Απάντηση του υπουργείου Υγείας σε Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα των ασθενών από διαβήτη

Απάντηση του υπουργείου Υγείας σε Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα των ασθενών από διαβήτη

07/11/2014

 

Το Υπουργείο Υγείας απαντώντας στην Ερώτηση 2486 -12/09/2014, βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς (Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη, Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη και Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση), σχετικά με τη δωρεάν χορήγηση ινσουλίνης σε διαβητικούς τύπου Β και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στη λίστα με τις χρόνιες παθήσεις καθώς και με την εξασφάλιση πρόσβασης στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για διαβητικούς που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου τοποθετούμενοι επιλεκτικά σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν, αγνόησαν πλήρως το ζήτημα της καταγραφής των ασθενών με διαβήτη και την ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στη λίστα με τις χρόνιες παθήσεις.

Στο ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή κατά 10% των ασθενών με διαβήτη τύπου Β, το υπουργείο δεν απαντά επί της ουσίας καθώς ενώ εγκρίνει τη μηδενική συμμετοχή για την απαραίτητη χορήγηση ινσουλίνης σε διαβητικούς τύπου Α, θεωρεί ότι αν χρειάζονται μικρότερες ποσότητες ινσουλίνης, ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει συμμετοχή.

Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων διαβητικών, το Υπουργείο, δεν κάνει εξαιρέσεις, εντάσσοντας την ομάδα αυτή στο σύνολο του πληθυσμού, διατηρώντας τα κριτήρια που υπάρχουν για κάθε ανασφάλιστο πολίτη.

Συμπεραίνουμε για άλλη μια φορά, ότι οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας, δεν έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο αλλά αποκλειστικά τη διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών.

07/11/2014