theoch 18

Η ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στη συνάντηση για την Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη

06/04/2019

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας.

Είμαστε εδώ. Με διαδρομές και προσφορά στην αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Για να εκπροσωπήσουμε την προοδευτική προοπτική απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι εδώ. Για να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της, με τις εμπειρίες και το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής αριστεράς, στη νέα εποχή για τον προοδευτικό χώρο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, τη συγκρότηση μιας ευρείας Προοδευτικής Συμμαχίας ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, με πρώτη τη μάχη των ευρωεκλογών. Ίσως την πιο κρίσιμη απ’ όλες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας.

Η οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πιέσεων από τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι ανισότητες διευρύνονται ακόμη και στο εσωτερικό των πιο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα συντηρητικές δυνάμεις, οι παραλυτικές ισορροπίες και τα μικρά διστακτικά βήματα έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος.

Ένας άνεμος εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης φυσάει όλο και δυνατότερα. Ο φόβος και η νοσταλγία για ένα ασφαλές παρελθόν στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στις δυνάμεις του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που καλλιεργούν το μίσος για την Ευρώπη και τη δημοκρατία. Στη χώρα μας, στην κοιτίδα της δημοκρατίας, η νεοναζιστική – ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση, είναι σταθερά τρίτη δύναμη.

Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Πετυχαίνουν, όμως, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Αντί να αποδυναμώνουν, ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με αφετηρία τις ευρωεκλογές. Προτεραιότητά τους σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές είναι επιτακτική ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική.

Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωπαϊκή εμβάθυνση και ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα των μεταναστών, του προσφυγικού και της ασφάλειας και θα στοχεύει ξεκάθαρα στην πολιτική της ενοποίηση.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς ήταν από τους πρώτους που πίστεψε και υποστήριξε έμπρακτα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, η σύλληψη της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι το πιο αριστερό, προοδευτικό πρότζεκτ. Όταν το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος, τότε πουθενά αλλού δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας, με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι αναγκαία η ανάδειξη μίας προοδευτικής ατζέντας με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό κι ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς – δεξιάς και προόδου – συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σήμερα εδώ, πορεύεται με προοδευτικές θέσεις, κάτι που το έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Υποστηρίξαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, τη συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με κατεύθυνση τον διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Πήγαμε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, αψηφήσαμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος, κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς, την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται και ως προοδευτικές, φλερτάρουν συστηματικά με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις.

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση μας για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία.

Για εμάς στη ΔΗΜΑΡ, οι συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Ο τόπος χρειάζεται συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα συμβάλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Οι πολιτικές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη δείχνουν ότι η προεκλογική συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμμαχία όλων όσων αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η ΔΗΜΑΡ, το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, που ανήκει στο χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μαζί με όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και τις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του.

Για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Για ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα, με προοδευτικές κλίμακες και μείωση της αναλογίας έμμεσων προς άμεσους φόρους.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και μείωση των πρόσκαιρων, υποαμοιβόμενων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για να επουλώσουμε τις πληγές που έχει αφήσει η κρίση στην χώρα μας.

Για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς.

Για να ηττηθούν οι αδιέξοδες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για να σηκώσουμε το βάρος, για να ξαναχτίσουμε μία δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει ως συλλογικό όραμα έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας.

Αφήνουμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές μας για το παρελθόν και για πολιτικές που ασκήθηκαν. Αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μιας σύγχρονης αριστερής πρότασης διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές της αποσκευές, συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στόχος μας είναι η προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας σε όλα τα πεδία πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε.

Προχωράμε μπροστά για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προοδευτικών πολιτών. Προχωράμε μπροστά για μία σύγχρονη προοδευτική παράταξη.

Προχωράμε μπροστά για να κερδίσουμε το στοίχημα.