Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το «ζύγι» πριν από την… «παράταση»

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το «ζύγι» πριν από την… «παράταση»

10/11/2014

Ποιος το… φανταζόταν! Η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, παρά τις «προετοιμασίες», να εξελιχθεί σε διαδικασία πλήρους αποσυντονισμού της κυβέρνησης και της χώρας.

Τη στιγμή που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος σχεδίαζαν μία επιτυχή και πανηγυρική απεμπλοκή από τα μνημόνια με «φόντο» μία ποιοτικά διαφορετική «επόμενη ημέρα», η διαπραγμάτευση «κολλάει», η συμφωνία απομακρύνεται, οι εκκρεμότητες διευρύνονται και η Ελλάδα ως «πρόβλημα» δυστυχώς επανακάμπτει!

Είναι παράδοξο την ώρα των «επιτυχιών» (περιορισμός ελλειμμάτων, πρωτογενές πλεόνασμα, τάσεις εξόδου από τη συνεχή 6ετή ύφεση κ.λπ.) η αξιοπιστία της κυβέρνησης να αποδυναμώνεται και να εμφανίζονται πάλι φαινόμενα «έλλειψης εμπιστοσύνης» από τους δανειστές. Το πού οφείλεται αυτό είναι μεγάλη συζήτηση, με μεγάλο βάθος…

Επιγραμματικά και πολύ ελλειπτικά θα μπορούσε να αναφέρει κανείς: τα λάθη διαχείρισης της κυβέρνησης (μονομερείς ενέργειες, εκτιμήσεις εκτός πραγματικότητας κ.λπ.). Τη δογματική επιμονή των δανειστών σε μία αδιέξοδη οικονομική συνταγή αλλαγών σκληρής νεοφιλελεύθερης έμπνευσης (πολλές μάλιστα από τις οποίες είναι ήσσονος σημασίας). Και, τρίτον, την ευρωπαϊκή πολιτική «διελκυστίνδα» γύρω από τις τελικές κατευθύνσεις που πρέπει να αποφασιστούν και δεν… αποφασίζονται, που δημιουργεί ασάφειες, καθυστερήσεις και ανετοιμότητα.

Παρότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, τόσο η κυβέρνηση (δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις τοκοχρεολυσίων) όσο και οι δανειστές δεν φαίνεται να… βιάζονται, για διαφορετικούς βέβαια λόγους ο καθένας. Η… μεν κυβέρνηση, γιατί αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν μπορεί να «σηκώσει το βάρος» μιας συμφωνίας με δεσμεύσεις περισσότερες από ένα «ορισμένο όριο» που ζητούν οι δανειστές, εν όψει μάλιστα ενδεχομένων εκλογικών εξελίξεων. Οι δε δανειστές, αντιλαμβανόμενοι τα «όρια της συγκυρίας» και συνεκτιμώντας την πολιτική ασάφεια, δεν τους «χαλάει» η όποια συμφωνία να γίνει αργότερα, σε πιο ξεκαθαρισμένο πολιτικό έδαφος.

Από τις ισορροπίες αυτές θα εξαρτηθεί εάν στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει πλαίσιο «συμφωνίας-πακέτο» ή θα πάμε για… «παράταση». Οι πολιτικές συνέπειες πάντως είτε στη μία, είτε στην άλλη εκδοχή είναι προφανείς…