συνέδριο 36

Αρθρο του Τάσου Δαρσινού : «Eυρωεκλογές και σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία»

23/10/2018

Τον Μάϊο του 2019 σίγουρα θα έχουμε τις ευρωεκλογές. Μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας στα όργανα της Ε.Ε των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, ήρθε η ώρα για αναστοχασμό όλων των προοδευτικών δυνάμεων για το μέλλον της Ε.Ε.

Η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης με οδηγό την Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία σε πολιτικές λιτότητας και αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών ξεθώριασαν την ελκυστική προοπτική για μια Ενωμένη Κοινωνική Ευρώπη της συνοχής και της ανάπτυξης. Αποτέλεσμα αυτών, μαζί και με θέματα μετανάστευσης, οδηγούν τους πολίτες της Ευρώπης να αρνούνται αυτό το μοντέλο και να προσχωρούν σε εθνικιστικές πολιτικές και να ευνοούν με τη ψήφο τους ακροδεξιά σχήματα όπως το AFD στη Γερμανία.

Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να ξαναβρεί το νήμα της αρχικής της ύπαρξης και να δώσει το δικό της «μανιφέστο» για μια άλλη Ευρώπη. Να συγκαλέσει ένα Πανευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Συνέδριο πρίν τις Ευρωεκλογές όπου θα παρουσιάσει το δικό της αφήγημα για μια Κοινωνική Ευρώπη της πλήρους απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Να δείξει το δρόμο που οδηγεί σε μια Ευρώπη αλληλέγγυα με λύσεις στα καυτά προβλήματα που αφήνει η οικονομική κρίση για να μπορέσουν οι πολίτες να την εμπιστευθούν και να χαράξουν ένα ελπιδοφόρο όραμα για τη δεκαετία που έρχεται.