Παρέμβαση του Π. Κουτσοπίνη, ΔΗΜ. ΑΡ.- Επανεκκίνηση ή, και ακριβέστερα, ολική επαναφορά…..

Παρέμβαση του Π. Κουτσοπίνη, ΔΗΜ. ΑΡ.- Επανεκκίνηση ή, και ακριβέστερα, ολική επαναφορά…..

01/10/2014

ΔΗΜ.ΑΡ. – Επανεκκίνηση ή, και ακριβέστερα, ολική επαναφορά…
Οι αρχές και οι ιδέες που διακήρυξε στην ίδρυσή της και κατέγραψε με τις συνεδριακές της αποφάσεις η ΔΗΜ.ΑΡ., πήραν την εμβέλεια – το πολιτικό ανάστημα / το μπόι – της ηγετικής ομάδας (με όποιες αλλαγές στην σύνθεσή της), του «κληρομικώ δικαίω» μηχανισμού, εν είδη προίκας από τον Συνασπισμό -και των ευκαιριακών κονκλαβίων των «εκλεκτών και μυημένων στην τέχνη» – που διαμορφώθηκαν στην πορεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. Δυστυχώς!
Επανεκκίνηση ή και ακριβέστερα ολική επαναφορά: H ΔΗΜ.ΑΡ. δεν ρευστοποιείται, δεν ετεροκαθορίζεται, δεν εκχωρείται και θα είναι παρούσα στις Πολιτικές εξελίξεις ως το Κόμμα της Σύγχρονης Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας, ανοικτό στην Κοινωνία και για την Κοινωνία.
Το 3ο συνέδριο ας γίνει το συνέδριο της ολικής επαναφοράς της ΔΗΜ.ΑΡ. στις ιδρυτικές της αρχές και στις αρχικές της διακηρύξεις.
Για την ΔΗΜ.ΑΡ. που χρειάζεται η «μια άλλη Ελλάδα».
Δίνοντας απάντηση στην σημερινή πολυσύνθετη κρίση, την οικονομική, την κοινωνική, την οικολογική και την πολιτισμική.
Η οικτρά πραγματικότητα μας βάζει μπροστά σε σταυροδρόμια και γεννά τεράστια ερωτηματικά.
Είναι οι μεγάλες προκλήσεις που ζητούν επιτακτικά ρεαλιστικές και άμεσες απαντήσεις.
Η εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής αλλά και οικολογικής καταστροφής.
Απαιτούνται πολύπλευρες ρήξεις με το αμαρτωλό παρελθόν και το νοσηρό παρόν.
Απαιτείται ολική ρήξη με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις κατεστημένες παλαιοκομματικές λογικές, οι οποίες έχουν επηρεάσει και το κόμμα μας της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αποτέλεσμα μια διολίσθηση σε αμφιθυμίες και στρογγυλέματα μακριά από τις ιδρυτικές αρχές και τις διακηρύξεις μας, παρουσιάζοντας έλλειμα και στο δημοκρατική και στο αριστερά.
Με ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για μια σε προοδευτική κατεύθυνση αλλαγή, με ρεαλισμό και σταθερότητα, βαδίζοντας τον ειρηνικό και δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό των δομών και της λειτουργίας της χώρας, μπορούμε να ξαναποκτήσουμε ως κόμμα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό της Ελληνίδας και του Έλληνα πολίτη.
Απαιτείται η αταλάντευτη πίστη στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σύγχρονης πολιτικής οικολογίας για την διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.
Δεν χωρούν ερωτοτροπίες με τους εραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πρότασης.
Δεν μπορεί να είναι συνοδοιπόροι μας οι εκπρόσωποι του δήθεν εκσυγχρονισμού και του σημιτομπλερισμού.
Δεν μπορεί να είναι ομοτράπεζοι αυτοί που ενεργά συμμετείχαν από θέσεις ευθύνης στην καταστροφή της χώρας.
Μέλημα της ηγεσίας που θα προκύψει από το συνέδριό μας πρέπει να είναι η δημιουργική συμπόρευσή μας με αριστερές σοσιαλιστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της προοδευτικής πολιτικής οικολογίας.
Μόνο με αυτές τις δυνάμεις μπορούμε να συνδημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα έχει την κοινωνία σε συνοχή όρθια και την οικονομία ζωντανή σε ανάπτυξη.
Το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου πρέπει να διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και να μετατοπίζει την πολιτική ζωή του τόπου σε προοδευτική και αριστερή σοσιαλιστική κατεύθυνση για την Ελλάδα της ισονομίας, της ισότητας των πολιτών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, της πρόνοιας και της προστασίας των αδυνάτων.
Για μια άλλη Ελλάδα όπου το δημόσιο – το κοινωνικό συμφέρον και η οικολογική ευαισθησία θα υπερτερούν των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας, της αδηφάγου καπιταλιστικής κερδοφορίας και των όποιων συντεχνιών.
Φίλες και φίλοι, Δημαρίτησες και Δημαρίτες
Ας ανοίξουμε πλέον τον δρόμο για το “άλλο κόμμα” που υποσχεθήκαμε με τις ιδρυτικές μας διακηρύξεις… Διότι, δυστυχώς, κάναμε αναπαραγωγή κομματικών δομών και λειτουργίας “παλαιάς κοπής”…
Θα τολμήσουμε να κάνουμε το κόμμα «όχημα νέας τεχνολογίας και σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας» ή θα επιμείνουμε στην αναπαραγωγή «οχήματος ξεπερασμένης τεχνολογίας και παλαιών παλαιοκομματικών προδιαγραφών» ???
Το ερώτημα αυτό, το έθεσα στην ιδρυτική μας συνδιάσκεψη. Δυστυχώς παραμένει επίκαιρο!!!
Επί τον τύπο των ήλων, φίλοι Δημαρίτησες και Δημαρίτες… τώρα είναι απαραίτητη η «φυγή προς τα θεμελιώδη»… Πολιτική με αρχές, συνέπεια και ήθος και όχι πολιτικάντικες πιρουέτες και «πολιτικά κόλπα παλαιάς κοπής».
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα κόμμα που συζητά τίνος κόμματος ποιά συνιστώσα θα αποτελέσει. Εάν θέλουμε να υπάρξουμε ως κόμμα (όχι ως συνιστώσα, τάση, πολιτικό φόρουμ ή ό,τι άλλο) πρέπει να διεκδικήσουμε τον αυτόνομο χώρο μας απέναντι σε όλους τους άλλους.
Για να υπάρχει ελπίδα ανάταξης του εγχειρήματος που ξεκινήσαμε. Για να γίνει το άλμα προς τα εμπρός σε αυτό το συνέδριο… με τον εκδημοκρατισμό του κόμματος και το άνοιγμά του στα μέλη και στην κοινωνία…
Βάζοντας ένα τέλος στην πεπατημένη παλαιοκομματική τακτική των «ηγετικών πεφωτισμένων κλειστών κονκλαβίων» … και των παραγώγων της πολιτικής «Ελέω Θεού Βασιλεύς»…»
Με την νέα τεχνολογία του διαδικτύου η συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην ζωή, στην λειτουργία αλλά και στις άμεσες αποφάσεις του κόμματος είναι απόλυτα δυνατή και για τον εκδημοκρατισμό της ΔΗΜ.ΑΡ απόλυτα απαραίτητη. Δικτυακή μετάδοση με προσωπικούς κωδικούς και δυνατότητα παρέμβασης στις συνεδριάσεις των οργάνων τουλάχιστον της Κ.Ε., με δικαίωμα ψηφοφορίας των μελών για τις σημαντικές αποφάσεις αλλά και η συμμετοχή φίλων και ψηφοφόρων στη διαμόρφωση της επιμέρους πολιτικής του κόμματος σε τοπικά και περιφερειακά ζητήματα με διαδικτυακή συμμετοχή τους…
Εκλογή του προέδρου από την Κ.Ε. Η πρόσφατη περιπέτεια με την παραίτηση του προέδρου ας μας γίνει μάθημα.
Η Κ.Ε. να παίξει τον καταστατικό της ρόλο και να μην γίνεται ιμάντας διεκπεραίωσης προειλημμένων αποφάσεων ή να καλείται να νομιμοποιήσει τετελεσμένα.
Σχηματισμός των ψηφοδελτίων και ειδικά αυτού της Επικρατείας μετά από ψηφοφορία των μελών…Γιατί είναι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος σε όλη την Ελλάδα που παίρνουν επάνω τους ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού αγώνα.
Κι ας μην ξεχνούν οι φίλοι που θα αποτελέσουν την αυριανή ηγετική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ.: «Οι φιλοδοξίες πρέπει να υπάρχουν και είναι απαραίτητες ως κινητήρια δύναμη προόδου. Ο τρόπος όμως πραγμάτωσης της όποιας φιλοδοξίας ελέγχεται…Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα…»
Η ηθική διάσταση στην πολιτική, ειδικά σήμερα, είναι ένα από τα κύρια ζητούμενα!
1 Οκτωβρίου 2014
Παναγιώτης Κουτσοπίνης
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς