IMG_9481

Άρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Δημόσιο αγαθό ή προϊόν κερδοσκοπίας;»

14/05/2021

Άρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα «Political».

Η ιστορικής σημασίας παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναζωπύρωσε και αναβάθμισε πλέον σε επίπεδο κορυφαίας πολιτικής ατζέντας τη συζήτηση για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ο συνδυασμός του χαμηλού σχετικά ποσοστού εμβολιαστικής ανοσίας στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, της ανάγκης για νέες δόσεις του εμβολίου μετά την πρώτη ανοσία και της αντιμετώπισης νέων μεταλλάξεων του ιού σε έναν κόσμο πυκνά αλληλοσυνδεμένο καθιστά το ζήτημα της γρήγορης πρόσβασης περισσότερων ανθρώπων στα εμβόλια ζωτικής σημασίας. Η πρωτοφανής υγειονομική τραγωδία στην Ινδία και η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο τη φράση που ακούστηκε πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι “κανείς δεν είναι ασφαλής, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς”.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να αλλάξουν άποψη η συντηρητική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι γραφειοκρατικοί θεσμοί της, που για ακόμη μία φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη πέτυχε ένα θαύμα με τη γρήγορη ανακάλυψη εμβολίων. Για την ανακάλυψή του, όμως, οι εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν από τα κράτη. Αλλά και η συνολική προηγούμενη γνώση πάνω στην οποία στηρίζεται κάθε νέα ανακάλυψη αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα επενδύσεων σε έρευνες από χρήματα των φορολογούμενων σε μεγάλο βαθμό. Με λίγα λόγια, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ένα συλλογικό επίτευγμα της ανθρωπότητας απέναντι στην φονική πανδημία.

Με αυτό το σκεπτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εδώ και πολλούς μήνες, έχει θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης της πατέντας του εμβολίου με όλους τους τρόπους και σε κορυφαίο επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τον Ιανουάριο έθεσε το ζήτημα στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ την πρότασή του υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που μετά την παρέμβαση Μπάιντεν διεκδικούν την “πολιτική ιδιοκτησία” της πρότασης, όλο το προηγούμενο διάστημα ειρωνεύτηκαν και χλεύασαν τις πρωτοβουλίες μας. Η γνωστή πλέον φράση του πρωθυπουργού, που είχε πει από το βήμα της Βουλής “Τι προτείνετε; Να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer με ένα νόμο κι ένα άρθρο;” έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Αλλά και η στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν συστηματικά αρνητική.

Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και μετά την παρέμβαση Μπάιντεν, κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καλούνται να πάρουν σαφή θέση στη βασική αντιπαράθεση που αφορά αν το εμβόλιο είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό ή αποκλειστικά προϊόν κερδοσκοπίας των μεγάλων εταιρειών του φαρμάκου. Από τη στάση της και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα λάβει θα κριθεί και η ελληνική κυβέρνηση. Το ζήτημα αυτό ξεπερνά την οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση, είναι θέμα κυριολεκτικά “ζωής και θανάτου”. Δεν χωρούν στο θέμα αυτό τα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έστω και σήμερα η χώρα μας και η Ε.Ε. οφείλουν να λάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προς όφελος της ανθρωπότητας.