νεα αρχη (1)

Για μια νέα αρχή στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς

03/02/2019

Πλήθος κόσμου της κεντροαριστεράς παραβρέθηκε σήμερα  στο ξενοδοχείο Στάνλεϋ εκεί όπου χτύπησε η καρδιά  της Ανανεωτικής Αριστεράς στην  ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών για το μέλλον του χώρου

Μια νέα αρχή μέσω της πρωτοβουλίας από τη βάση  της κεντροαριστεράς με στόχο να εκφραστούν οι θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας ήταν η κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων από κόμματα, κινήσεις,  και ανέντακτους πολίτες από την ανανεωτική, μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική Αριστερά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ άλλων  ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος , Σπύρος Λυκούδης, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Βασίλης Πουλαντζάς  ο Στέργιος Καλπάκης, ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο Δημήτρης Λουκάς, Θοδωρής Ψαρράς,  ο πρώην ευρωβουλευτής  Νίκος Χρυσόγελος οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Μάρω Ευαγγελίδου, Ιρις Ζαχμανίδη, Χάρης Κοσκοβόλης, οι δημοσιογράφοι μέλη του χώρου Θάνος Παπαδόπουλος και  Μάκης Διόγος, ο Γιώργος Μελέας, και δεκάδες  στελέχη και μέλη  από τον χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Τη νέα αρχή στηρίζουν  επίσης οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας.

στανλευ 1

 

στανλευ 2

 

«Η σημερινή ανοιχτή συνάντηση είναι μια κίνηση από τα «κάτω», από τη βάση. Στελέχη της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών καλούν για μια νέα αρχή στον χώρο.

Ουσιαστικά συσπειρώνεται  ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας.
Είναι το πρώτο βήμα και στόχος είναι να συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο, η στρατηγική και τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος.
Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την κεντροαριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες.
Για μια πραγματικά νέα αρχή μακριά από σχήματα αναπαλαίωσης» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε «επιδίωξή μας είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να σχηματοποιηθούν όλα αυτά ώστε η ενιαία σύγχρονη, δημοκρατική,  και  μεταρρυθμιστική  Αριστερά να κατέβει στις ευρωεκλογές για να εκφράσει τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς».


stanley 16


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την αισιοδοξία του που κατάφεραν οι πολίτες του χώρου να συναντηθούν και υπογράμμισε «το ότι κατορθώσαμε σε μια στιγμή όπου τα πράγματα στη χώρα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, με μια διάχυτη πολιτική παρακμή και με προφανή αδιέξοδα, το ότι αισθανθήκαμε την ανάγκη, ανταποκρινόμενοι και στο αίτημα της κοινωνίας, να συναντηθούμε, αυτό είναι σημαντικό».
«Η στόχευσή μας είναι αυτό που ξεκινάει σήμερα να αποκτήσει ρίζες και στον βαθμό που αυτό γίνει προφανώς στη στόχευση των μεγάλων κοινωνικών συναντήσεων που είναι οι κάλπες θέλουμε να είμαστε παρόντες» συμπλήρωσε ο  Σπύρος Λυκούδης

stanley 17

Στη συζήτηση αναδείχτηκε ότι υπάρχει το κατάλληλο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο για μια νέα αρχή στο χώρο. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών  ήταν ότι «το ΚΙΝΑΛ απέτυχε δεν θα μπορέσει να εκφράσει την κεντροαριστερά και ουσιαστικά προχωρά σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  που σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να προσελκύσει τους προοδευτικούς πολίτες, -όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά-  περίσσεψαν, οι τακτισμοί και οι αρχηγισμοί και έλειψε η πολιτική».

Κοινός τόπος ήταν ότι το εγχείρημα  της νέας κεντροαριστεράς είναι δεδομένο ότι «θα είναι απέναντι τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ. ενώ ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ τονίσθηκε ότι είναι  κόμμα που χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό».

stanley 6

Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σπύρος Λυκούδης τόνισαν ότι είναι  αποφασισμένοι για το νέο εγχείρημα με στόχο τις κάλπες.

Στόχος της σημερινής συζήτησης ήταν  η επαναθεμελίωση και η συγκρότηση της κεντροαριστεράς που θέλει να συμβάλλει στην προοδευτική κατεύθυνση της πολιτικής ζωής του τόπου. Στην εκδήλωση που συντόνισαν οι Δημήτρης Βαρελάς, Μπάμπης Βακαλόπουλος,  Ηλίας Στάϊκος και ο Χάρης Πεπόνης,

Το κείμενο των 36 πολιτών μεταξύ άλλων το έχουν υπογράψει μέλη της ΔΗΜΑΡ από όλη την Ελλάδα: Κώστας Αυγερόπουλος Παναγιώτης Κασαπίδης, Γρηγόρης Κυριακού ,Φώτης Λαμπρινίδης, Βασίλης  Τραιφόρος, Νόρα Γαλανοπούλου    Δήμητρα Καδόγλου, Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες μέλη της ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων οι εξής : Στέργιος Καλπάκης, Τζένυ Αρσένη, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Γιάννης Αργυρός, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τάσος Πολυζώης , Γιάννης Ρελάκης, Χάρης Μοβσεσιάν , Γεράσιμος Γεωργάτος, Δημήτρης Ναυπλιώτης, Σοφία Τσιάλτα, Ηλίας Στάικος , Γιώργος Μελέας Θάνος Μαντίκος, Σάββας Αλεξόγλου Μανώλης Λιτσαρδάκης.

 


stanley 3stanley 19
stanley 7stanley 9stanley 20stanley 10στανλευ 2
stanley 11stanley 13stanley 14stanley 19

stanley 4
stanley 21stanley 22stanley 23

 

 

stanley 24stanley 25