Δήλωση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ν. Φούντα για την ανατροπή του χωροταξικού σχεδιασμού

Δήλωση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ν. Φούντα για την ανατροπή του χωροταξικού σχεδιασμού

20/11/2014

«Τρύπα στο νερό» οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστήμιου και την ανάπλαση του Φαλήρου – Άλλη λίγη απαξίωση για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απένταξη των έργων της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της ανάπλασης του Φαλήρου:

«Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που καταθέσαμε για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και οι Βρυξέλλες διαψεύδουν πανηγυρικά τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που εξέφραζε τη βεβαιότητά του για την ολοκλήρωση του έργου, μιλώντας μάλιστα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Δυστυχώς η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ βασίστηκε -και- στην ίδια επιχειρηματολογία που αποτέλεσε την αφορμή για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης:

– μη αναγκαιότητα του τραμ (παράλληλη χάραξη με την μελλοντική γραμμη 4 του Μετρό) και υψηλότατο κόστος
– απουσία κυκλοφοριακής μελέτης

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πετάει το γάντι στα Υπουργεία Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επιπλήττοντάς τα για την πρωτοφανή κωλυσιεργία τους στο να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα υποδομής, ειδικά όπως αυτά των διευρωπαϊκών δικτύων. Αν θυμηθούμε την ειρωνεία με την οποία αντιμετώπιζαν τα εν λόγω Υπουργεία τις παρεμβάσεις μας για τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Άξονα, Ηγουμενίτσα-Αντίρριο, αντιλαμβανόμαστε και την δυσαρέσκεια της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις -ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- για την ανάπλαση του Φαλήρου ήταν και αυτές μία «τρύπα στο νερό». Τα αρμόδια Υπουργεία δήλωναν με απόλυτη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά και σε σχετική παρέβασή μας μαζί με τον Βουλευτή Γ.Ψαριανό.

Αλήθεια, πού βασιζόταν τότε εκείνη η βεβαιότητα; “Ευσεβής πόθος” ή μήπως απλά “στάχτη στα μάτια”;

Οι εξελίξεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει πρόσφατα για την έκβαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη” αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατυπώσει δεκάδες παρατηρήσεις ως προς την κοστολόγηση των έργων. Όπως φαίνεται, παρά τις έγκαιρες ενστάσεις της Ε.Ε., η Κυβέρνηση δεν είχε “σχέδιο β” και έτσι η υλοποίηση των έργων πλέον είναι αμφίβολη.

Λυπούμαστε πολύ για αυτές τις εξελίξεις, γιατί για ακόμα μία φορά χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για να αλλάξει πρόσωπο η Αττική και ολόκληρη η χώρα, εξαιτίας σοβαρών αστοχιών των υπευθύνων. Γιατί τα δύο αυτά έργα ήταν πολύ μακριά από την μιζέρια και την απαξίωση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άλλη σελίδα στην καθημερινότητα των πολιτών και την χαμένη αισθητική και χρηστότητα του δημόσιου χώρου.

Οι φόβοι μας, πως τα αρμόδια Υπουργεία δεν θα καταφέρουν να διασώσουν τίποτα οραματικό σε επίπεδο σχεδιασμού, δυστυχώς επιβεβαιώνονται.»