KALPAKIS STERGIOS

Aρθρο του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στο Έθνος της Κυριακής: «Οι προοδευτικές δυνάμεις»

09/11/2018

Κατά τη διάρκεια της κρίσης είδαμε πώς η συνολική απαξίωση της μεταπολίτευσης εξελίχθηκε σε αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του κοινωνικού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Το πολιτικό κόστος αυτής της απαξίωσης το επωμίστηκε η προοδευτική παράταξη. Από τη μία το ΠΑΣΟΚ, που ως κόμμα εξουσίας εξέφρασε για δεκαετίες την κοινωνική κινητικότητα με το κράτος πρόνοιας, είδε τη δύναμή του να περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά. Από την άλλη η Ανανεωτική Αριστερά, εκφραστής του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, δεν κατάφερε να διατηρήσει την αρχική δυναμική που δημιουργήθηκε με την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα, ενισχύθηκε ο λαϊκισμός, αριστερός και δεξιός, και σήμερα κυβερνάει τη χώρα μέσω μιας ετερόκλητης συμμαχίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα δύο κόμματα αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια συμπορεύτηκαν μαζί μας κι άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Η διαδικασία ανάδειξης της επικεφαλής το Νοέμβριο του 2017 ήταν το επόμενο βήμα που ολοκληρώθηκε με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Εκείνο όμως που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία μιας διαδικασίας όπου συμμετείχαν 212.000 πολίτες δεν ήταν η επιθυμία αναβίωσης κάποιου «ένδοξου» παρελθόντος, αλλά η προσδοκία για μια μεγάλη και σύγχρονη κεντροαριστερά.

Ένα χρόνο μετά, τι είναι ζωντανό και τι νεκρό στην προοδευτική παράταξη; Σε μια περίοδο που η διάκριση των εξουσιών αμφισβητείται από τη λογική «έχουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε την εξουσία», που οι κοινωνικές ανισότητες είναι οι μεγαλύτερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το φάντασμα του εθνικολαϊκισμού σκιάζει απειλητικά την ελληνική κοινωνία, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η ανοδική κοινωνική κινητικότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αποτελούν κατακτήσεις του παρελθόντος πάνω στις οποίες οφείλουμε να χτίσουμε την επόμενη ημέρα. Όμως πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη δημαγωγία, την αλαζονεία και τα φαινόμενα διαφθοράς. Δηλαδή, όλα εκείνα που οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής.

Σήμερα, είναι ορατός ο κίνδυνος να υποτιμήσουμε τη σημασία του κριτικού αναστοχασμού για το παρελθόν  και να οδηγηθούμε στην αναδίπλωση με επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές μεγάλες προσδοκίες των χιλιάδων προοδευτικών πολιτών. Στην έναρξη ουσιαστικά μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής είναι η υπέρβαση των αγκυλώσεων του παρελθόντος και η διατήρηση του ευρύτερου χαρακτήρα του εγχειρήματος, ο οποίος στην παρούσα φάση διαμορφώνεται κυρίως από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Του μόνου οργανωμένου φορέα που δεν σχετίζεται με την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής να ανανεωθεί και την επόμενη ημέρα, στην τελική απεικόνισή του σε όλα τα επίπεδα, να είναι εμφανής η πολυσυλλεκτικότητα βάσει της οποίας συμπορεύονται δημιουργικά τα κόμματά μας εδώ και τρία χρόνια.