Ερώτηση των βουλευτών Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη και Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση σχετικά με τη συντήρηση και την αξιοποίηση των ακινήτων στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Ερώτηση των βουλευτών Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη και Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση σχετικά με τη συντήρηση και την αξιοποίηση των ακινήτων στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

27/11/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Αθλητισμού

27.11.14
Θέμα: «Σχετικά με τη συντήρηση και την αξιοποίηση των ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου».

Η Ρόδος είναι ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς με την πόλη της να έχει καθιερωθεί ως προορισμός εξέχουσας πολιτισμικής και οικολογικής αξίας.
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μείγμα αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, όπου αναπτύσσονται εμπορικές, τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ περιλαμβάνει και κατοικήσιμες περιοχές.
Στα όριά της υπάρχουν πολλά ακίνητα του Δημοσίου (μνημεία, καταστήματα, κατοικίες) των οποίων τη διαχείριση έχει στη συντριπτική πλειοψηφία το Τ.Α.Π.Α. Όσα εξ’ αυτών χρησιμοποιούνται από Δημόσιες Υπηρεσίες, είτε είναι μισθωμένα σε φορείς είτε σε ιδιώτες, βρίσκονται παρά τα προβλήματα συντήρησής τους σε οριακά ανεκτή κατάσταση. Όσα εξ αυτών όμως παραμένουν κενά, αντιμετωπίζουν σοβαρά στατικά προβλήματα, ενώ πολλά έχουν καταρρεύσει.
Το 1985, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Τ.Α.Π.Α. και του Δήμου Ρόδου, με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης, τη διενέργεια ανασκαφικών εργασιών, την εκτέλεση έργων επείγοντος χαρακτήρα, τη σύνταξη μελετών συντήρησης και προστασίας, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η σύμβαση έληξε το 2004 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε η ισχύς της.
Σήμερα, το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια επεκτείνεται σε όλη σχεδόν τη Μεσαιωνική Πόλη, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα.
Οι κάτοικοι είναι άκρως θορυβημένοι με την κατάσταση και ζητούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς ανησυχούν για την ασφάλειά τους, δεδομένου ότι ακόμη και στα κατοικημένα σπίτια εντοπίζονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επειδή η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει ενταχθεί -από το 1988- στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,

Επειδή η συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καίρια στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και επειδή συνιστά μέρος του αστικού οικοσυστήματος που θα πρέπει να προστατεύεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και το μέλλον των ιστορικών πόλεων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των ακινήτων που διαχειρίζεται το Τ.Α.Π.Α. στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;
2. Πόσα είναι τα ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που διαθέτει στην κατοχή του το Τ.Α.Π.Α.; Πόσα από αυτά εκμισθώνονται και τί έσοδα αποφέρουν;
3. Προτίθεται να προβεί άμεσα σε υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ρόδου για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και εάν ναι, με ποιες δεσμεύσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Κυρίτσης Γιώργος