proedros

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ REAL FM

10/12/2014

Μια πηγή μου μιλά για πιθανότητα να στηθεί κάλπη στη βουλή για τον Πρόεδρο τώρα, μέσα Δεκεμβρίου. Σας ακούγεται πιθανόν;

Το μέσα Δεκεμβρίου μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Διότι, συν τοις άλλοις μια παρέκταση της ημερομηνίας που προβλέπεται από το σύνταγμα, από το Μάρτη μέχρι τον Δεκέμβρη, εκτιμώ ότι βρίσκεται κι έξω από τη συνταγματική ανοχή.

Το Σύνταγμα λέει ένα μήνα…

Ένα μήνα τουλάχιστον. Αλλά η ορθή ερμηνεία είναι ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε τον Δεκέμβρη μήνα, δηλαδή παρεκτείνοντας την πρόβλεψη του συντάγματος και να φτάσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο. Βεβαίως, δεν μπορώ τίποτα να αποκλείσω με βάση την εκτίμηση ότι θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η παρέκταση αυτή της ημεροχρονολογίας για την εκλογή του ΠτΔ είναι ανεκτή. Εγώ έχω αντίθετη άποψη, αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Έχει σχέση πάντοτε με το τι αναμένει η κυβέρνηση από το eurogroup, δηλαδή από τους δανειστές μας.

Θα ξέρουμε το βράδυ περισσότερα. Ποια είναι η πρόβλεψη  σας; πιστεύετε ότι  πάμε σε παράταση μνημονίου ή μπορεί μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου να έχουμε οριστική συμφωνία και να μην χρειαστεί παρά μόνο για 2-3 εβδομάδες, αυτή η παράταση;

Δεν την βλέπω την ύπαρξη συμφωνίας μέσα στις ημερομηνίες αυτές. Εκτιμώ ότι οι δανειστές μας και, όπως εκφράζονται με την τρόικα, επιμένουν στην σκληρή γραμμή. Γι αυτό και, όχι, τυχαία υπεστήριξα την άποψη ότι θα πρέπει όλοι μαζί, να πάμε σε μια εθνική συνεννόηση για το χρέος. Με ότι αυτό συνεπάγεται στο βαθμό που παραμένει αρρύθμιστο σε βάρος των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας. Εκτιμώ, όμως, ότι πάρα πολύ δύσκολα θα υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία και ανεξάρτητα εάν αυτή θα ονομάζεται μνημόνιο ή δεν θα ονομάζεται μνημόνιο. Το ζήτημα είναι ποιο θα είναι  το περιεχόμενο της.

Αν το περιεχόμενό της θα είναι νέα επαχθή μέτρα, τότε έχω την εκτίμηση και για λόγους που έχουν σχέση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυτοσυντηρηθεί εκλογικά, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

 

Λέτε ότι μπορεί η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με ανοιχτή την υπόθεση της διαπραγμάτευσης και σε κόντρα με την τρόικα;

Ναι.

Για να μπορέσει να συντηρήσει μια εικόνα…

Ακριβώς. Διότι,  μια νέα συμφωνία η οποία, ανεξάρτητα το πώς θα ονομάζεται, αν έχει νέα μέτρα και επαχθή, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα αποτελέσει ένα περαιτέρω αποδυνάμωμα της κυβέρνησης και ειδικότερα της ΝΔ.

Πόσο πιθανή θεωρείτε με βάση την πολιτική σας εμπειρία και βλέποντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί την εκλογή ΠτΔ , από αυτή τη Βουλή;

Πάρα πολύ δύσκολα. Διότι, ανεξάρτητα από την δήλωση κάποιων βουλευτών ότι ναι μεν καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, αλλά διαφοροποιούν την στάση τους για την εκλογή του ΠτΔ, δεν βλέπω να προκύπτει ο αριθμός των 180.

Πάντως και κάποιες φωνές από τη ΔΗΜΑΡ   αλλά και από βουλευτές που έχουν πια διαχωρίσει τη θέση τους και είναι ανεξάρτητοι , φαίνεται ότι ελκύονται από το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου σε αυτή την Βουλή.

Ναι, σε ότι αφορά τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ η θέση τους είναι ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί  η εκλογή του ΠτΔ τώρα. Αλλά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο του 2015, στην άνοιξη το προσδιορίζουν, θα πρέπει να υπάρξει η προηγούμενη δέσμευση  ότι η χώρα πάει σε εκλογές.

Μπορεί να εμφανιστεί μετεκλογικά το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, όπως στην Γερμανία για παράδειγμα. Δηλαδή, μπορεί να δούμε και τέτοιες πολιτικές εκπλήξεις πιστεύετε κύριε πρόεδρε, όπως συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ;

Όχι. Εκτιμώ ότι τέτοιο πράγμα δεν θα υπάρξει στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν  συγκεντρώσει  τα ποσοστά που ο ίδιος διεκδικεί. Τότε θα έχουμε ενδιάμεσα σχήματα, είτε υπηρεσιακές κυβερνήσεις, είτε εν μέρει κυβερνήσεις ειδικού εθνικού σκοπού. Αλλά την μεγάλη συμμαχία δεν θα τη δούμε στην Ελλάδα με δεδομένη τη συγκεκριμένη στάση την οποία έχει και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οριστική η απόφαση της ΔΗΜΑΡ  να μην ψηφίσει ΠτΔ , για να πάμε σε εκλογές. Και ακόμη εάν είναι οριστική η απόφασή της να αναζητήσει προς τα αριστερά της μετεκλογικές συνεργασίες;

Θα απαντήσω σε ένα προς ένα χωριστά. Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ , τουλάχιστον , όπως κατεγράφη στο τρίτο συνέδριό μας -2 μήνες έχουν περάσει από τότε- είναι ότι από την ώρα που δεν εξασφαλίζεται η πολιτική συναίνεση, δεν θα ψηφίσουμε για ΠτΔ, επιλέγοντας τις εκλογές. Και λέω για την συναίνεση στη βάση του συγκεκριμένου δεδομένου, που είναι η ασκούμενη πολιτική. Την συναίνεση η ΔΗΜΑΡ την προϋποθέτει ως αναγκαίο στοιχείο για την εκλογή του ΠτΔ.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα, που θέσατε , πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία συγκεκριμένη απόφαση της ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με την εκλογική της τακτική.  Είμαστε, στο πλαίσιο ενός διαλόγου και με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ –ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και με άλλες συλλογικότητες που αναφέρονται  στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Και, βεβαίως, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η δεύτερη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, συζητώντας ζητήματα που έχουν σχέση  με πρόγραμμα, με προγραμματικές θέσεις και γενικότερα με πολιτικές θέσεις αναφορικά με την διαμόρφωση προϋποθέσεων και συνθηκών  για την προοδευτική διακυβέρνηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο αυτή την ώρα που μιλάμε κ. Χατζηνικολάου.

 

Θα μου επιτρέψετε να κάνω το σχόλιο, ότι η απάντησή σας για το θέμα του ΠτΔ αφήνει ένα πολύ μικρό παραθυράκι ανοικτό, το ενδεχόμενο δηλαδή από την παρούσα Βουλή, να προκύψει μια νέα προγραμματική συμφωνία και μια διευρυμένη- να το πω έτσι-  κυβερνητική συνεργασία;

Κύριε Χατζηνικολάου, το γεγονός είναι ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική, όπως μάλιστα και χθες εξεφωνήθη από τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού. Δεν φαίνεται να αλλάζει αυτή η πολιτική. Κατά συνέπεια, η μη αλλαγή της πολιτικής αντιπαλεύει το κλίμα συναίνεσης το οποίο πρέπει να υπάρχει ως προϋπόθεση για την εκλογή του ΠτΔ.