Ερώτηση των βουλευτών Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη και Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση σχετικά με την αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του μεσαιωνικού κάστρου στην κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο.

Ερώτηση των βουλευτών Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη και Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση σχετικά με την αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του μεσαιωνικού κάστρου στην κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο.

27/11/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Εσωτερικών

27.11.14
Θέμα: «Αναγκαιότητα συντήρησης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου και συντήρησης του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο σε μια σειρά από ζητήματα, με σημαντικότερο, ωστόσο, εκείνο του Μεσαιωνικού Κάστρου της περιοχής.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο μεσαιωνικό μνημείο -εντός του περιβόλου του σώζονται τμήματα από τους πύργους, τις στοές, τις δεξαμενές, καθώς και ο ναΐσκος του Αγίου Παντελεήμονα- η κατασκευή του οποίου, όπως μαρτυρεί ο φθαρμένος θυρεός πάνω από την πύλη, ανάγεται στο 1476 επί Μεγάλου Μαγίστρου D’ Aubusson.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ορισμένα από τα τοιχία του έχουν πέσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχαιολόγων. Η κατάρρευση τμήματος της τοιχοποιίας του και η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες -τη στιγμή που καταγράφεται άνοδος της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητάς του- έχει προκαλέσει προβληματισμό στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό.
Η εγκατάλειψη του Κάστρου Μονόλιθου δεν είναι ωστόσο, το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής. Σημαντικό θεωρείται και το ζήτημα της κακής συντήρησης του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί πίσω από το Κάστρο στις οργανωμένες παραλίες Αλική και Φούρνους.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα συνέβη ένα ακόμη ατύχημα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες καταγράφηκαν τουλάχιστον 4-5 παρόμοια ατυχήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την αξιοποίηση του Μεσαιωνικού Κάστρου Μονόλιθου στη Ρόδο;
2. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται στη Ρόδο πολιτιστικές δράσεις, όπως οι «Γιορτές των Κάστρων» που αποτελούν σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί και στις οποίες παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα, έχουν καταγραφεί από την αρμόδια 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προβλήματα αναφορικά με τη συντήρηση των λοιπών κάστρων (Αρχαγγέλου, Κρητηνίας, Ασκληπειού) στο νησί; Εάν ναι, ποια είναι αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα εργασιών συντήρησής τους;
3. Δεδομένων των ατυχημάτων που έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη συντήρηση του οδικού δικτύου στην Κοινότητα Μονόλιθου στη Ρόδο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Κυρίτσης Γιώργος