20140924160543_Stin_Kalamata_simera_o_Fotis_Koyvelis_

Αποσπάσματα ραδιοφωνικών συνεντεύξεων του Φ. Κουβέλη για την πρόταση σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

05/11/2014

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Π. Τσίμα

 

Για την πρόταση σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

ΕΡ: Από αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες, μένει κανείς με την εντύπωση ότι υποδέχτηκε θετικά την πρόταση σας, αλλά δεν ξέρω αν σας είπε κάτι περισσότερο μετά, όταν μείνατε μόνοι…

Όχι, συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα με δημόσιο λόγο, το είπε, πράγματι, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι χρειάζεται να υπάρξει μια συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να προκύψει ο ελάχιστος κοινός τόπος, αναφορικά με την διεκδίκηση μιας αναδιαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

(…) Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, με το δεδομένο ότι φαίνεται πως αποτελεί πεποίθηση πια σχεδόν όλων –όχι όλων– ότι  το χρέος για να αναδιαρθρωθεί χρειάζεται μια περαιτέρω επιμήκυνση. Χρειάζεται, αναμφισβήτητα, μείωση των επιτοκίων, μία αμοιβαιοποίηση  του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων και την ανάληψη αυτών των ευρωομολόγων από την ΕΚΤ. Και, βεβαίως, στο βαθμό που μπορεί να καταστεί εφικτό και η περικοπή μέρους του χρέους. Διότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας προκύπτει από κρατικά δάνεια  άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…)

Για την  πιθανότητα εκλογών τον Μάρτιο

Εκτιμώ ότι οι εκλογές δεν πρέπει να αφορίζονται και δεν είναι κατάρα και για τον τόπο. Πολλές φορές και εν προκειμένω  μπορεί να λειτουργήσει και ως μια λυτρωτική διέξοδος για τον ελληνικό λαό. Δεν συμμερίζομαι το επικοινωνιακό σύνθημα  ότι αν γίνουν εκλογές θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα, με το δεδομένο ότι η κοινωνία είναι αποσταθεροποιημένη και, βεβαίως, για μένα πάντοτε τίθεται το θέμα της διαμόρφωσης συνθηκών και όρων για την δημιουργία μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

 

EΡ: Κυκλοφορεί η ιδέα σύμφωνα με την οποία εάν οι πολιτικές δυνάμεις βρουν ένα μίνιμουμ συμφωνίας για τη διαπραγμάτευση του χρέους, να εκλέξουν ΠτΔ, με ευρεία πλειοψηφία και μετά συμφωνία για εκλογές. Τι λέτε;

Δεν βλέπω να βγαίνει κάτι τέτοιο κ. Τσίμα. Η μεν κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος έχουν συνδέσει την εκλογή του ΠτΔ με την παράταση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης για την εξάντληση της τετραετίας. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την προσφυγή σε εκλογές. Δηλαδή είναι ένα αντίπαλο σχέδιο, μια αντίπαλη πολιτική επιλογή προς εκείνη την επιλογή της κυβέρνησης. Δεν βλέπω να παρακολουθείται αυτή η πρόταση από ρεαλισμό ή και από πιθανολόγηση ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η συμφωνία για κάτι τέτοιο.

 

Για την σύνθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης

Θα σας έλεγα όλες ότι εντάσσονται όλες οι  δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όχι αυτές που γενικώς και αορίστως αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες αλλά αυτές που πράγματι, αποδεδειγμένα επιλέγουν το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Και, βεβαίως, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Όμως –και εδώ είναι το κρίσιμο στοιχείο- θα πρέπει να υπάρχει προγραμματική συμφωνία, προκειμένου να μετατοπιστεί η πολιτική ζωή από την βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Συζητάμε με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την πολιτική οικολογία. Συζητάμε με συλλογικότητες και πρόσωπα για να διαμορφώσουμε τους όρους και τις συνθήκες της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

 

 

 Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ  στον Real  fm και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η  πρότασή μου για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , επιδίωκε και επιδιώκει να υπάρξει ο ελάχιστος πολιτικός τόπος ανάμεσα στις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να προωθηθεί μια συστηματική διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους. (…)

(………) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας πει «τι να συζητήσω όταν για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  ο κ.  Βενιζέλος λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο»;

Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι είναι βιώσιμο, άκουσα τον κ Χαρδούβελη να λέει ότι θα καταστεί βιώσιμο, παρόμοια διατύπωση επέλεξε και ο  πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το χρέος εν πάση περιπτώσει δεν είναι βιώσιμο, αλλά και εκείνος  που έχει την άποψη ότι είναι, ας την καταθέσει. Πρέπει να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος κοινός τόπος  προκειμένου να διαπραγματευτεί η χώρα, ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος . Από την ώρα που θα αναδιαρθρωθεί είναι προφανές ότι θα έχει θετικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο δεν έχει από το Σύνταγμα τη δυνατότητα  να επιβάλει τη συνάντηση  των πολιτικών αρχηγών, να συγκαλέσει δηλαδή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Γι αυτό και είπα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ότι απομένει πια  ο κ Σαμαράς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ Τσίπρας, να μιλήσουν πάρα πολύ καθαρά. Θέλουν ή δε θέλουν αυτή τη συνάντηση. Εγώ θεωρώ ότι είναι αναγκαία αυτή η συνάντηση, είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση , παρά , επαναλαμβάνω,  τις  μεγάλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, που αν θέλετε είναι και παραδεκτές στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

 

(….) Είστε αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν θα ψηφίσετε για πρόεδρο ή θα το εκτιμήσετε ξανά με βάση τις συνθήκες που θα υπάρχουν το Φεβρουάριο;

Όχι. Δεν έχουμε καμία διαφορετική εκτίμηση από την ημέρα που αποφασίσαμε στο συνέδριο  μας την αρνητική μας θέση για την εκλογή ΠτΔ και ούτε θεωρώ – με βάση την πολιτική που ασκείται, άρα με την έλλειψη του αναγκαίου πλαισίου  συναίνεσης –  ότι θα διαφοροποιηθεί η στάση μας . Δεν θα διαφοροποιηθεί

 

(…..) Εξακολουθεί κατά καιρούς να έρχεται και να ξανάρχεται  το ενδεχόμενο να σας προταθεί η προεδρία της Δημοκρατίας (….)

Με έμφαση θα σας πω ότι δεν προσωποποιώ ποτέ την πολιτική  μου στάση, ούτε είναι προσωπικό ζήτημα αν θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος ο Κουβέλης  για την προεδρική εκλογή. Δεν θα είναι

Και δεν θα μετέχει Η ΔΗΜΑΡ στην προεδρική πλειοψηφία;

Ακριβώς. Άλλωστε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς , ο καθένας με το δικό του τρόπο έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει.

 

(…..) Ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν τα πράγματα δύσκολα για την κοινοβουλευτική σας επιβίωση; (….)

Δεν εξαρτούμε την πολιτική μας στάση για την εκλογή του  προέδρου της Δημοκρατίας  από τα δημοσκοπικά ευρήματα,  που πράγματι δεν είναι θετικά για τη Δημοκρατική Αριστερά. Διεκδικούμε, ωστόσο,  όσο και ελπίζουμε , μέσα στο χρονικό διάστημα  που απομένει μέχρι το Μάρτιο να ανακάμψουμε και η Δημοκρατική Αριστερά , όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, να είναι παρούσα και στην καινούρια Βουλή.

Για τα σενάρια περί  σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας  (…) Το βλέπετε πιθανό από την παρούσα βουλή να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση;

Όχι, ούτε το πιθανολογώ  ούτε εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο.