20190121-ad-xatzisokratis

Άρθρο του Δημήτρη Χατζησωκράτη: «Περιφέρεια Μαδρίτης: Δεξιά 57,43% Αριστερά 41,1%»

07/05/2021

Άρθρο του Δημήτρη Χατζησωκράτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Προσπαθώ να καταλάβω τις ιαχές και τις θριαμβολογίες των ελληνικών ΜΜΕ, δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων για την μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης της συντηρητικής Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο,  της «βασίλισσας των ταβερνών», με την πανθομολογούμενη «ανέμελη» διαχείριση της πανδημίας την οποία και τα περισσότερα και οι περισσότεροι/ες την χαρακτηρίζουν και ως «η Ισπανίδα Τραμπ»! Άλλωστε και τα συγχαρητήρια από τις πολιτικές ευρωπαϊκές οικογένειες δεν αφήνουν περιθώρια διαφορετικής προσέγγισης! Πρώτος έσπευσε να συγχαρεί ο Ματέο Σαλβίνι!

Προφανώς η  αγαλλίαση αυτή δεν προκύπτει τόσο από τη νίκη της Αγιούσο, ούτε από την πολύ μεγάλη πτώση των σοσιαλιστών, όσο από την ανακοίνωση αποχώρησης  από την πολιτική του Πάμπλο Ιγκλέσιας!

Αξιολογούμενη ως είδηση είναι πρώτης σειράς για τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα! Παραιτείται απ΄όλα τα αξιώματά του, ο μέχρι πριν λίγο καιρό, αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης σοσιαλιστών –αριστερών ριζοσπαστών!

Τα σχόλια όμως και οι αναλύσεις αναφέρονται, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά,   σε συσχετίσεις Podemos- Ιγκλέσιας με ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα με υπολανθάνουσα ή/και ευθέως δηλούμενη την  εκτίμηση/επιθυμία για  πολιτική εξαφάνιση(!) των Podemos, που θα αποτελεί και προπομπό   μιας αντίστοιχης και στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα. Wishful thinkings!…

Είναι αναγκαία σήμερα, μια μέρα μετά τους πρώτους σχολιασμούς να πάμε λίγο βαθύτερα!

Πρώτα απ΄όλα. Τί ακριβώς έχει συμβεί;

Οι πρόωρες εκλογές που προκάλεσε, στα δύο χρόνια θητείας της η Αγιούσο, προκειμένου να αποτρέψει την πρόταση μομφής εναντίον της από τους σοσιαλιστές και τους Ciudadanos και τη συνακόλουθη πτώση της, έδωσαν στην απερχόμενη πλειοψηφία της δεξιάς(Δεξιά, Ακροδεξιά, Κεντροδεξιά, δηλ. PP, VOX,   Ciudadanos) 57,43% των ψήφων, δηλαδή 6,86% παραπάνω σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και την εξαφάνιση από το περιφερειακό συμβούλιο των Ciudadanos.

Αντιστοίχως η απερχόμενη μειοψηφία της Αριστεράς(PSOE, Mas Madrid, IU-Podemos) περιορίστηκε στο 41,03% των ψήφων. Δηλαδή 6,57% παραπάνω σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Με το PSOE, στη χειρότερη εκλογική του επίδοση στη Μαδρίτη μετά  την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο, να είναι αυτό που έχασε την πρώτη θέση στο περιφερειακό συμβούλιο και το 10,46% των ψήφων  σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Τα άλλα δύο κόμματα της αριστεράς  να καταγράφουν, το μεν Mas Madrid, δεύτερη πλέον δύναμη, αύξηση 2,28% σε ψήφους και 4 έδρες,   και οι IU- Podemos αύξηση 1,61%  σε ψήφους και 3 έδρες αντιστοίχως σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Η παρουσία του ίδιου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον εκλογικό αγώνα δεν κατέστη δυνατόν να διαμορφώσει τους όρους της πολιτικής μάχης ώστε να «σπάσει» την υπεροχή της δεξιάς στην συντηρητική  περιφέρεια της Μαδρίτης, όπου το Λαϊκό Κόμμα κυβερνά επί 26 χρόνια και να υπάρξει πλειοψηφία των αριστερών δυνάμεων! Δυνάμεων που, εν μέσω πανδημίας,  εκπροσωπούσαν, εκτός του Mas Madrid, τον κυβερνητικό συνασπισμό, που προσπαθούσε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα προστασίας, έχοντας απέναντί του, ως σειρήνα την …ανέμελη απερχόμενη κυβερνήτρια!

Επρόκειτο για μια στοχοθεσία, τουλάχιστον υπερφιλόδοξη! Η αφετηρία του κόμματός του στην περιφέρεια της Μαδρίτης ήταν το 5,6% στις εκλογές του 2019, ενώ τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων προέβλεπαν για τις προχθεσινές εκλογές την ίδια τύχη με αυτή των Ciudadanos!

Η προσωπική του εμπλοκή  θα ήταν αυτό που θα άλλαζε, όχι τη εκλογική επιβίωση του κόμματός του, που ως στόχος υπόρρητος επετεύχθη,  αλλά  τη δυναμική ολόκληρης της αριστεράς σε ένα τόσο δύσβατο περιβάλλον και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Είναι βέβαιο ότι για τις τελευταίες αυτές  αποφάσεις, συλλογικές και προσωπικές,   ακόμη δεν έχουν γίνει όλα γνωστά…

Θα ήθελα τελειώνοντας, να υπογραμμίσω, πως στην πλέον περιφερειακά συγκροτημένη Ισπανία, η Μαδρίτη είναι βεβαίως σημαντική αλλά και δεν είναι και η απολύτως καθοριστική για τις δυνάμεις της αριστεράς.

Η μείζον διακύβευση για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι  αυτή των  βουλευτικών εκλογών μετά από δύο χρόνια.

Και η πρόκληση για το Λαϊκό Κόμμα  να γενικεύσει την αντιπαράθεση στο πρότυπο της Μαδρίτης θα είναι συνεχώς παρούσα.