Παρέμβαση του Γ. Θεοδωρίδη, Περί κεντροαριστεράς

Παρέμβαση του Γ. Θεοδωρίδη, Περί κεντροαριστεράς

12/09/2014

ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, του Γιάννη Θεοδωρίδη*
Ο όρος «Κεντροαριστερά» προέκυψε ξαφνικά στο λεξιλόγιο της ΔΗΜΑΡ. Αν ανατρέξουμε στα αρχικά επίσημα κείμενα (Θέσεις 1ου Συνεδρίου, Απρ. 2011, Προγραμματικές Θέσεις, Απρ. 2012, κλπ.) δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στον όρο αυτό. Μόλις στο 2ο Συνέδριο εμφανίζεται δειλά: «η πρόταση [για τη συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου] …υπερβαίνει την κρίση της «παραδοσιακής κεντροαριστεράς» …» (Θέσεις 2ου Συνεδρίου, Νοε. 2013, σελ. 21). Για να έρθουμε στο σήμερα, όπου στο κείμενο Θέσεων ενόψει του 3ου Συνεδρίου εμφανίζεται 7 φορές! «Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, … αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας κεντροαριστεράς … ενδιαφέρεται και εργάζεται για τις συγκλίσεις και τη συνάντηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς … [Κάθε συζήτηση για το αύριο] … δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει την αυτονομία της κεντροαριστεράς από τις συντηρητικές επιλογές …» κοκ. (Κείμενο Θέσεων 3ου Συνεδρίου, Σεπ. 2014, σελ. 6, 11).
Αλήθεια, πώς και από ποιους επιβλήθηκε το «Κέντρο…»; Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, σε πολλές συνεντεύξεις του, αλλά και στην ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου, τόνιζε: «δεν μου αρέσει ο όρος Κεντροαριστερά». Παρόλα αυτά, σχεδόν σε κάθε συνέντευξη στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ο όρος επαναλαμβανόταν μονότονα στις ερωτήσεις και, αναγκαστικά, στις απαντήσεις. Μέχρι που τελικά τον αποδέχθηκε το κόμμα στο καθημερινό του λεξιλόγιο και πολλά στελέχη στις ομιλίες και τοποθετήσεις τους.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η υιοθέτηση του όρου «Κεντροαριστερά» αποτελεί στρατηγικό λάθος, όχι μόνο γιατί δημιούργησε σύγχυση εσωτερικά αλλά, το κυριότερο, γιατί έδωσε προς τα έξω την εντύπωση ότι απεμπολούμε την ταυτότητά μας, τις ρίζες μας, το όραμά μας. Και ως τέτοιο, πρέπει να αναγνωριστεί και να διορθωθεί άμεσα.
Γιατί η ταυτότητα της ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει μια Αριστερή ταυτότητα, αυτή της Αριστεράς της ανανέωσης και της οικολογίας, της μεταρρύθμισης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, και όραμά μας «ο Σοσιαλισμός, με Δημοκρατία, Ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο … γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος» (Λ. Κύρκος).
* Ο Γιάννης Θεοδωρίδης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, μέλος του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς.