Ερώτηση της βουλευτού Α” Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη Αικατερινάρη σχετικά με την κρισιμότητα του ελλιπούς εμβολιασμού για την υγεία παιδιών και εφήβων.

Ερώτηση της βουλευτού Α” Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη Αικατερινάρη σχετικά με την κρισιμότητα του ελλιπούς εμβολιασμού για την υγεία παιδιών και εφήβων.

10/10/2014

 

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

 

Η σημασία του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς προφυλάσσει και αναμφίβολα μειώνει τον πολλαπλασιασμό των νοσημάτων, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στο να σώζονται εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Δυστυχώς, στην χώρα μας, ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε εμβόλια αλλά και των καθυστερήσεων στον εφοδιασμό των κέντρων εμβολιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία προμήθειας εμβολίων έχει καθυστερήσει σημαντικά και φέτος και σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδιάτρων, έχουν οδηγήσει τα κέντρα εμβολιασμού να τεθούν εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, καθώς πολλοί γονείς (εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους ή όντας ανασφάλιστοι) αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των εμβολίων των παιδιών τους. Στην καλύτερη περίπτωση, καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και σε οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου, όπου μπορούν να τα εμβολιάσουν δωρεάν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, βάσει της καταγραφής που έγινε από τους Γιατρούς του Κόσμου, ότι το 50% των παιδιών που προσέρχονται σε αυτούς είναι ελλιπώς ή καθόλου εμβολιασμένα για τον κοκίτη, τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τη μηνιγγίτιδα, εμβόλια, δηλαδή, που είναι υποχρεωτικά με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πέρα όμως από την αδυναμία των γονιών να ανταποκριθούν οικονομικά στις ανάγκες εμβολιασμού των παιδιών τους, και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό στην χώρα μας -που προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις- οφείλεται επίσης και στο φόβο ορισμένων γονιών ότι μπορεί να αποβεί βλαπτικός για την υγεία του παιδιού. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί επισημαίνουν την αύξηση της επίπτωσης των λοιμωδών νοσημάτων και τον κίνδυνο της βαθμιαίας επανεμφάνισης σοβαρών ασθενειών που σήμερα βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως λόγου χάρη της ιλαράς που επανεμφανίστηκε το 2011 στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας 112 περιστατικά.

Δεδομένου ότι:

  • Το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων να παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο. Ήδη από το 2012, και σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις στην κάλυψη του γενικού πληθυσμού για συγκεκριμένα υποχρεωτικά εμβόλια, αλλά και στην κάλυψη ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι οικογένειες Ρομά ή μεταναστών χωρίς χαρτιά. Χαρακτηριστικά δε αναφέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από το 2006 ως το 2012 το ποσοστό διενέργειας των εμβολίων στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε σταθερό, δηλαδή στο 65–70%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαχρονική αδυναμία του δημόσιου συστήματος εμβολιασμού.
  • Η δραματική μείωση των εισοδημάτων δεν επιτρέπει πλέον σε πολλούς γονείς να αγοράσουν οι ίδιοι τα αναγκαία εμβόλια για τα παιδιά τους.
  • Οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εδώ και δεκαετίες εκλείψει.
  • Κρίνεται αναγκαία, η εκπόνηση μίας εκστρατείας ενημέρωσης των γονέων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, όπως προκύπτει από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πώς δικαιολογούνται οι συνεχείς ελλείψεις και καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα; Με ποιο τρόπο θα επιτύχει τον έγκαιρο εφοδιασμό των δημόσιων δομών με επαρκή αριθμό εμβολίων, αλλά και επαρκή στελέχωση για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών ομάδων;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενημέρωση των γονέων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την κρισιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την υγεία των παιδιών;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη