Παρέμβαση του Ε. Παπαναγιώτου, Παρέμβαση στις προσυνεδριακές εργασίες

Παρέμβαση του Ε. Παπαναγιώτου, Παρέμβαση στις προσυνεδριακές εργασίες

12/09/2014

ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΑΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Δύσκολη η κατάσταση μετά τη λάθος τακτική στις Ευρωεκλογές, και πιο πολύ από τον τρόπο αποχώρησης της τελευταίας ομάδας,- χωρίς πολιτικό σκεπτικό, διότι δεν γνωρίζουμε γιατί προσεταιρίστηκαν το Σπύρο Λυκούδη : τα σπάσαν με τον πρόεδρο, μήπως εξωθήθηκαν, μήπως αντιπροσωπεύουν το 80% κλπ. Η πόρτα πρέπει να είναι ανοικτή για επάνοδο. Θεωρώ ότι παραπλανήθηκαν και θα επανέλθουν. Επί πλέον, Η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών είναι πολυτέλεια, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή απήχηση του κόμματος στο λαό.
ΑΙΤΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ
-Έλλειψη αυτοκριτικής και σύνθεσης απόψεων
-Απουσία ταυτότητας του κόμματος και διακριτών ορίων από τα όμορα κόμματα.
-Η αμυντική τακτική.
-Για την οικονομική κρίση ευθύνονται και τα αριστερά κόμματα. Κανένας δεν μας τόνισε, ότι δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με δανεικά. Χρειάζεται και εδώ αυτοκριτική.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
-Σε ολιγόλογο κείμενο μπορούν να συνοψισθούν οι αρχές και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος. Θα μπορούσε να είναι με τις λέξεις: Δημοκρατία, οικολογία, σοσιαλισμός και αριστερά με εφικτά μέσα (αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα). Η σειρά που τα λέω είναι και σειρά προτεραιότητας. Στην καθημερινότητα Οικολόγοι, σοσιαλιστές και αριστεροί είμαστε πολλοί. Δημοκράτες είναι λίγοι.
-Η λέξη προοδευτική διακυβέρνηση να φύγει και μπει διακυβέρνηση (ίσως δημοκρατική, ίσως χρηστή). Νομίζει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει προοδευτική διακυβέρνηση. Το 1981 μας είναι πολύ γνωστό.
-Τα όργανα του κόμματος πρέπει να συμπληρωθούν με αντιπρόεδρο και πρόβλεψη τρόϊκας (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και Γραμματέας) που θα χειρίζεται επείγοντα θέματα. Θα βοηθήσει ή θα διευκολύνει τον πρόεδρο.
– Η οργάνωση να είναι σε επίπεδο Δήμου, Περιφερειακής ενότητας (νομού) και Χώρας.
-Πρόβλεψη τρόπου συμμετοχής σε διακυβέρνηση. Η συμμετοχή μας σε μελλοντική διακυβέρνηση είναι χρέος μας και δεν πρόκειται να φύγουμε, ας φύγουν οι εταίροι μας.
– Το κόμμα να έχει αυτοτέλεια με κυβερνητικό στόχο.
-Εκπαίδευση στελεχών και καθοδήγηση μελών.
-Τα προβλήματα να λύνονται μέσα στα όργανα. Προς τα έξω να υπάρχει ομοψυχία και στήριξη όλων των οργάνων και του προέδρου.
-Άνοιγμα του κόμματος προς κάθε κατεύθυνση.
-Αίτημα για αναθεώρηση του συντάγματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν μπορεί το σύνταγμα να επιτρέπει ερμηνεία ότι είναι συνταγματική η περικοπή στις αμοιβές των εργαζόμενων και αντισυνταγματική η περικοπή των αμοιβών των υψηλόμισθων.
-Αντιμετώπιση της πολυνομίας.
-Απολογισμός με τη λήξη της θητείας όλων των οργάνων.
-Χρήση ή εφεύρεση συνθημάτων που έχουν απήχηση στο λαό. Π.χ. Η βιωσιμότητα του χρέους δεν αγγίζει το μέσο πολίτη. Η συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας μας αγγίζει όλους.
Ευάγγελος Παπαναγιώτου
Γεωπόνος –Οικονομολόγος
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου