Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της επαναφοράς της Πληροφορικής στις πανελλαδικές εξετάσεις

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της επαναφοράς της Πληροφορικής στις πανελλαδικές εξετάσεις

24/11/2014

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει εδώ και μήνες όσον αφορά την επαναφορά της Πληροφορικής ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος στο πεδίο των Θετικών Επιστημών και διατυπώνεται ως “Χημεία ή Πληροφορική” στην τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, θεωρούμε ότι κακώς  έχει εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο επιστημονικών αντικειμένων. Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται ορθολογικά και όχι στη λογική του  “διαίρει και βασίλευε”.
Προτείνουμε, το 4ο εξεταζόμενο μάθημα  στις πανελλαδικές για τα Τμήματα πληροφορικής να είναι η πληροφορική  αντί της χημείας. 
Η πολιτεία, όμως, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι όταν ανοίγει τέτοια θέματα δεν μπορεί να τα κρατά σε εκκρεμότητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε να οδηγεί επιστημονικά αντικείμενα σε αντιπαράθεση. Επίσης, χωρίς αιφνιδιασμούς και αποσπασματικές ενέργειες, πρέπει να ανοίξει εκ νέου μέσω του ΕΣΥΠ τη συζήτηση για την ουσία του θέματος που δεν είναι άλλη από τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και που είχε επεξεργαστεί το ΣΠΔΕ το 2009 μετά από σοβαρή μελέτη και συμφωνία των αρμόδιων φορέων.