proedros

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ fm 90,1″

03/11/2014

(…….. )  Ο κ Τσίπρας θα  πει, μεταξύ των άλλων,  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  ότι υπάρχει ανάγκη επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής, θα κινηθείτε προς την ίδια κατεύθυνση κι εσείς;

Η επιλογή μου όσο και η απόφασή μου να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι για να θέσω ένα ζήτημα το οποίο θεωρώ  -εδώ και πάρα πολύ καρό –  άκρως σημαντικό και το οποίο  πρέπει να εξασφαλίσει τον ελάχιστο κοινό τόπο όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου,  για την αντιμετώπισή του.

Οι αντιθέσεις και οι διαφορές των κομμάτων είναι δεδομένες, είναι αναγκαίο στοιχείο μάλιστα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της λειτουργίας του πολιτεύματος , αλλά από κει και πέρα  – το επαναλαμβάνω –   ο ελάχιστος κοινός τόπος πρέπει να υπάρξει. Τόσο σήμερα όσο και αύριο. Θα έλεγα απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, “ας κρατήσουμε τις διαφορές μας , ας κρατήσουμε όλοι μας τις αντιθέσεις που έχουμε. Ας αντιπαρατεθούμε όμως στην ουσία  των προβλημάτων. Η χώρα  δεν χρειάζεται τεχνητές πολώσεις , που απομακρύνουν την πολιτική από την αντιμετώπιση  των ουσιαστικών προβλημάτων της” .

Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να εξασφαλιστεί η από κοινού αντιμετώπιση  του χρέους, καθώς αυτό δεν είναι βιώσιμο,  μπορεί να αναδιαρθρωθεί  στο πλαίσιο μιας συστηματικής, έντονης  και αποτελεσματικής – κατά συνέπεια-  αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

 

Θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για αυτή την υπόθεση (την αναδιαπραγμάτευση του χρέους), στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ως συνολική πολιτική δύναμη;

 

Όχι.  Δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Εκείνο το οποίο υποστηρίζω,  και με την υπάρχουσα διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, είναι   ότι θα  πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην βάση ενός κοινού  ελάχιστου πολιτικού τόπου, να συστρατευτούμε για την αναδιαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλωστε ο χρόνος είναι αρκετά μεγάλος μέχρι την εκλογή ΠτΔ.

( ……..) Έχετε αλλάξει θέση – στάση (στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας) από τα όσα είχατε  πει  πριν 15 – 20 μέρες;

Όχι, καμία απολύτως  αλλαγή . Άλλωστε έχω πει από τις αρχές του έτους , ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να εξασφαλίζει  τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η συναίνεση δεν είναι μια γενική και αφηρημένη  πολιτική έννοια , αλλά έχει σχέση με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία δεν διαμορφώνει συνθήκες συναινέσεως. Κατά συνέπεια η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας  εκτιμώ, χωρίς να περιπίπτω σε κατάσταση αναζήτησης αριθμών , ότι δεν θα καταστεί εφικτή  και η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.

 

( ……..) Υπάρχει ενδεχόμενο  συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κόμμα είτε ως μονάδες;

Εμείς με σχεδόν ομόφωνη απόφασή μας στο πρόσφατο συνέδριό μας , αποφασίσαμε την πολιτική και οργανωτική  αυτονομία μας και αυτοτέλειά μας.

Για τις δημοσκοπήσεις

Οι  δημοσκοπήσεις καταγράφουν την εικόνα της δεδομένης κοινωνικο-πολιτικής στιγμής. Η προσπάθειά μας είναι για την επαναφορά  της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πολιτική  και κοινωνική πραγματικότητα και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε  συστηματικά.  Έχουμε την διεκδίκηση όσο  και την εκτίμηση, ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στην επόμενη βουλή όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

 

Για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ

Εκείνο το οποίο είχαμε πει είναι ότι, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης συνθηκών και προϋποθέσεων για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, έπρεπε να ξεκινήσει ένας διάλογος και είπαμε ότι σε αυτόν τον διάλογο πρέπει να είναι όλες οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική -η οποία μας βρίσκει αντιθέτους. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο της προοδευτικής διακυβέρνησης η ΝΔ αλλά και όσοι συνυπηρετούν την πολιτική η οποία ασκείται. Το ΠΑΣΟΚ με την σημερινή του πολιτική έκφραση υπηρετεί αυτή τη πολιτική, η οποία ασκείται και η οποία, ας το επαναλάβω, μας βρίσκει αντιθέτους. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό τον διάλογο, τον οποίο με αυτές τις προϋποθέσεις είχαμε πει ότι ήταν αναγκαίος από τον περασμένο Ιούλιο. Συνεχίζουμε, όμως, τον διάλογο με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συλλογικότητες, με την πολιτική οικολογία, με διεύρυνση του σχήματος της συμπαράταξης που είχαμε ξεκινήσει πολύ πριν από τις ευρωεκλογές την «Προοδευτική Συνεργασία», το εύρος της οποίας, τότε δεν μας ικανοποιούσε και φιλοδοξούμε ότι μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.

Για τον διάλογο με το ΠΟΤΑΜΙ

Το Ποτάμι, όπως σας είναι γνωστό, έχει απορρίψει και μάλιστα με επιστολή, που μου απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης, κάθε διάλογο.

Με δεδομένη την πρόταση, που προηγουμένως κάνατε, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, σε αυτό το πλαίσιο εξετάζετε το ενδεχόμενο της επιστροφής σας  σε ένα κυβερνητικό σχήμα;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Ήδη, λίγο, πριν με την απάντηση που σας έδωσα, αναφορικά με το περιεχόμενο και τις δυνάμεις που μπορούν να διαμορφώσουν την προοδευτική διακυβέρνηση έχουμε εξαιρέσει την ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ με την σημερινή του πολιτική έκφραση στο βαθμό που συνυπηρετεί την ασκούμενη πολιτική.

(…..) Αν άλλαζε η ηγεσία του ΠΑΟΚ ή αν  έφευγε από την κυβέρνηση;

Δεν προσωποποιείται το ζήτημα. Δεν είναι το θέμα μόνο να φύγει από την κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταθέσει και την πολιτική που θέλει, από εδώ και πέρα, να ασκήσει. Αυτές οι προϋποθέσεις και αυτά τα στοιχεία, όμως δεν υπάρχουν, κατά συνέπεια η αναφορά σε έναν διάλογο, ερήμην των πραγματικών μεγεθών και προϋποθέσεων – που σας είπα λίγο πριν-  που μπορoύν και πρέπει να υπάρξουν για τη συγκρότηση της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν υφίσταται.

 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Έχω πει επανειλημμένα ότι οι εκλογές δεν είναι κατάρα. Αντιθέτως είναι μια δημοκρατική διαδικασία και μάλιστα με δεδομένο το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται αλλά και μια κοινωνία η οποία είναι αποσταθεροποιημένη και τεμαχισμένη, οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελούν και την λυτρωτική,  για τον ελληνικό λαό, διέξοδο.

 

Αν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ – υποθετικό το ερώτημα- σας πίεζαν προς τη κατεύθυνση να υπερψηφίσετε το προτεινόμενο πρόσωπο (για τη διαδοχή του κ. Παπούλια) από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνατε;

Εκλαμβάνω, πραγματικά ως υπόθεση, όπως είπατε και μάλιστα στερούμενη κάθε βασιμότητας με το γεγονός οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν πει ότι δεν ψηφίζουν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.