Ερώτηση της βουλευτού Α” Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη σχετικά με τις τραγικές διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εγκυμονώντας σημαντικούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

Ερώτηση της βουλευτού Α” Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη σχετικά με τις τραγικές διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εγκυμονώντας σημαντικούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

18/11/2014

 

 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

 

Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς συνεχίζονται με εντεινόμενο ρυθμό όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου, εγκυμονώντας σημαντικούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

Οι φαρμακοποιοί της χώρας δίνουν καθημερινά αγώνα για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους, καταγγέλλοντας μόνιμες ελλείψεις σε περισσότερα από 100 φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς και τροφοδοσία της αγοράς με το «σταγονόμετρο» σε τουλάχιστον 70 φάρμακα, μεταξύ των οποίων και φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως σε αντιυπερτασικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια, κρέμες κ.ά., ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ελλείψεις οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές. Σε συνέχεια επανειλημμένων σχετικών επισημάνσεών του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε μακευτικός ν  επιστολές στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η με αριθμ. πρωτ. 3185/11.11.2014 επιστολή του αναφερόταν στις ολοένα εντεινόμενες ελλείψεις των φαρμάκων, διευκρινίζοντας ότι «το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς σημαίνει κατ’ ουσίαν έλλειψη». Ενώ στην με αριθμ. πρωτ. 3199/12.11.2014 επιστολή του επισυνάπτονταν και δύο λίστες με φάρμακα που λείπουν. Ειδικότερα, στη μεν πρώτη λίστα αναγράφονταν μόνιμες ελλείψεις που ανέφεραν στις 11/11/2014 φαρμακοποιοί από όλη τη χώρα και στην δε δεύτερη φάρμακα που προμηθεύουν ανεπαρκώς οι εταιρείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γνωστή στατίνη για την οποία το πρώτο 9μηνο παραγγέλθηκαν 350.000 τεμάχια και παραλήφθηκαν μόλις 76.070).

Το πρόβλημα αυτό οξύνεται καθώς όλα τα φάρμακα δεν έχουν το αντίστοιχο γενόσημο και ούτε ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιλυθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη