βαρδης

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το θάνατο του Βαρδή Βαρδινογιάννη

26/12/2018

Πέθανε, στα 97 του, πλήρης ημερών ο Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης. Εκ των τελευταίων επιζώντων της ιστορικής ηγεσίας του ΚΚΕ εσωτερικού.

H είδηση του θανάτου του  Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη  μας γέμισε λύπη.

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης είχε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), στην αντίσταση στη χούντα των συνταγματαρχών, στην ίδρυση και συγκρότηση του ΚΚΕεσωτερικού. Συμμετείχε ενεργά στην πορεία της ανανεωτικής αριστεράς μέσα από τις γραμμές της ΕΑΡ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία. Στις  17 Ιουλίου του 1955, μαζί με άλλους 26 συντρόφους του, στελέχη του ΚΚΕ, απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων.

Ο εκλιπών, εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο του (έγραψε βιβλία και άρθρα για την εθνική αντίσταση, καθώς και για την ιστορία του ΚΚΕ Εσωτερικού), πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, ενώ διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του.