Ανακοίνωση  της Δημοκρατικής Αριστεράς  για το Ασφαλιστικό

Ανακοίνωση  της Δημοκρατικής Αριστεράς  για το Ασφαλιστικό

10/11/2014

 

H  ΔΗΜΑΡ  διαφωνεί  ριζικά με μέτρα που αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες  – διευρύνοντας  τις διαφορές μεταξύ υψηλών και χαμηλών συντάξεων-  που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν εγγυώνται την στήριξη του εισοδήματος  των  σημερινών συνταξιούχων, αλλά ούτε  των σημερινών εργαζομένων και αυριανών συνταξιούχων.

Θεωρούμε τραγική την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη και την τροπολογία που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προωθεί τον περιορισμό στο μισό (50%) στα πρόστιμα των συνταξιούχων που δουλεύουν,  αντί να διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας ανθρώπων που  θα ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει  ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση. Απ’ αυτήν την οπτική γωνία υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα της ενοποίησης του συστήματος συντάξεων.Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η ενοποίηση προωθείται με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς καθαρές οικονομικοτεχνικές μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό, αφού οι μέχρι σήμερα «μεταρρυθμίσεις» για το ασφαλιστικό αυξάνουν τις ανισότητες μεταξύ διαφορετικών μερίδων εργαζόμενων και των εύπορων κοινωνικών ομάδων.