Κυκλοφορεί, πάντα, η ιδέα μιας δική σας υποψηφιότητας για το αξίωμα του ΠτΔ

Όχι, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο κύριε Τσίμα.

Εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ και, συνεπώς, η Βουλή θα διαλυθεί γύρω στα Φώτα και έχουμε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Η ΔΗΜΑΡ τι θα κάνει;  Αυτό που διαβάζω ότι με κάποιο τρόπο θα ενταχθεί ή θα ενταχθούν στελέχη της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στην σκέψη σας;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εκείνο, το οποίο υπάρχει κι εγώ απορώ ,μάλιστα με αυτά τα οποία είδα να διακινούνται προφανώς από άσπονδους φίλους, ότι η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι άλλα σχετικά είναι  αποκυήματα πολιτικής φαντασίας. Νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά εμπεριέχουν και την επιλογή η ΔΗΜΑΡ να εμφανιστεί ως ένα υπό διάλυση κόμμα. Τίποτε από όλα αυτά. Εμείς έχουμε αποφασίσει, σχεδόν, με ομοφωνία στο συνέδριό μας, ότι δουλεύουμε για να υπάρξουν οι συνθήκες, οι προϋποθέσεις και οι όροι  για τη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Γι αυτό και συνομιλούμε με επίσημο, εξαιρετικά εμφανή και δημόσιο τρόπο και με τους Οικολόγους Πράσινους και με συλλογικότητες άλλων πολιτικών κινήσεων και με τον ΣΥΡΙΖΑ . Αλλά, τίποτε άλλο, πέραν αυτού το οποίο  με σαφήνεια, νομίζω σας εκθέτω.

Αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε κοινή εκλογή κάθοδο με όλους τους συνομιλητές σας ή όχι;

Κοιτάξτε, εκείνο το οποίο κ. Τσίμα έχουμε αποφασίσει είναι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια και αυτονομία της ΔΗΜΑΡ. Κατά συνέπεια, οι όποιες επιλογές μας και πιο ειδικά η εκλογική μας τακτική είναι ζήτημα που προϋποθέτει την ύπαρξη της αυτοτέλειας και της αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, την οποία δεν έχουμε αποφασίσει να  εκχωρήσουμε και δεν θα την εκχωρήσουμε .

Υπάρχει, επίσης, στον αέρα ένα ραντεβού σας με τον κ. Τσίπρα .Oι συζητήσεις που ήδη γίνονται σε επίπεδο αντιπροσωπειών να γίνουν πια και σε ηγετικό επίπεδο είναι κάτι που θα το δούμε γρήγορα;

Έχω ερωτηθεί για το ζήτημα αυτό και έχω πει ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και με τους όποιους επικεφαλής και των Οικολόγων Πρασίνων και των άλλων συλλογικοτήτων με τις οποίες συζητάμε. Τίποτε περισσότερο από όλα αυτά.

Εσείς προσπαθείτε να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο, αυτό που ονομάζετε προοδευτική διακυβέρνηση. Δηλαδή, μια εναλλακτική κυβέρνηση, η οποία προφανώς θα είναι μια κυβέρνηση συμμαχική συνεργασίας για την επόμενη ημέρα, η οποία θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα προοδευτικό. Αυτή η κυβέρνηση, όμως, θα βρεθεί μέσα  στο δεδομένο περιβάλλον. Δηλαδή, θα ορκιστεί περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου  και στα τέλη του μήνα θα λήγει η παράταση  που έχει δοθεί στο μνημόνιο από τους δανειστές. Όλα θα είναι στον αέρα και θα πρέπει πολύ γρήγορα να κάνει μια συμφωνία εκεί που δεν υπάρχει συμφωνία. Πόσο υψηλός είναι ο βαθμός δυσκολίας; 

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα τότε,  όπως δεν είναι και σήμερα. Γι αυτό έχω υποστηρίξει την άποψη ότι  η όποια συναινετική διαδικασία εξυπηρετεί στο εσωτερικό της χώρας την προσπάθεια για μία νέα διαπραγμάτευση  και για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι τεράστιο. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές. Αλλά νομίζω ότι στη βάση μιας άλλης επιλογής, μιας άλλης τακτικής είναι δυνατόν να υπάρξει δικαιότερη αντιμετώπιση των στοιχείων μιας νέας συμφωνίας, η οποία δεν θα είναι μνημόνιο. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν, ακριβώς, το περιεχόμενο της πολιτικής που θα στηρίζει και πάνω στο οποίο θα οικοδομείται το προοδευτικό της διακυβέρνησης.

Ναι, αλλά όλα αυτά θα γίνονται μέσα σε ένα ασφυκτικό περιθώριο χρόνου…

Σας είπα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. Δεν θα λειτουργήσει η οποιαδήποτε προοδευτική διακυβέρνηση σε οικονομικό και πολιτικό κενό μέσα στην Ευρώπη αλλά και στο επίπεδο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Άλλωστε, έχουμε και την παρουσία του ΔΝΤ  αλλά είναι δυνατόν με περιεχόμενο διαφορετικό από αυτό που σήμερα υπάρχει, στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και, βεβαίως, υπάρχουν και ζητήματα που κινούνται στο εσωτερικό της χώρας και έχουν την αυτονομία της ρύθμισης από την όποια  προοδευτική διακυβέρνηση μέσα στον τόπο μας.

Μιλάω για την δίκαιη κατανομή των βαρών, για τις κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες προϋποθέτουν ένα άλλο περιεχόμενο ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ένα περιεχόμενο που σήμερα δεν υφίσταται.

(…) Σας είχα ρωτήσει σε μια παλιότερη συνέντευξη, αν αυτή  η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς ρεαλιστικότερες θέσεις σας φαίνεται πειστική και τότε μου είχατε απαντήσει ότι την βλέπετε αυτή την μετατόπιση αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη. Σήμερα τι λέτε;

Πιστεύω ότι κινείται προς ρεαλιστικότερες θέσεις. Χρειάζεται, όμως, αυτός ο ρεαλισμός  να συνοδεύεται, πράγματι, με την προοδευτικότητα των επιλογών αλλά πρέπει να συγκεκριμενοποιείται. Και η συγκεκριμενοποίηση είναι ακόμη ζητούμενο.