Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ΕΡΤ1 (video)

Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1, με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Αποτυχία στην οικονομία 

– Το μίγμα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει οδηγήσει την χώρα στο πρώτο 9μηνο του 2020 να έχει ύφεση 8,5%, να είναι η 4η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ.

– Στο 3ο τρίμηνο του 2020 η χώρα μας είχε την χειρότερη υφεσιακή επίδοση στην ΕΕ και όλα αυτά μεταφράζονται σε απώλεια θέσεων εργασίας, λουκέτα και όλα αυτά που έρχονται.

– Η ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπρεπε να είναι μη επιστρεπτέα, να μην είναι δάνειο δηλαδή, αλλά πραγματική ενίσχυση.

– Δεν νομίζω να λειτουργήσει το clickaway, θεωρώ ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς στις προτάσεις τους και να λαμβάνουμε ρεαλιστικές αποφάσεις με βάση και την πραγματικότητα της χώρας μας.

Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας 

– Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Το 2020 δεν ενισχύθηκε με 800 εκατ. ευρώ, αλλά με λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ. Με λαθροχειρία η ΝΔ προσμετρά στις δαπάνες υγείας και τις επιπλέον δαπάνες στις ασφαλιστικές εισφορές των αναστολών εργασίας.

–  Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2021, όπου μειώνει τις δαπάνες υγείας κατά 572 εκατ. ευρώ. Αντί να αυξηθούν, μειώνονται. Θέση μας είναι ότι οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να φτάσουν το 7% του ΑΕΠ.

– Όσοι πίστευαν ότι το δημόσιο δεν έχει κυρίαρχο ρόλο σε θέματα όπως η υγεία, η παιδεία, έχουν διαψευστεί. Τα βλέπαμε προεκλογικά αυτά στο πρόγραμμα της ΝΔ.

– Σήμερα υπάρχει υγειονομική ανασφάλεια γιατί μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν άδειες ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα. Λόγω των ιδεοληψιών της κυβέρνησης, δεν έχουν προσληφθεί γιατροί και νοσηλευτές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ενισχυθεί ώστε να μην παστώνεται ο κόσμος.

– Η κυβέρνηση οφείλει να δίνει όλα τα στοιχεία για την διαχείριση της πανδημίας. Πρέπει να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν εντός και πόσοι εκτός ΜΕΘ. Να υπάρχει διαφάνεια.

Ανεύθυνη στάση εκκλησιαστικών παραγόντων στο θέμα της πανδημίας 

– Εκκλησιαστικοί παράγοντες είναι κατώτεροι των περιστάσεων στη διαχείριση της κατάστασης.

– Ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει νοσήσει και πολλοί μητροπολίτες έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, παρόλα αυτά δεν υπάρχει σωστή στάση.

– Υπάρχει μια ανακοίνωση από τη Μητρόπολη Μεσογαίας που όταν τη διάβασα αρχικά δεν πίστευα ότι είναι αληθινή. Μπήκε πρόστιμο σε εκκλησία στο Κορωπί επειδή δεν τηρούσαν τα μέτρα και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κατηγορεί αυτόν που έκανε την καταγγελία, λέει ότι δεν θα τηρήσουν τα μέτρα και άλλα τέτοια.

– Αν είναι δυνατόν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και με αυτή την υγειονομική ανασφάλεια, να υπάρχει τέτοια ανεύθυνη στάση.