ΣΑΝΤΣΕΘ

Δήλωση του Πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου για τις Ισπανικές εκλογές: «Οι πολίτες απαιτούν μία προοδευτική συμμαχία για να ηττηθεί η Δεξιά»

29/04/2019

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας κέρδισε τις εκλογές οδηγώντας σε ήττα το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των προοδευτικών πολιτών της Ισπανίας.

Η νίκη αυτή του Πέδρο Σάντσεθ μόνο ξαφνικά και τυχαία δεν ήρθε. Ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά. Η απόφαση αυτή αρχικά επικρίθηκε έντονα από όσους θέλουν την σοσιαλδημοκρατία να παίζει συμπληρωματικό ρόλο σε συντηρητικές πολιτικές, από όσους την θέλουν δεκανίκι της δεξιάς. Επιβραβεύθηκε όμως τελικά από τους Ισπανούς πολίτες, οι οποίοι απαιτούν προοδευτικές συνεργασίες για να ηττηθεί η Δεξιά.

Είναι αρνητικό βέβαια ότι όχι μόνο μπαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά στην Ισπανική Βουλή αλλά και καταλαμβάνει και ένα υψηλό ποσοστό (10%). Αυτή η άνοδος της δεν αντιμετωπίζεται με ενσωμάτωση της  ατζέντας της από τα υπόλοιπα κόμματα, αυτή η πολιτική οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η άνοδος της ακροδεξιάς κάνει επιτακτική την ανάγκη μίας νέας συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θα απογοητεύσει τους πολίτες αλλά θα δώσει εφικτές προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα τους.

Οι πολίτες της Ισπανίας  δεν έδωσαν αυτοδυναμία και απαιτούν για την επόμενη μέρα μία νέα Προοδευτική Συμμαχία των δυνάμεων της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από τον εναγκαλισμό με τις δυνάμεις της δεξιάς. Η Ισπανία δείχνει τον προοδευτικό δρόμο σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο χέρι των προοδευτικών δυνάμεων είναι να τον ακολουθήσουμε.