θεοχαρο κοκκινο κεχαγια

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στην δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά (ηχητικό)

06/12/2020

Σημεία συνέντευξης στον ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στην δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά:
 
Επέτειος δολοφονίας Αλέξη Γρηγορόπουλου
– H δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πριν 12 χρόνια, σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Η εγκληματική ενέργεια και ο αυταρχισμός της εξουσίας είχαν ως αποτέλεσμα να ξεχυθεί στους δρόμους η νεολαία για να διαμαρτυρηθεί.
– Το μήνυμα είναι ότι η κοινωνική πρόοδος γεννιέται μέσα από την αμφισβήτηση και όχι μέσα από την ανακύκλωση της αδικίας.
– Χρέος μας είναι να χτίσουμε από εδώ και πέρα την Ελλάδα που οραματίσθηκε και οραματίζεται η νέα γενιά. Η γενιά που αποτελεί το μέλλον αυτής της χώρας. Η γενιά που σήμερα στοχοποιείται. Για ό,τι πρόβλημα υπάρχει στη χώρα υπεύθυνη για την κυβέρνηση είναι η νέα γενιά.

Αστυνομοκρατία και αυταρχισμός
– Η κυβέρνηση νομίζει ότι με τον αυταρχισμό θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της.
– Βλέπουμε για ακόμη μια φορά αστυνομοκρατία. Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει μαζικές συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά η κυβέρνηση δεν επιτρέπει ούτε συμβολικές κινήσεις, δεν επιτρέπει ούτε καν στους πολίτες να μπορούν να καταθέσουν ένα λουλούδι στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκουν.
– Στις 17 Νοέμβρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε καλέσει στο σπάσιμο της απόφασης για συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων όταν καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στην κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.
– Το ίδιο έκανε και πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης όταν έσπαγε τα μέτρα του lockdown όταν φωτογραφιζόταν χωρίς μάσκα και χωρίς αποστάσεις στην Πάρνηθα. Ο κόσμος καταλαβαίνει την αδικία και τα δύο μέτρα – δύο σταθμά της κυβέρνησης.
– Η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα σε διάφορους τομείς που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας, γιατί φοβάται την κοινωνική αντίδραση που έρχεται, λόγω της διαχείρισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Επιβάλλει από τώρα μέτρα ώστε να προετοιμάζει την καταστολή στη συνέχεια.

Για την διαχείριση της πανδημίας
– Η κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε στη διαχείριση της πανδημίας, να μην παστώνεται ο κόσμος στα ΜΜΜ, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να πληρώσει τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών που μένουν έξι μήνες απλήρωτες. Το “ευχαριστώ” στους γιατρούς έμεινε… στο χειροκρότημα και δεν αποδέχτηκε την σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για αυτό το θέμα.
– Το ότι έρχεται το εμβόλιο είναι ένα θετικό γεγονός. Η κυβέρνηση όμως ενώ έχουμε 100 νεκρούς κάθε μέρα και ο κόσμος δεν βρίσκει ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι τραγική, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση αντί να βρει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα, για την πρωτοβάθμια φροντίδα, για τις ΜΕΘ για την έλλειψη κλινών και γιατρών.
– Δεν υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ έδωσε 800.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για δεύτερο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Το ζήτημα της διπλής καταγραφής κρουσμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα διότι ενδεχομένως η λήψη αποφάσεων να γίνεται χωρίς να υπάρχουν όλα τα δεδομένα. Δεν υπάρχει διαφάνεια στα στοιχεία ανά περιοχή.
– Ακόμα και για τα σχολεία ή τον τουρισμό, δεν έχουμε σαφή εικόνα τι εισηγούνταν οι ειδικοί. Για αυτό ζητάμε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
– Οι υπουργοί αναιρούν τα ίδια τους τα λεγόμενα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αμηχανία να αντιμετωπίσει αυτά που συμβαίνουν στην πανδημία.

Έλεγχος και διαφάνεια για κάθε ευρώ που διαχειρίζεται η κυβέρνηση κατά την πανδημία
– Χρήματα χάνονται σε «ημετέρους» την περίοδο της πανδημίας. Εταιρείες δημιουργήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, με άσχετο αντικείμενο, και βρήκαν ευκαιρία κάποιοι να κάνουν δουλειές και η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει αυτό που πάντα ήξερε να κάνει καλά, να εξυπηρετεί «ημετέρους» και να κάνει δουλειές.
– Όλα αυτά θα ελεγχθούν και από το ελεγκτικό συνέδριο και δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς έλεγχο και στη Βουλή, όπου θα έρθουν και θα λογοδοτήσουν για κάθε πράξη.
– Στην καραντίνα μπαίνει ο κόσμος λόγω κορωνοϊού, δεν μπαίνουν η δημοκρατία, η διαφάνεια, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η λογοδοσία σε καραντίνα!

Για την οικονομία

– Για το θέμα του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς πρέπει οι επιστήμονες να δουν τα στοιχεία και να προτείνουν σχετικά. Εμείς έχουμε αποδείξει από την αρχή της πανδημίας ότι σεβόμαστε τις εισηγήσεις τους, ωστόσο πολλές φορές η κυβέρνηση δεν το κάνει.
– Παράδειγμα η σύσκεψη στις 22 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ζητούσαν, όπως μαθαίνουμε, αυτοδιοικητικοί και ειδικοί να μην γίνει ο τριήμερος εορτασμός για τον Αγ. Δημήτριο και δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις εικόνες που διαδραματίστηκαν και όσα ακολούθησαν.
– Τα μαγαζιά και οι μικρομεσαίοι δεν έχουν ουσιαστική στήριξη για να μπορέσουν να σταθούν την επόμενη μέρα. Ζητήσαμε και ζητάμε να υπάρχει μη επιστρεπτέα ενίσχυση, διότι πολλοί δεν θέλουν και δεν μπορούν να πάρουν δάνεια που θα κληθούν να τα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον.
– Βρισκόμαστε στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης και είμαστε σε χειρότερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες αυτή την περίοδο. Παράλληλα με την άσχημη υγειονομική εικόνα πλέον είμαστε στις χειρότερες χώρες και οικονομικά.
– Στο 3ο τρίμηνο του 2020 η χώρα παρουσίασε την χειρότερη υφεσιακή επίδοση σε όλη την Ε.Ε..
– Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν θα αντέξει. Πολλά μαγαζιά δεν αντέχουν, καθώς δεν υπάρχει γενναία ενίσχυση. Η επιλογή της κυβέρνησης για κλείσιμο χωρίς γενναία ενίσχυση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
– Όταν βγούμε από την υγειονομική κρίση η κατάσταση που θα επικρατήσει στην αγορά θα είναι εκρηκτική, με μπαράζ λουκέτων και μαγαζιών που δεν θα μπορούν να σταθούν.
– Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το λάθος μήνυμα και έκανε τις λάθος επιλογές και στον τουρισμό, ανοίγοντας την χώρα ανεξέλεγκτα, δίνοντας μήνυμα εφησυχασμού στους πολίτες.
– Στον τουρισμό είχαμε 3,5 δις ευρώ έσοδα έναντι 18,5 δις ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
– Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να ανοίξει τη χώρα χωρίς τεστ παντού, αντί να αυστηροποιήσει τις εισόδους από το εξωτερικό και να δώσει έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό.
– Με τις επιλογές της κυβέρνησης βγήκαμε χαμένοι και στα δύο μέτωπα και στην οικονομία και στην υγεία.
– Η ελληνική οικονομία είναι βαθιά πληγωμένη λόγω της πανδημίας και των επιλογών της κυβέρνησης.
– Ο κόσμος βλέπει αυτό που γίνεται και θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης θα υπάρχει πολύς κόσμος που δεν θα έχει δουλειές, δεν θα έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά.
– Όλα αυτά τα ζητήματα δημιουργούν κοινωνικές αντιδράσεις και μόνο συλλογικά μπορούν να διεκδικηθούν για να βρεθούν λύσεις.
– Οι πολιτικές δυνάμεις θα αναμετρηθούν με τις προτάσεις, τη στάση και τις ενέργειες που είχαν και έχουν σε όλη την περίοδο.
– Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, βάζοντας πλάτη όπου χρειάζεται, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά ασκώντας σκληρή προγραμματική αντιπολίτευση τώρα που υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στην διαχείριση, υγειονομικά και οικονομικά.
– Στην πρώτη φάση της πανδημίας που η χώρα τα πήγε καλά στο υγειονομικό κομμάτι υπεύθυνη αντιπολίτευση σήμαινε χαμηλούς τόνους, τώρα που η χώρα δεν τα πάει καλά λόγω σοβαρών και μοιραίων πολιτικών επιλογών και λαθών της κυβέρνησης υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι η σκληρή προγραμματική αντιπολίτευση που θα αναδεικνύει τα λάθη και θα παλεύει μέσα από προτάσεις για την υπέρβασή τους και την αντιμετώπιση της σημερινής πολύ δύσκολης κατάστασης.