Ερώτηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Νίκης Φούντα σχετικά με τα αναπτυξιακά προσκόμματα στην Αιτωλοακαρνανία εξαιτίας απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου. 

Ερώτηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Νίκης Φούντα σχετικά με τα αναπτυξιακά προσκόμματα στην Αιτωλοακαρνανία εξαιτίας απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου. 

06/11/2014

 

 

προς τον κ.  Υπουργό

Εσωτερικών

 

 

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί πριν τη θέσπιση  του νόμου 3852/2010 («Καλλικράτης»), περιοχές που οριοθετούν την ακτογραμμή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και γεωγραφικά εντάσσονται σε αυτόν ουσιαστικά αποτελούν και το διοικητικό όριο του Νομού. Επί της ουσίας δηλαδή, η λωρίδα θάλασσας που παρεμβάλλεται μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ανήκει στο σύνολό της διοικητικά στον Νομό (νυν αντιπεριφέρεια) Λευκάδας.

Αυτό αφαιρεί από την Αιτωλοακαρνανία τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακτογραμμής της και της κατά μήκος αυτής θαλάσσιας περιοχής. Συγκεκριμένα ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε αναπτυξιακή ενέργεια κατά μήκος της ακτογραμμής, όπως για παράδειγμα την υλοποίηση αλιευτικού καταφυγίου και μαρίνας στην περιοχή Πλαγιά-Περατιά.

Ωστόσο η προαναφερθείσα δικαστική απόφαση βασιζόταν στην παραδοχή ότι η χιλιομετρική απόσταση των καποδιστριακών εδρών των δήμων εν προκειμένω ήταν αυτή μεταξύ Παλαίρου και Λευκάδας και όχι η σημερινή, με βάση το αναθεωρημένο πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, δηλαδή μεταξύ Βόνιτσας και Λευκάδας.

Επειδή η στέρηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού της δυνατότητας αξιοποίησης της ακτογραμμής της και του παρακείμενου υδάτινου στοιχείου δημιουργεί προσκόμματα αναπτυξιακής φύσης,

Επειδή είναι αδιανόητο να μην μπορεί αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν πριν τη νομική αναθεώρηση του πλαισίου για την αυτοδιοίκηση,

 

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Με ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης που βασίζεται σε μη ισχύον θεσμικό καθεστώς;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Νίκη Φούντα