theocharopoulos foto vasi sto kokkino 25-11

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Εμείς έχουμε σχέδιο για το ΕΣΥ ενώ η ΝΔ παραβιάζει την κοινή λογική» (ηχητικό)

25/11/2020


Σημεία από την παρέμβαση στον ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη 

– Απαιτείται σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, με αυξημένες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, 7%, στον μέσο όρο της Ευρώπης δηλαδή και όχι μείωση των δαπανών, εν μέσω πανδημίας, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

– Με την αύξηση του ποσοστού θα μπορέσει να γίνει αύξηση κατά 15.000 του μόνιμου προσωπικού στην υγεία και γενναίες αυξήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές. Θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο που προτείνουμε.

– Θα ζητήσουμε την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μια σειρά δαπανών που με το πρόσχημα του κορωνοϊού γίνονται χωρίς διαφάνεια. Δεν θα μπουν σε καραντίνα ο έλεγχος, η λογοδοσία και η δημοκρατία.

– Προτεραιότητά μας είναι ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ στη ΝΔ δεν είναι αυτή, κι αυτό αποκαλύπτεται ξεκάθαρα τώρα. Η λογική της ΝΔ για τις ΜΕΘ, όπως εκφράσθηκε πριν λίγο καιρό από τον κ. Πέτσα και χθες από τον κ. Γεραπετρίτη, είναι άκρως επικίνδυνη. Παραβιάζουν την κοινή λογική. Είναι απροκάλυπτα κυνικοί. Προσβάλλουν την ίδια την κοινωνία. Βάλλουν με αυτά τα επιχειρήματα κατά της ίδιας της επιστήμης και των επιστημόνων.

– Δεν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να μην συνταγογραφούνται τα τεστ κορωνοϊού. Η πρώτη καραντίνα χρειάστηκε για να προετοιμαστεί η χώρα για το δεύτερο κύμα και ολόκληρο το καλοκαίρι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεσε θύμα της αλαζονείας του. Την επιτυχία της χώρας στην πρώτη περίοδο του κορωνοϊού, με την ευθύνη που επέδειξαν οι πολίτες, θέλησε να την καρπωθεί μικροκομματικά ο ίδιος και τώρα χρεώνει τα αποτελέσματα της πολιτικής του στους πολίτες.

– Δεν έχουν πιστέψει στη ΝΔ ποτέ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ανατρέπεται όλη η θεωρία τους σήμερα, καθώς στο πρόγραμμά τους είχαν ουσιαστικά την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

– Πρέπει να υπάρξουν κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για να αντιμετωπιστεί αυτή η νεοσυντηρητική – νεοφιλελεύθερη λαίλαπα στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα συμμαχιών.

– Έχουμε καταθέσει σήμερα στη Βουλή συγκεκριμένες τροπολογίες και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να τις στηρίξουν, όπως την καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, την καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές οικογένειες, με 400 ευρώ για το πρώτο μέλος της οικογένειας, 200 για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, για δωρεάν επανασύνδεση και απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφώνου και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληττόμενους από την πανδημία και μέτρα ενίσχυσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας που πλήττονται από την πανδημία.

– Στην κυβέρνηση έλεγαν ότι είναι υπέρ των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, τώρα που φέρνουμε ρύθμιση στήριξής τους, αποκαλύπτονται. Μόνο υπέρ κάποιων λίγων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών είναι η ΝΔ. Αντίθετα, τις προτάσεις μας πρέπει να τις στηρίξει όλη η δημοκρατική αντιπολίτευση, όπως και εμείς συμφωνούμε με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την παροχή δώρου Χριστουγέννων σε γιατρούς και νοσηλευτές.