Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη σε Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη σε Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

20/10/2014

 

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί ως ομιλητής, σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΤΕΙ Αθήνας με θέμα:                   ¨Προκλήσεις της πιλοτικής εφαρμογής του Συστήματος Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ελλάδα¨.

Αφού αρχικά σχολίασε ως απαραίτητη την παρέμβαση του κοινωνικού κράτους, για τη στοιχειώδη επίλυση των προβλημάτων, των ατόμων ή των οικογενειών, που βιώνουν την ακραία φτώχεια, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται ως αποσπασματικές.

Τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για καθολική εφαρμογή του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και συσχέτισε την αποσπασματικότητα του σημερινού μέτρου με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει μείωση 1,7 δις ευρώ σε δαπάνες εκ των οποίων τα 459εκ. ευρώ θα αφορούν κοινωνικές δαπάνες.  Αντίστοιχα το ποσό των 30εκ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, μόνο ως αποσπασματικό μπορεί να θεωρηθεί.

Χαιρέτησε την απόφαση να συμπεριληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  στη κοινωνική πολιτική και χαρακτήρισε την ημερίδα ως μια πρώτη τάξεως αφορμή για τη συνέχιση της συζήτησης επί του κοινωνικού κράτους.