Επ. Ερώτηση για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών στις λίστες φοροδιαφυγής.

Επ. Ερώτηση για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών στις λίστες φοροδιαφυγής.

10/11/2014

«Αντιδράσεις για την εκτεταμένη φοροαποφυγή – φοροδιαφυγή»

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παρουσίαση αποτελεσμάτων για τις λίστες του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της λίστας Λαγκάρντ.

Είναι γνωστό ότι οι λίστες κοινοποιήθηκαν  στο Υπουργείο Οικονομικών από το 2012 αλλά ακόμα εκκρεμεί η ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου, ως προς την αξιοποίησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα μετά τις αποκαλύψεις, για εμπλοκή ελληνικών εταιρειών στο σκάνδαλο φοροαποφυγής – φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς καλεί το Υπουργείο να απαντήσει αν έχει προβεί σε ελέγχους και για ποιες εταιρείες.

Η ερώτηση προγραμματίστηκε για συζήτηση την Πέμπτη 13/11/2014 και ελπίζουμε το Υπουργείο να παρουσιάσει αποτελέσματα από τις έρευνές του.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών.

 

Θέμα: «Λίστα Λουξεμβούργου και εκτεταμένη φοροαποφυγή-φοροδιαφυγή από ελληνικές εταιρίες».

Κύριε υπουργέ,

οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με επανειλημμένες ερωτήσεις έχουν θέσει επιτακτικά το ζήτημα της προόδου των ελέγχων των διαφόρων λιστών Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, Λαγκάρντ.  Όπως προκύπτει, από παλαιότερη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2012 έχουν περιέλθει στη χώρα μας, «στοιχεία που αφορούν φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας με καταθέσεις σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου, από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας». Δυστυχώς όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα  των ελέγχων είναι απογοητευτικά, ενώ και η καθυστέρηση που επιδεικνύεται προκαλεί ερωτήματα για το αν είναι σκόπιμη ή μη.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων για εκτεταμένη φοροαποφυγή – φοροδιαφυγή μεγάλων εταιριών από το κράτος του Λουξεμβούργου, ανάμεσα σε αυτές και Ελληνικών εταιρειών, καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση  και ελέγχου της λίστας Λουξεμβούργου καθώς και ελέγχου των ελληνικών εταιριών, που εμπλέκονται στην εκτεταμένη αυτή περίπτωση φοροδιαφυγής.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας ερωτώ  κ. υπουργέ:

  • Είναι σε θέση το Υπουργείο να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ελέγχων της λίστας Λουξεμβούργου; Αν ναι, ποια είναι τα έσοδα από τις σχετικές έρευνες; Αν όχι, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η τεράστια καθυστέρηση;
  • Κατόπιν των πρόσφατων αποκαλύψεων για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και μάλιστα και από ελληνικές εταιρίες σε τι ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο, για τον έλεγχο αυτών των εταιρειών; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες εταιρείες που ελέγχονται;
  • Έχουν λυθεί τα προβλήματα που επικαλείται κατά καιρούς το Υπουργείο, ως λόγους της σημαντικής καθυστέρησης που παρατηρείται στους ελέγχους για τις λίστες και τα εμβάσματα στο εξωτερικό;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Αναγνωστάκης Δημήτρης

 

 

10-11-2014